Bloempotten verven

verftechnieken-bloempot-betonlook

Ik heb al zo’n 20 jaar twee grote bloempotten in mijn bezit waar ik best aan gehecht ben. Helaas was er eentje gesneuveld tijdens de vorst van afgelopen winter; er zat een grote barst in. Het was nog net niet zo erg dat de pot in twee stukken lag, maar erg genoeg om me aan het schrikken te maken. Dus besloot ik de potten te promoveren naar ‘pot-voor-in-de-woonkamer’ en ze op hun oude dag gewoon lekker binnen te houden.

De barst heb ik aan de binnenkant en de buitenkant zo goed en kwaad als het ging opgevuld c.q. gelijmd en toen waren de potten klaar voor een facelift. Helaas ben ik vergeten ‘voor-foto’s’ te maken, want ik hield me alleen bezig met EHBO voor tuinpotten. Maar geloof me; ze waren geglazuurd en donkergroen. Leuk voor op m’n terras maar niet passend in mijn woonkamer.

Potten_zinc

Eerst (na een goede poetsbeurt) gaf ik de potten twee lagen Abbondanza krijtverf in de kleur ‘Zinc’. Dit liet ik goed drogen en uitharden.

Potten_zinc-wash-dubb

Toen was het tijd voor een sterk verdunde ‘wash’ in de kleur ‘Slate’. Hoe je een wash moet maken en aanbrengen kun je lezen op onze website Kijk bij ‘greywash van verdunde krijtverf’

Tip: ik gebruikte geen primer op de geglazuurde ondergrond. En dan is het zaak heel snel te werken als je de wash aanbrengt. Dus: aanbrengen, uitvegen en afblijven. Dit om te voorkomen dat de verse verflaag loslaat van de gladde ondergrond. Op een poreuze ondergrond, zoals hout, beton, steen of terracotta, is dit niet aan de orde. Heb je wat meer geduld dan ik en wil je een echt duurzame afwerking, breng dan eerst Abbondanza Multiprimer aan.

pot-close

Tenslotte bracht ik nog wat kalkwas en grijze was aan als finishing touch. Sorry, wéér geen foto’s gemaakt. Ik heb de was niet opgeboend, want ik wilde een echt matte uitstraling houden. Meer over patineren met was kun je lezen op onze website >

Let op: voor buitenpotten liever géén was gebruiken. Ook kun je buitenpotten beter niet afwerken met een vernis. Vernis is ‘filmvormend’ en daarmee loop je grotere kans op bladderen. Krijtverf is ademend en laat vochttransport toe en verkleint dit soort problemen. Voor buitengebruik kun je kalkwas en grijze was beter vervangen door witte en grijze verniswas. Verniswas is eveneens dampdoorlatend.

pot-uitsnede
Conclusie; gooi bloempotten die uit de mode zijn niet weg, maar geef ze een tweede kans.
Tip: Meer over betonlook vind je ook in dit e-book >
Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+