DIY Vintage lamp maken

DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintage

DIY: van glimmend chroom lampje naar vintage exemplaar

Ergens in een winkel zag ik het onderstaande bureaulampje staan waarvan ik de vorm wel grappig vond maar de shiny look niet bepaald mooi. Ik zag in dat lampje direct een leuk vintage item. Het ontwerp deed me wel een beetje denken aan die oude Jieldé lampjes; prachtig maar behoorlijk prijzig.

Benodigdheden:
fijne staalwol
Abbondanza krijtverf of multiprimer met zwart pigment
Abbondanza Concrete krijtverf
Metallic verf Old Silver
witte Antiquing Powder of krijt

DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintage

Ik heb het lampje meegenomen, want ik wist dat ik wel iets leuks van zou kunnen fabriceren.

Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen wat ik heb gedaan om het lampje een vintage look te geven.

DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintageAllereerst heb ik de lamp helemaal uit elkaar gehaald, alles goed schoongemaakt en de glimmende laag zo goed en zo kwaad als het ging wat opgeschuurd met fijne staalwol.

Vervolgens heb ik alle onderdelen een zwarte matte basis gegeven met Abbondanza krijtverf Black. Deze zwarte basis dient als grondlaag en geeft het effect diepte.

Tip: Je kunt ook multiprimer gebruiken en aankleuren met zwart pigment, Als je het belangrijk vindt dat de lamp echt tegen een stootje kan en jaren meegaat, dan is dat een goede optie.DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintage

Na het drogen van de zwarte basislaag verfde ik alle onderdelen neutraal grijs met Abbondanza Concrete krijtverf.

Nadat ook de grijze laag droog was bracht ik een laagje antieke zilverkleurige metallic verf aan. Terwijl de metallic verf nog enigszins nat was heb ik er wat witte Antiquing Powder op gestoven voor een mooi poedermat effect. Je kunt hiervoor ook krijt gebruiken. Het poeder kun je deels, deppend met de kwast, blenden in de metallic verf.

Tip: Ik maak bij het schilderen van dit soort items altijd een deppende beweging zodat het oppervlak een beetje een poederstructuur krijgt en vooral geen kwaststrepen.DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintage

Tip; Poeder of krijt kun je aanbrengen met een kwast maar je kunt ook een stuk panty of gaasdoek vullen met krijt of Antiquing Powder en dichtbinden. Met deze zelfgefabriceerde poederdons kun je je werkstuk te lijf gaan.

En tenslotte is het een kwestie van alles laten drogen eventueel overtollig poeder of krijt wegblazen of afborstelen.

Tip: als je een lampje als dit weer in elkaar zet heb je te maken met bewegende onderdelen. Om te voorkomen dat de verflaag snel beschadigd kun je de verflaag het best een paar dagen laten uitharden voordat je het lampje weer in elkaar zet en wat boenwas aanbrengen op deze delen. Persoonlijk was ik niet van plan om het lampje weer te verstellen dus maak ik me daar niet zo druk over. DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintage

Et voilà: een stoer vintage lampje voor een klein prijsje.

DIY vintage lamp - van shiny chroom naar stoer vintageGa je deze techniek proberen? Veel succes – en je weet het: leuke foto’s zijn altijd welkom op onze Facebookpagina!

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Een gedachte over “DIY Vintage lamp maken

  1. Pingback: Verftechniek industriële lamp | Verftechnieken

Reacties plaatsen niet mogelijk.