Gepatineerd Koper effect

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Koper patina effect

Als je mij al een tijdje volgt dan weet je dat ik een zwak heb voor deze look: Verdigris oftewel dat prachtige poederige groenblauwe effect van geoxideerd koper. Je kunt dit zelf creëren met vele laagjes verf in allerlei blauwgroene kleuren -wat ik helemaal geweldig vind om te doen trouwens- maar vandaag gaan we lekker vals spelen! (Mocht je overigens willen zien hoe ik dit effect met verf creëerde, kijk dan even hier.)

We gaan werken met Modern Options effectverf. In deze lijn vind je allerlei producten om geweldige metaal effecten te bereiken, zoals roest, gepatineerd koper, goud of brons. In dit blog laat ik je alle stappen zien van het effect Patina blauw op koper en ik sluit af met een paar voorbeelden van andere combinaties.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Grondlaag

Wat ik graag doe als ik met metallics werk is het aanbrengen van een bijpassende grondlaag. Voor goud en koper gebruik ik bijvoorbeeld een rode of bruinrode basis, voor zilver kies ik een zwarte of donkerblauwe basislaag. Dit omdat je op die manier meer diepte krijgt in het metallic effect en de verf ook beter dekt. Maar dat is je eigen keuze, verplicht is het niet. Als je werkt op een erg poreuze ondergrond, of een erg glad oppervlak zoals glas of pvc, breng dan eerst de Modern Options primer-sealer aan.

Werkwijze koper patina

Er even van uit gaande dat je dat allemaal braaf hebt gedaan en de grondlaag droog is,  kunnen we beginnen.

Stap 1: Breng een eerste laagje Copper Base Coat aan en laat dit goed drogen.

Stap 2: Breng een tweede laagje Copper base aan maar laat dit niet drogen. Je brengt namelijk de patineervloeistof aan terwijl het nog een beetje nat is (na ca. 5 tot 10 minuten). Als je te lang wacht kan de patineervloeistof geen reactie aangaan met de basislaag. Breng dan direct de patineervloeistof aan. Ik gebruikte zoals gezegd de Patina Blue topcoat.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Giet een de benodigde hoeveelheid vloeistof in een bakje en dep je kwast daarin. Pak niet teveel, want het is beter om de restanten niet terug te gooien in het flesje.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Terwijl je bezig bent zie je vaak el enige verkleuring en een koper patina ontstaan. Dep de vloeistof goed in alle kiertjes en hoekjes. De kwast kun je naderhand gewoon met water afspoelen, maar ik gebruik er niet mijn mooiste kwasten voor. Neem dus gewoon een goedkope spalter.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Nu  is het een kwestie van wachten. Je ziet het koper patina effect al vrij snel ontstaan, maar het blijft nog een poos doorwerken.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Hier heeft het plankje zo’n beetje het maximale patina effect bereikt. Je wacht gewoon rustig af tot het volledig is gedroogd.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Het patina laagje dat zich heeft gevormd is in het begin nog niet helemaal gefixeerd. Hierboven boen ik hier en daar met een vochtig doekje wat van de blauwe laag af omdat ik het mooi vindt als bepaalde delen wat meer een koper kleur houden.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Een andere optie is om met een beetje verguldwas wat extra accenten aan te brengen. Ik gebruik hier verguldwas in de kleur Copper.

Het resultaat

En dit is dan het resultaat: een prachtig poederig koper patina in een mooie groenblauwe tint.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Nog even voor de duidelijkheid, dit is de Copper Base Coat met Patina Blue topcoat

Zoals ik al vertelde zijn er nog meer combinaties en kleuren. Zo kun je in plaats van de Patina Blue topcoat ook kiezen voor Patina Green.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Hierboven zie het effect van Patina Green topcoat op de Copper Base Coat.

Je kunt Patina Blue en Patina Green ook aanbrengen op een basis van goud of brons. Hieronder zie de voorbeelden van deze combinaties.

DIY patina effect - verftechnieken.nl

Hierboven de Gold Basecoat met Patina Blue topcoat

DIY patina effect - verftechnieken.nl
En hierboven de Gold Basecoat met Patina Green topcoat.
DIY bronze-patina verftechnieken.nl

Tenslotte het effect van een basis met Blonde Bronze, en ook weer Patina Green als topcoat.

Let op: je hebt voor dit effect echt beide producten nodig! De patineervloeistof werkt in op de speciale metaaldeeltjes in de basislaag.

Je kunt desgewenst het patina effect afwerken met de bijbehorende primer-sealer. Je kunt het dan ook voor decoraties buiten toepassen.

Een volgende keer zal ik je het effect laten zien van roest!

xoxo Mirjam

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Een gedachte over “Gepatineerd Koper effect

Reacties plaatsen niet mogelijk.