Krijtverf buiten op meubels en accessoires

Krijtverf buiten gebruikenKrijtverf buiten op meubelen, potten en accessoires

Kun je krijtverf ook buiten gebruiken? In dit artikel laat ik je de mogelijkheden zien voor het gebruik van krijtverf op tuinmeubels, bloembakken, potten en accessoires.

In het voorjaar en tegen de zomervakantie krijg ik altijd vragen over het behandelen van buitenmeubelen. Logisch, want zodra we de winter van ons afschudden gaan we buiten aan de gang. We willen onze terrasmeubelen, de lounge set, het houtwerk, het tuinhuisje, de veranda en de schutting opfrissen, een kleurtje geven of vergrijzen. En die oude bloempotten kunnen eigenlijk ook wel een make-over gebruiken. Dus is de vraag welke producten kunnen we buiten gebruiken? En vooral: krijtverf buiten, kan dat eigenlijk wel?

Krijtverf effecten buiten

Is krijtverf geschikt voor buiten?

Eerst even voor de duidelijkheid: niet alle krijtverf is hetzelfde, de informatie die ik je op dit blog geef is van toepassing op Abbondanza krijtverf.

En dan nu terug naar de vraag: is krijtverf geschikt voor buiten?
Het antwoord hierop is: ja en nee, Ik zal dat even nader uitleggen.
Krijtverf is niet speciaal voor buitengebruik, maar toch kun je het voor sommige buitenklusjes zoals het afwerken van potten, bloembakken, accessoires, sommige soorten houtwerk e.d. prima gebruiken.

Abbondanza krijtverf is een ademende verf en laat vochttransport toe. Dit zorgt ervoor dat de verf niet zo snel zal gaan bladderen als een filmvormende (lees afsluitende) verf- of laklaag, bijvoorbeeld een alkydverf, zijdeglans acrylverf, etc.

Als je zo’n afsluitende lak of verf aanbrengt kan eventueel binnengedrongen vocht niet ontsnappen. De laklaag sluit het vocht op, waardoor uiteindelijk de verf zal gaan bladderen en het hout zelfs kan gaan rotten. Om te profiteren van de vochtdoorlatende eigenschappen van Abbondanza krijtverf, kun je de krijtverf buiten dan ook beter niet aflakken. Zo kan het vocht ontsnappen.

Krijtverf buiten afwerken of beschermen

Soms wil je de krijtverflaag misschien toch liever afwerken. Bijvoorbeeld voor een betere vlekbestendigheid, of extra duurzaamheid. Welke producten kun je dan gebruiken?

Tafelbladen, of andere meubelen kun je waterdicht, milieuvriendelijk én duurzaam afwerken met Abbondanza Tung Olie. Tung olie is afkomstig van de noten van de Tung boom en wordt met name gebruikt om onbehandeld hout (binnen én buiten) te beschermen. Maar ook op krijtverf kun je Tung olie aanbrengen, aangezien krijtverf poreus genoeg is om de olie op te nemen.

Abbondanza Tung OlieEen andere optie voor het afwerken van krijtverf buiten, is om Abbondanza zijdeglans vernis te gebruiken. Maar houd er dan rekening mee dat dit wel een afsluitende laklaag is. Vochttransport is zoals uitgelegd dan niet mogelijk. Het is in zo’n geval erg belangrijk om alle onderdelen van bijvoorbeeld meubels (dus ook kopse kanten e.d.) echt goed af te werken en  te onderhouden. Een derde mogelijkheid is om voor het vlekbestendig maken van een oppervlak, zoals een tafelblad, transparante verniswas te gebruiken. Dit laat ook redelijk goed vochttransport toe.

En tenslotte nog even een waarschuwing; een afwerking van boenwas (kalkwas, colourwax, etc.) is voor buiten niet geschikt! Boenwas blijft altijd reageren op warmte, kou en vocht. Bekijk voor meer informatie deze pagina op onze website: Het verschil tussen was en vernis

Krijtverf op accessoires en bloembakken in de tuin of op het terras

Krijtverf doet het buiten vooral goed op bloembakken, terracotta potten, betonnen ornamenten, rieten meubels, etc. Eigenlijk op alle materialen die enigszins poreus zijn. Hieronder zie je bijvoorbeeld bloempot die ik een betonlook heb gegeven met krijtverf. Ik heb de pot niet afgewerkt en hij staat al jaren buiten in weer en wind.

Krijtverf buiten op meubels en potten

Tip: als je terracotta of andere poreuze bloempotten met krijtverf gaat verven houd er dan rekening mee dat zouten, mineralen, kalk e.d. uit de potaarde vlekken kunnen veroorzaken aan de buitenkant van de pot. Ook vocht uit de aarde zal door de poreuze pot naar buiten willen. Daarom kun je bij dit soort materialen beter een kunststof binnenpot gebruiken of de binnenkant met plastic bekleden.

Rieten manden of stoelen behandelen met krijtverf

Jaren geleden heb ik een oud rieten stoeltje een whitewash gegeven met Pure White krijtverf. Het was al geen prachtig stoeltje meer en ik heb me dan ook niet bepaald druk gemaakt over voorbehandelen of nabehandelen. Mijn verwachting was dat het stoeltje het misschien een zomer zou uithouden, maar hij staat er nog steeds! Meer over het aanbrengen van een whitewash met krijtverf lees je op de pagina whitewash op onze website.

Krijtverf buiten op meubels en potten

Houten buitenmeubelen een krijtverf wash geven

Als je houten bakken of meubelen die buiten staan niet volledig dekkend wilt afwerken kun je kiezen voor het aanbrengen van ene wash die de houtstructuur mooi laat uitkomen. Zoals gezegd is het belangrijk dat deze laag kan ademen, zodat vocht uit het hout kan verdampen. Je kunt hiervoor een krijtverfwash gebruiken. Dit is een mengsel van 1 deel Abbondanza krijtverf en 1 deel water.

De look van oud steigerhout

Heel populair is onze techniek  om steigerhout te vergrijzen met een krijtverfwash in meerdere tinten. Ik gebruik hiervoor de Abbondanza kleuren Silt en Driftwood. Op onze website leg ik stap voor stap uit hoe je dit effect kunt creëren, op de pagina Greywash & Old Wood Effect.

steigerhout vergrijzen met Abbondanza krijtverf

Duurzaamheid van krijtverf op hout buiten

Als krijtverf niet waterdicht is afgewerkt zal het de duurzaamheid van houtsoorten die van nature niet goed bestand zijn tegen vocht (bijvoorbeeld vuren of niet geïmpregneerd zachthout) niet verlengen. Gebruik dan ook nooit krijtverf op kozijnen, buitendeuren en ander schilderwerk dat zeer duurzaam moet zijn. Hiervoor is Abbondanza Soft Silk de beste keuze.

Doorleefde houtlook met verniswas

Ik noemde net al even de transparante verniswas als afwerking, maar verniswas is er ook in allerlei mooie (hout)tinten. Onderstaand pottafeltje heb ik behandeld met een mix van verniswas in de kleuren Notelaar en Grijs.

Krijtverf buiten op meubels en potten

Krijtverf buiten op meubels en potten

Meer uitleg over vergrijzen met krijtverf en verniswas, vind je op de al eerder genoemde pagina Greywash & Old Wood Effect.

Ik wens je weer veel verf- en klusplezier.
En nu maar hopen op veel zonnige dagen zodat we van een lang buitenseizoen kunnen genieten!

xoxo Mirjam

Krijtverf buiten gebruiken

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+