Leisteen effect

verftechnieken-leisteen-effect

In dit artikel geef ik je uitleg over het leisteen effect, om tegemoet te komen aan de vele vragen die ik hierover krijg. Dit effect was te zien op een van de foto’s op onze website, als voorbeeld voor het gebruik van kalkwas.

Ik heb twee oude keukentafels met deze techniek behandeld. In beide gevallen heb ik het onderstel licht van kleur gehouden en het bovenblad behandeld met dat mooie leisteen effect. Door te variëren in de basiskleuren voor het blad (grijs, middengrijs of zwart) en het onderstel (antiekwit of fris wit) en door te werken met combinaties van kalkwas en/of grijze was, kun je met deze techniek meerdere kanten op.

verftechnieken-keukentafel01-onbew

Beide tafels waren nogal gehavend. Dus een beetje voorbereiding was geen overbodige luxe. Dit is tafel nummer 1:  Omdat je over ‘t algemeen niet precies weet wat voor soort verf- of lak er op een oud meubelstuk zit, kun je zonder een beetje voorbereiding voor vervelende verrassingen komen te staan. Ongewenste vlekken, slechte hechting, of craquelé bijvoorbeeld. Heel goed schoonmaken en de oude lak eraf schuren is dan wel het minste wat je even moet doen. In dit geval was het blad ook erg beschadigd, dus moest er behalve goed geschuurd, ook hier en daar geplamuurd worden. Meer tips over een goede voorbereiding vind je in een van mijn vorige artikelen over schuren en ontvetten

verftechnieken-keukentafel01-bew

Het onderstel van de eerste tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza Old White en vervolgens een klein beetje doorgeschuurd. Het blad heb ik heel goed ontvet, de ergste beschadigingen geplamuurd en zorgvuldig alle oude lak eraf geschuurd. Ik heb trouwens opzettelijk niet alle gaatjes en beschadigingen opgevuld, want hier en daar wat putjes en krassen dragen juist bij aan het mooie verweerde effect.

Als basis heb ik twee lagen krijtverf Concrete  aangebracht en dit goed laten drogen en uitharden. Daarna heb ik een dunne laag Abbondanza kalkwas aangebracht en goed verdeeld zodat de kalkwas in alle kiertjes en gaatjes zou achterblijven. De overtollige was heb ik daarna direct verwijderd door dit met een schone pluisvrije doek af te vegen.

Bij dit blad heb ik na het aanbrengen van de kalkwas ook nog hier en daar wat lichtgrijze colourwax gebruikt. Je kunt de verschillende soorten (kleuren) was door elkaar aanbrengen, maar ook in lagen, dus ná elkaar. Het is heel leuk om daar eens wat mee te experimenteren.

Tip: als je het effect van de kalkwas te wit vindt kun je met een doek en wat blanke boenwas het teveel weer afpoetsen.

verftechnieken-keukentafel01-bew-close

Dan keukentafel nummer 2:

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-onbew

Ook een echt oud besje, het blad helemaal kaal, het onderstel zat zelfs nog in de bierverf.

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-bew

Ook bij deze tafel heb ik het onderstel wit gehouden. Ik gebruikte Abbondanza Pure White voor een mooi fris contrast met het blad, dat  een zwarte basis kreeg met Abbondanza Krijtverf Black.

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-bew-close

Bij dit blad heb ik alleen kalkwas gebruikt. Tip: Als je voor het aanbrengen van de kalkwas de ondergrond bewerkt met grove staalwol (nr. 2), kun je hiermee nog extra krasjes aanbrengen in de laag krijtverf. Door draaiende of 8-vormige bewegingen te maken, krijg je een levendig effect, door te werken in de richting van de oorspronkelijke houtnerf, hou je het iets rustiger. Het mooiste effect krijg je als vooral in de krasjes, kerfjes e.d. kalkwas achterblijft en de rest van het blad wat donkerder blijft. Als je tevreden bent de waslaag laten uitharden en opboenen.

verftechnieken-tafel-leisteen-blad-bew-close2

In deze close-up kun je goed zien hoe de krasjes en beschadigingen zijn opgevuld met en benadrukt door de kalkwas. Ik blijf dit leisteen effect een geweldige afwerking vinden. Ideaal voor oude tafelbladen, zodat je niet al te veel moeite hoeft te doen om het allemaal mooi glad en strak te krijgen.

xoxo Mirjam

P.S. en update:
Ik krijg regelmatig vragen over het aanbrengen van dit leisteen effect op een trap. Ik zeg dan altijd; liever geen wax op een trap, want dat wordt zo ontzettend glad (ik zou niet graag jullie gebroken nek op mijn geweten hebben). Gebruik voor een trap (of vloer) daarom liever over de zwarte basislaag een krijtverfwash (Abbondanza Pure White 1:1 met water) of witte verniswas. Het effect komt redelijk goed overeen en het is veiliger. Bovendien kun een krijtverfwash of verniswas afwerken met Abbondanza vernis voor goede slijtvastheid.

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

2 gedachten over “Leisteen effect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *