Lloyd Loom & rieten stoelen vergrijzen

Lloyd Loom en rieten stoelen vergrijzen

Kun je Lloyd Loom stoelen verven?

Sinds mijn eerdere artikel over het vergrijzen van riet heb ik ontzettend veel mailtjes en vragen gehad over het verven van Lloyd loom en rieten stoelen. Veel mensen die hun stoelen wilden vergrijzen of whitewashen en daar toch een beetje over twijfelden, vroegen ons om advies. Kun je Lloyd Loom wel behandelen en zo ja kan dat dan op dezelfde manier als het vergrijzen van riet?

Dat dat meestal heel goed kan, en met prachtige resultaten, zal ik in dit artikel laten zien. Met dank aan onze klanten overigens. Want gelukkig hebben veel mensen de moeite genomen om ons foto’s en enthousiaste verhalen te sturen. Zo kan ik jullie even laten meedelen in de succesverhalen 🙂 Zie bijvoorbeeld het voorbeeld hieronder van Anita. Zij had zes Lloyd loom eetkamerstoelen, nog in de naturel kleur en wilde ze dolgraag een vergrijsde kleur geven.

verftechnieken-stoel-riet-voor

Om het gemakkelijker te maken alle gaatjes en kiertjes te bereiken adviseerde ik haar om een wash van verdunde krijtverf te gebruiken. Dat is de techniek die ik beschrijf in het artikel ‘Het vergrijzen van riet’. Na een behandeling met een wash van Abbondanza krijtverf Taupe, was dit het resultaat:

verftechnieken-stoel-riet-na-2

Anita had meer dan genoeg aan 1 liter Taupe krijtverf voor zes eetkamerstoelen. Ze heeft ze twee keer behandeld, nu ruim een jaar geleden (maart 2012) en heeft er nog steeds geen spijt van. Lees haar verhaal hierover -en bekijk nog meer foto’s- op haar blog Back to Basic >

Het volgende project is van Ina. Zij had een grote naturel rieten leunstoel en gebruikte voor het verven van het riet dezelfde methode en eveneens de kleur Taupe.

verftechnieken-leunstoel-riet-voor Met dit resultaat:

verftechnieken-leunstoel-riet-na

Dat is toch een totaal andere stoel? Echt super!

Tenslotte Lidian. Zij had een huis vol koloniale meubelen en rieten stoelen. En werkelijk alles werd onder handen genomen met Abbondanza krijtverf, inclusief de eetkamerstoelen.

verftechnieken-rieten-stoel-voor

Hieronder het resultaat van haar stoelenproject. Een lichte vergrijsde wash geeft een heel andere uitstraling.

verftechnieken-rieten-stoel-na

Zoals gezegd krijgen wij bijna dagelijks vragen over het behandelen van rieten- en Lloyd Loom stoelen. Maar niet alleen vragen, ook enthousiaste verhalen krijgen we binnen via de mail. Inmiddels durf ik wel te zeggen dat iedereen die de stap heeft gewaagd, er heel blij mee was.

Punt van aandacht: als er een glanzende laklaag op de stoelen zit zal een krijtverfwash minder goed kunnen hechten. Ook als de oorspronkelijke verf-of laklaag (mat of glanzend) beschadigd is, zul je dat blijven zien als je gaat werken met een wash. In dat geval is het wellicht beter om te kiezen voor dunne laagjes multiprimer en soft silk lak. Door zeer dunne lagen aan te brengen blijft de verflaag flexibeler.

Stoelen voor buiten
Een andere vraag die ik regelmatig krijg; kun je dit ook doen met buitenmeubelen? Zelf heb ik dat wel gedaan, met o.a. een rieten stoeltje dat ik overigens alleen voor decoratie gebruik. Het staat zomer en winter, in regen, zon en sneeuw, gewoon buiten. En houdt zich best. Maar hou er rekening mee dat zo’n wash een afwerking is die niet voor de eeuwigheid is. Je zult het af en toe moeten bijwerken.

verftechnieken-rieten-stoel-whitewash

Tenslotte:
Is het moeilijk? Nee!
Is het veel werk? Hm, van te voren afborstelen, schoonmaken e.d. kan even een klus zijn, maar valt mee.
Moet je de stoelen kaal schuren? Riet schuren kan bijna niet. Dus goed ontvetten is wel slim (tip: gebruik bv HG verfhechtreiniger)
Waarom een wash i.p.v. een dekkende verflaag? Ten eerste omdat je met een wash beter in alle kiertjes kan komen. Ten tweede omdat dit een meer flexibele laag geeft die bovendien niet het riet dicht laat slibben. En ten derde omdat een wash een mooi doorleefd effect geeft.
Kan jij dat ook? Natuurlijk! De reacties die ik krijg zijn allemaal doodgewone vrouwen die de klus zelf hebben geklaard. (Nou ja, ‘A girl with a mission’ is natuurlijk nooit ‘doodgewoon’.. You go girls!)
Moet je het riet nog afwerken? Je kunt de stoelen afwerken met matte vernis, maar de meesten lieten het gewoon bij de wash-afwerking. Het voordeel daarvan is dat je het heel gemakkelijk kunt bijwerken als dat nodig mocht zijn. Ga je dit ook proberen? Have fun! En stuur foto’s!! Maar info over het vergrijzen van hout, riet, etc., kun je vinden op onze site >

Deel dit artikel

5 gedachten over “Lloyd Loom & rieten stoelen vergrijzen

  1. Eva Hustin

    Hallo, door dat ik de koploos loom te ver onder de tafel geduwd heb zijn er sporen waar de verf precies eraf is. Kan ik dit terug bijwerken indien ja, welke producten.

    Graag ontvang ik een oplossing.
    Alvast bedank groeten Eva

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Beste Eva, als de stoelen momenteel een kleurtje hebben en er zijn beschadigingen, dan is het zaak om exact dezelfde kleur te gebruiken voor het bijwerken. Dat kan nogal een uitdaging zijn om dat onzichtbaar bij te werken. Je zou dus een kleur moeten zoeken die bij de kleur van jouw stoelen past.

  2. Shirley Leussink

    Kan je het op deze manier ook doen met een donkere kleur? Ik wil mijn rieten stoel van bruin naar zwart hebben.

  3. Pingback: Een rieten mand een verweerde look geven | Verftechnieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *