Nieuw steigerhout oud maken

steigerhout vergrijzen met Abbondanza krijtverf

Steigerhout vergrijzen en verouderen

In dit artikel laat ik je zien hoe je nieuwe steigerdelen of nieuw hout een verweerde steigerhout look kunt geven. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag wat nu precies de goede kleur krijtverf is om de look van oud steigerhout te krijgen.

nieuw steigerhout oud maken

Als je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt, zie je dat het gemêleerd van kleur is; vergrijsd met wit uitgeslagen plekken of juist overwegend wit met hier en daar een grijs waasje.

Mocht je dus van plan zijn om een meubel te maken van nieuw steigerhout en dit een oude look te geven, dan raad ik je aan om sowieso met twee tinten te werken. Ik heb diverse kleurtesten gedaan met verschillende technieken. En ik kreeg het mooiste resultaat met een wash van Abbondanza Krijtverf Silt en Abbondanza Krijtverf Driftwood.

Nieuw steigerhout oud maken

Hierboven zie je het resultaat. Rechts zie je een echt stuk oud en gebruikt steigerhout. Links mijn proefstuk. De linker plank is aan de bovenzijde behandeld met een wash van Silt en Driftwood. Links onder zie je hoe het hout er onbehandeld uitzag. Ik moet je eerlijk zeggen; ik zie geen verschil tussen het echte oude en het behandelde hout.

Als je geschuurd vurenhout gaat gebruiken en je zou het wel wat ruwer en minder glad willen hebben, dan kun je het hout wat opruwen met een messing draadborstel of staalborstel. Altijd in de nerfrichting werken.

Werkwijze nieuw steigerhout oud maken

Een wash maak je door krijtverf 1:1 te verdunnen met water. Begin met een wash van de kleur Silt en strijk met een brede spalter het hout hiermee in. Veeg dit dan weer uit met een doek in de richting van de nerf en laat drogen.
Ga dan verder met een wash van de kleur Driftwood. Dep de punten van een spalter in de wash en strijk hiermee heel licht over de planken, in de richting van de nerf. Doe steeds maar een klein stukje en veeg dit direct uit. Deze keer hoef je niet het gehele oppervlak te behandelen, je kunt gerust wat stukken overslaan, zodat je een mooi levendig effect krijgt.

Abbondanza steigerhoutwash

De volgorde bepaalt het effect

Je kunt deze volgorde ook omwisselen, dus eerst Driftwood aanbrengen en dan Silt. Je zult zien dat dit een ander effect geeft. Hieronder zie je dat deze volgorde een iets warmer effect geeft. Je kunt dus variëren naar eigen smaak.

Abbondanza steigerhoutwashPlank voor plank werken

Omdat alle planken er weer anders uitzien is het het mooist als je je meubel ook plank voor plank behandelt. Varieer de verhoudingen en werkvolgorde dan per plank. Dus bv de ene keer beginnen met Silt en dan eroverheen met Driftwood. En de andere keer andersom. De ene keer wat meer Silt, de andere keer wat meer Driftwood. Dan krijg je echt een mooie en natuurlijk ogende uitstraling. Heel anders dan als je alles egaal met dezelfde beits of wash zou behandelen.

Tip: Bekijk alle genoemde technieken, plus nog veel meer voorbeelden en uitleg op onze website, op de pagina  Greywash & Old Wood effect. Of bestel ons e-book ‘Vergrijzen & Old Wood Effect’ Dit e-book bevat een aantal leuke technieken om nieuw hout, of houten meubels een oude en verweerde look te geven. Alles wordt stap voor stap uitgelegd met duidelijke foto’s en linken naar de benodigde producten.

Veel verfplezier
xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+

7 gedachten over “Nieuw steigerhout oud maken

 1. Leonoor

  Ik ben zelf enorm fan van steigerhout, maar nieuw steigerhout in een oude look verven heb ik nog nooit gezien. Ik ga dit zeker uitproberen! Thanks voor de info en leuke invalshoek!

 2. Marlies

  Maar over het algemeen heeft steigerhout naar mijn idee al een zeer oude en ruige uitstraling, ik zou het zonde vinden als iemand over mijn steigerhout zo’n goedje zou smeren. Maar dat is uiteraard ieder z’n ding .

 3. Cynthia

  Hoi!

  Ken je misschien iemand die het vergrijzen voor me kan doen? Ik durf niet zo goed. We hebben een steigerhouten tafel en kast. De kast vooral is door het zonlicht erg geel geworden. Deze kast is op maat gemaakt en kostte rond de 2000 euro vandaar dat ik niet zo goed durf.

  Ik hoor het graag!

  Groeten Cynthia

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hoi Cynthia, ik denk dat je iemand moet zoeken die bij je in de buurt zit en bij je langs kan komen. Misschien kun je eens kijken of er een Abbondanza dealers bij jou in de buurt zit. Niet allemaal zullen ze werken in opdracht, maar misschien is er iemand bij die het wil doen. Je vind de verkooppunten hier: http://www.abbondanza.com/contact.html En tenslotte is het misschien een tip om een stukje steigerhout te kopen bij de bouwmarkt en dan zelf gewoon even te testen. Of je probeert het uit op de onderkant van het tafelblad. Dan kun je daar even op oefenen en durf je het misschien toch zelf aan. Succes!

 4. Pingback: Nieuw hout in een oud jasje | Verftechnieken

 5. Pingback: Hoe breng je krijtverf aan? | Verftechnieken

Reacties plaatsen niet mogelijk.