Nieuw steigerhout oud maken

Steigerhout vergrijzen - Verftechnieken.nl

Nog even een aanvulling op mijn vorige artikelen over het vergrijzen van hout. Ik kreeg naar aanleiding daarvan een aantal mailtjes met de vraag: Wat is nu precies de goede kleur krijtverf om de look van oud steigerhout te krijgen?

Ik zal je verderop in dit artikel uitleggen waarmee ik dit heb gedaan.

Verftechnieken.nl Steigerhout look

Als je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt, zie je dat het gemêleerd van kleur is; vergrijsd met wit uitgeslagen plekken of juist overwegend wit met hier en daar een grijs waasje. Mocht je dus van plan zijn om een meubel te maken van nieuw steigerhout en dit een oude look te geven, dan raad ik je aan om met twee tinten wash te werken. Ik heb diverse kleurtesten gemaakt met verschillende technieken. En ik kreeg het mooiste resultaat met een wash van Abbondanza Silt en Abbondanza Driftwood.

Verftechnieken.nl - nieuw steigerhout oud maken

Hierboven zie je het resultaat. Rechts zie je een echt stuk oud en gebruikt steigerhout. Links mijn proefstuk. De linker plank is aan de bovenzijde behandeld met een wash van Silt en Driftwood. Links onder zie je hoe het hout er onbehandeld uitzag. Ik moet je eerlijk zeggen; ik zie geen verschil tussen het echte oude en het behandelde hout. Gebruik bij voorkeur ongeschuurd vurenhout. Als het hout erg glad is, kun je het opruwen, bijvoorbeeld met een messing draadborstel of staalborstel. Altijd in de nerfrichting werken.

Verftechnieken.nl Steigerhout oud maken - benodigdheden

Werkwijze nieuw steigerhout oud maken

Een wash maak je door krijtverf 1:1 te verdunnen met water. Begin met een wash van de kleur Silt en strijk met een brede spalter het hout hiermee in. Veeg dit dan weer uit met een doek, in de richting van de nerf en laat drogen.
Ga verder met een wash van de kleur Driftwood. Dep de punten van een spalter in de wash en strijk hiermee heel licht over de planken, in de richting van de nerf. Doe steeds maar een klein stukje en veeg dit direct uit.

Je kunt deze volgorde ook omwisselen, dus eerst Driftwood en dan Silt. Je zult zien dat dit een ander effect geeft. Hiermee kun je dus variëren.  Omdat alle planken er weer anders uitzien is het het mooist als je je meubel ook plank voor plank behandelt. Varieer de verhoudingen en werkvolgorde dan per plank. Dus bv de ene keer beginnen met Silt en dan eroverheen met Driftwood. En de andere keer andersom. De ene keer wat meer Silt, de andere keer wat meer Driftwood. Dan krijg je echt een mooie en natuurlijk ogende uitstraling. Heel anders dan als je alles egaal met dezelfde beits of wash zou behandelen.

Tip: op onze website vind je een speciale pagina over het vergrijzen van hout >>

Update d.d. 9-6-2013:
Misschien is het e-book ‘Vergrijzen & Old Wood Effect’ iets voor je? Dit e-book bevat diverse leuke technieken om nieuw hout of steigerhout een oude en verweerde look te geven. Alles wordt stap voor stap uitgelegd met duidelijke foto’s en linken naar de benodigde producten.  

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+

7 gedachten over “Nieuw steigerhout oud maken

 1. Leonoor

  Ik ben zelf enorm fan van steigerhout, maar nieuw steigerhout in een oude look verven heb ik nog nooit gezien. Ik ga dit zeker uitproberen! Thanks voor de info en leuke invalshoek!

 2. Marlies

  Maar over het algemeen heeft steigerhout naar mijn idee al een zeer oude en ruige uitstraling, ik zou het zonde vinden als iemand over mijn steigerhout zo’n goedje zou smeren. Maar dat is uiteraard ieder z’n ding .

 3. Cynthia

  Hoi!

  Ken je misschien iemand die het vergrijzen voor me kan doen? Ik durf niet zo goed. We hebben een steigerhouten tafel en kast. De kast vooral is door het zonlicht erg geel geworden. Deze kast is op maat gemaakt en kostte rond de 2000 euro vandaar dat ik niet zo goed durf.

  Ik hoor het graag!

  Groeten Cynthia

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hoi Cynthia, ik denk dat je iemand moet zoeken die bij je in de buurt zit en bij je langs kan komen. Misschien kun je eens kijken of er een Abbondanza dealers bij jou in de buurt zit. Niet allemaal zullen ze werken in opdracht, maar misschien is er iemand bij die het wil doen. Je vind de verkooppunten hier: http://www.abbondanza.com/contact.html En tenslotte is het misschien een tip om een stukje steigerhout te kopen bij de bouwmarkt en dan zelf gewoon even te testen. Of je probeert het uit op de onderkant van het tafelblad. Dan kun je daar even op oefenen en durf je het misschien toch zelf aan. Succes!

 4. Pingback: Nieuw hout in een oud jasje | Verftechnieken

 5. Pingback: Hoe breng je krijtverf aan? | Verftechnieken

Reacties plaatsen niet mogelijk.