Roest effect maken

DIY Roest Effect verftechnieken.nl

Instant Roest Efect

In vervolg op mijn vorige blogpost over gepatineerd koper, laat ik je in dit artikel zien hoe je een prachtig roest effect creëert. Natuurlijk is het best mogelijk om een imitatie roest effect te maken met alleen verf. Maar ook in dit geval gaan we weer een beetje vals spelen met een speciaal instant roest product. Het grootste verschil met een geschilderde roest imitatie is dat in dit geval het oppervlak ook echt gaat roesten. Het is in feite een chemische reactie tussen de basislaag (die echte ijzerdeeltjes bevat) en een roestvloeistof. En verder is dit doodgemakkelijk terwijl je voor een geschilderd effect wel wat ervaring moet hebben.

Ik zal je hieronder de stappen laten zien voor het roest effect. Het is echt super gemakkelijk en het resultaat is verbluffend! Je kunt dit op de meest uiteenlopende ondergronden toepassen, dus ook kunststof, hout, geschilderde oppervlakken, etc. Het voorbeeld dat ik hier ga bewerken  (zie de foto)  is een wit  kunststof sierlijstje.

Grondlaag

Zoals gezegd werkte ik op een spierwitte ondergrond en daarom heb ik eerst even een donkere grondlaag aangebracht met Abbondanza krijtverf in de kleur Mud. Ik had die kleur toevallig bij de hand. Het maakt niet zoveel uit welke kleur je gebruikt, maar ik vind het prettig om de ondergrond alvast een beetje een donkere basis te geven met donkergrijs of bruin. Daarnaast is het voordeel dat 1 laag van de instant iron basis dan vaak voldoende dekking geeft. Als je werkt op een erg poreuze ondergrond, of een glad oppervlak zoals harde kunststof o.i.d., breng dan eerst de Modern Options primer-sealer aan.

Werkwijze roest effect

Stap 1: Breng een laagje Instant Iron basecoat aan en laat dit goed drogen. Je zult merken dat deze verf erg zwaar is en dat komt doordat hier echte ijzerdeeltjes in zitten. Laat de basislaag een nacht (ca. 12 uur) goed drogen. Hieronder zie je hoe dit er dan uit ziet; grijs met een beetje structuur.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Stap 2: Breng nu met een kwast de Instant Rust top coat roestvloeistof aan. Ik gebruik hiervoor een goedkoop kwastje zoals een spalter.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Druk de vloeistof goed in alle nerfjes en kiertjes en ga een kopje koffie drinken. Je hoeft nu namelijk even niets meer te doen. Gewoon afwachten en je verbazen over wat er gebeurt.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Het roest proces begint direct en je ziet het effect steeds sterker worden.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Na enkele uren is het volledige effect bereikt. Nu kun je desgewenst de Modern Options primer-sealer aanbrengen. Dit stopt het proces en beschermt het oppervlak (ook tegen afgeven e.d.) Met een toplaag van deze primer-sealer kun je je werkstuk zelfs buiten gebruiken!

Het resultaat

Voilà; instant roest! En dan te bedenken dat dit gewoon een wit kunststof sierlijstje was. Ziet het er niet geweldig uit?

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Denk je eens in wat je hiermee allemaal kunt doen! Je kunt in een wip plantenbakken, potten, kandelaars, lijsten of metalen lampen een stoere industriële look geven! Maar het is ook super voor beelden, mixed media, scrapbooking, noem maar op.

Roest effect maken - verftechnieken.nl

Je kunt Instant Iron basecoat en de Instant Rust top coat los kopen in flacons van 118 ml, of je neemt een setje met beide producten in 59 ml verpakking. Hoe dan ook; je hebt altijd beide producten nodig voor dit effect!

Wat vind je er van? Borrelen er al ideeën bij jou op?

xoxo Mirjam

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+