Roest effect schilderen met Abbondanza Rusty Effect

Een roest effect schilderen op meubels en woonaccessoires? Dat doe je zelf met Abbondanza Rusty Effect verf. In dit artikel laat ik je zien hoe het werkt.

Roest Verf Abbondanza Rusty Effect

Zelf een roest effect schilderen met verf

Vaak worden er voor roest- en patina effecten speciale middelen gebruikt en wordt het roest effect gecreëerd door een chemisch proces. Een roest effect met chemische vloeistoffen ziet er goed uit, maar wist je dat je dit ook met verf en kwast zelf kunt doen? In dit artikel laat ik je zien hoe je dit aanpakt.

DIY roest effect schilderen

Abbondanza Rusty Effect verf en poeder

We gaan werken met Abbondanza Rusty Effect verf en Antiquing Powder Dusty Rust. Dit zijn, zoals gezegd, geen chemische middelen. Abbondanza Rusty Effect verf is op basis van Abbondanza krijtverf, dus gewoon watergedragen, geurarm, sneldrogend en milieuvriendelijk. De kleur is speciaal samengesteld voor het roest effect en de verf heeft een licht korrelige stroeve textuur. Dusty Rust poeder is 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Er is nog een extra voordeel: de Rusty Effect producten zijn per vierkante meter heel wat voordeliger dan de producten op chemische basis. Let  op: nog voordeliger is onze voordeel set met beide producten.

Tip: Bij dit project heb ik ook nog een klein beetje krijtverf in de kleur Rusty Orange gebruikt. Een testpotje is hiervoor natuurlijk ideaal. Ik hou ervan om voor verweerde effecten met meerdere tinten te werken. Daarmee kun je een levendiger effect creëren. Maar dat is aan jou, als je het simpel wilt houden laat je dat gewoon achterwege.

Roest effect met verf, de werkwijze

Ik zal je laten zien hoe ik een vogelkooi heb bewerkt. Het uitgangspunt was een geel metalen kooitje dat ik ooit eens heel goedkoop had ingekocht.

vogelkooi voor de bewerking

De eerste stap is om de gele kooi een goede basiskleur te geven. Je kunt hiervoor krijtverf gebruiken in een grijstint of zwart, bijvoorbeeld Abbondanza Black.

Roest Verf Abbondanza Rusty Effect

Op de zwarte basis ga je de roestkleurige Rusty Effect verf aanbrengen. Gebruik daarbij een deppende beweging, zodat je de structuur nog meer benadrukt. Dit is bovendien handig om kwaststrepen te verzachten. Dat is vooral op een wat gladder oppervlak belangrijk.DIY roest effect schilderen

Je zou nu direct het poeder Dusty Rust kunnen aanbrengen, maar ik ga de bruine basis nog iets meer bewerken met een drupje krijtverf in de kleur Rusty Orange.DIY roest effect schilderen

In de natte verf breng ik hier en daar een beetje Rusty Orange aan. Niet schrikken als dat er heftig uitziet, we gaan dat nog blenden en verzachten.

DIY roest effect schilderen

Blenden gaat heel goed met een licht vochtige natuurspons.

Vervolgens strooi je hier en daar Dusty Rust poeder in de natte verf.Roest Verf Abbondanza Rusty Effect

Je kunt het poeder zo laten opdrogen en overtollig poeder verwijderen als alles is opgedroogd, maar je kunt het ook een beetje in de natte laag deppen naar eigen inzicht.

Hieronder een foto waar je ziet dat ik het poeder in de natte laag dep, waardoor je een mooi korrelig en verweerd effect krijgt. (Dit is trouwens een foto van een ander project dat ik een volgende keer zal laten zien.)

Roest Verf Abbondanza Rusty Effect

Tip: Als de verflaag al iets te ver is ingedroogd, of je wilt later toch nog wat extra roestplekjes aanbrengen, dan kun je op die plekken opnieuw wat Rusty Effect verf aanbrengen. Ook kun Abbondanza extra matte vernis aanbrengen om wat nieuwe natte plekjes te creëren. Hoe dan ook moet het poeder in een nog natte basis worden gestrooid (verf, vernis of wax). Abbondanza Rusty Effect DIY roest effect schilderen

Als je helemaal tevreden bent met je roest look laat je het geheel drogen. Overtollig Dusty Rust poeder kun je naderhand met een droge kwast wegvegen zodat het niet meer afgeeft. Maar wil je extra bescherming en zekerheid dat het absoluut niet afgeeft, dan kun je het roest effect ook sealen met Abbondanza extra matte vernis.

DIY roest effect schilderen

Vind je het geen super stoer effect?

Ik ben natuurlijk helemaal los gegaan met het maken van allerlei roest projecten. Ik zal er dan ook zeker binnenkort nog een paar op dit blog laten zien. En wat ik nog even benadrukken wil: het is helemaal niet nodig om alles volledig in de roest te zetten. Hier en daar een roestplekje op een meubel of een accessoire is namelijk ook heel gaaf. Ik gaf onder meer het kroontje hieronder een ‘roestige make-over’.

DIY roest effect schilderen

Ik verfde het kroontje met krijtverf in de kleur Verdigris en daarna bracht ik hier en daar wat Rusty Effect en poeder aan.

Tip: Probeer het roest effect er een beetje nonchalant en ‘toevallig’ uit te laten zien. En bedenk ook waar een voorwerp van nature het eerst zou roesten.

DIY roest effect schilderen

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren. Zoals gezegd heb ik nog wat roest en metaal projecten op stapel staan dus ik hoop dat je het leuk vindt om hier binnenkort nog wat meer artikelen over te zien. Laat me vooral weten wat je ervan vindt, hier in de comments of op onze Facebookpagina!

xoxo Mirjam

Roest Verf Abbondanza Rusty Effect

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

Eén gedachte op “Roest effect schilderen met Abbondanza Rusty Effect

Reacties zijn gesloten.