Tegels in het toilet verven met Abbondanza Soft Silk verf

Wandtegels verven kan dat? Jazeker, ook tegels kun je verven! In dit artikel laat ik je een leuke make-over zien.

Tegels, wandtegels en vloertegels verven

Wandtegels en vloertegels verven kan dat?

Jazeker, ook tegels kun je verven, met Abbondanza Soft Silk verf. Het bewijs laat ik je zien in dit artikel. Een van de toiletruimtes in ons pand kon wel een beetje liefde en een likje verf gebruiken. De tegels waren gedateerd en ook de voegen waren niet meer zo fraai, dus besloot ik zowel de wand als de vloer een make-over te geven met verf en kwast.

Kanttekening: Voor vloertegels in een ruimte die intensief wordt belopen zou ik de keuze om wel of niet te verven laten afhangen van de soort tegels. Tegels die enigszins poreus zijn kun je best goed verven, maar zeer gladde vloertegels zijn lastiger omdat de verf dan minder goed kan hechten. Op een wand lukt dat wel, maar een vloer heeft natuurlijk meer te lijden. De vloertegels in deze toiletruimte waren niet superhard en glad. Bovendien wordt deze ruimte niet erg intensief gebruikt.

WC make over met Abbonanza Soft Silk verf

Hierboven zie je het toilet zoals het was. Ik was hier al begonnen dus nu ziet het er wel heel erg shabby uit met dat plastic en papier, maar je ziet dat zowel de vloertegels als de wandtegels niet bepaald up-to-date zijn.

Hoe ga je te werk bij het verven van tegels op het toilet?

Je begint natuurlijk met een flinke schoonmaakbeurt en het repareren van gaatjes of andere beschadigingen. Alles wat aan de wand bevestigd is kun je het best verwijderen. Ik zou ook eventuele schroeven en pluggen verwijderen en de gaatjes vullen met een vulmiddel als je later andere accessoires gaat ophangen.

Zoals altijd is ontvetten en goed schoonmaken cruciaal voor een goede hechting van een verflaag. Verwijder dus eventuele kalkaanslag en gebruik een ontvettende verfreiniger. Ik gebruikte een schuursponsje bij het schoonmaken, je kunt ook zo’n groen schuurlapje gebruiken. Na de schoonmaakbeurt is het belangrijk om alles volledig laten drogen, vooral de voegen, omdat die meer water opnemen.

Tegels primen voor het verven

Tegels primen voordat je gaat verven

Na het schoonmaken en drogen is het tijd om de tegels een grondlaag te geven voordat je ze gaat verven. Dit zorgt ervoor dat de verflaag goed kan hechten op de gladde tegels. Hiervoor gebruikte ik Abbondanza Multiprimer. Ik gebruikte de witte primer omdat ik met witte verf ga werken, maar ga je met een donkere kleur werken, kies dan de grijze multiprimer.

Tegels primen voor het verven

Hoe breng je verf aan op tegels?

Voor het aanbrengen van zowel de Soft Silk lak als de multiprimer kun je het best een synthetische kwast gebruiken in combinatie met een rollertje voor watergedragen verf. De kwast gebruik je voor hoekjes, randen en voegen en het rollertje voor de grote oppervlakken. Let op: gebruik geen standaard schuimrollertje want dan krijg je belletjes en een sinaasappeleffect. Kies dus een rollertje dat bestemd is voor watergedragen verf en lak.

Het is belangrijk om in dunne lagen te werken en de multiprimer tussendoor goed te laten drogen. Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus erg snel. De verflaag is stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden duurt iets langer. Hoe langer de grondlaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. Ik bracht twee dunne laagjes Abbondanza Multiprimer aan en liet de lagen tussendoor een dag drogen.

De tegels verven met Abbondanza Soft Silk verf

Als de lagen multiprimer goed zijn uitgehard, is het tijd voor het verven van de tegels. Ik bracht twee dunne lagen Abbondanza Soft Silk verf aan in de kleur Pure White.

Abbondanza Soft Silk verf is een watergedragen PU lak voor binnen en buiten met een satijnzachte bijna krijtmatte uitstraling. De Soft Silk heeft een ingebouwde verharder en verder afwerken is dus niet nodig! De Soft Silk lijn is verkrijgbaar in dezelfde kleuren als de Abbondanza krijtverf lijn.

De lagen Soft Silk lak liet ik ook weer tussendoor zo lang mogelijk drogen. Ik liet de verflagen steeds een dag drogen en uitharden. Heb je wat meer haast, wacht dan minimaal 6 uur.

Tip: omdat zowel Abbondanza multiprimer als de Soft Silk verf heel snel stofdroog zijn kon het toilet gedurende het project en tijdens het uitharden gewoon gebruikt worden. Je moet alleen een beetje voorzichtig zijn, wij liepen bijvoorbeeld op sokken, maar verder is het geen probleem om de ruimte gewoon te gebruiken.

Vloertegels sjabloneren

Voor de vloer had ik een speciaal plan. Ik heb een hekel aan losse kleedjes op de wc, maar de vloer helemaal wit laten vond ik toch een beetje saai. Vandaar dat ik besloot om een kleedje te sjabloneren.

Vloertegels verven en sjabloneren

Ik gebruikte een sjabloon met een tegelmotief dat even groot was als vier kleine tegeltjes. Vanwege de afwijkende afmeting gebruikte ik voor dit project een zelfgemaakt stencil. In ons stencil-assortiment kun je ook kant en klare stencils vinden.Vloertegels verven en sjabloneren

Ik gebruikte Abbondanza krijtverf Black om het motief aan te brengen…

Toen het gesjabloneerde kleedje klaar was liet ik het een dagje drogen en daarna bracht ik twee lagen Abbondanza zijdeglans vernis aan als beschermlaag op de gehele vloer.

Tegels, vloer- en wandtegels verven

Tegels verven op de WC

Wandtegels op het toilet verven

Wandtegels op het toilet verven

Wandtegels op het toilet verven
De spiegel heb ik ook een likje verf gegeven. Het was zo’n kunststof Xenos spiegel, je kent ze misschien wel. Ik gebruikte Abbondanza krijtverf in de kleur Black

Dit gaf ik een beetje meer warmte door de spiegel met de zwarte krijtverf te patineren met Abbondanza colourwax Taupe. Hier en daar schuurde ik de randjes een beetje door.

Wandtegels op het toilet vervenZowel de muren als het houten plankje aan de achterwand zijn geverfd met Abbondanza krijtverf in de kleur Silt (095).

Silt is een lichte vergrijsde taupetint die heel gemakkelijk te combineren is met andere kleuren. Ik heb er nu voor gekozen om zwart en wit te gebruiken voor de accessoires, maar een ander kleurtje kan hier ook prima bij.

Ik ben superblij met het resultaat. In een paar dagen tijd en met alleen een paar potten verf heb ik het hele toilet een make-over gegeven. Ik gebruikte voor deze ruimte in totaal ongeveer 2/3 van een literblik multiprimer en ongeveer evenveel Soft Silk Pure White. Als ik de tegels van de wand en vloer had willen vervangen had me dat heel wat meer tijd en geld gekost!

Zou jij het aandurven om de tegels op je toilet een make-over te geven? Of heb je dat al eens gedaan?

xoxo Mirjam

Tegels op de WC verven

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel