Van mdf naar oud hout

DIY - van mdf naar oud hout

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je van een saai stuk mdf een verweerd stuk oud hout maakt.

In een eerder blogartikel kon je zien hoe ik een archiefkastje een stoere make-over gaf. Voor het bovenkant van het kastje gebruikte ik een stuk Mdf dat ik de doorleefde look van oud hout gaf. In dit artikel zal ik je stap voor stap laten zien hoe ik dat deed.

verftechnieken van Mdf naar oud hout

Werkwijze: van mdf naar oud hout

Je begint met een stuk onbehandeld Mdf. Om nu het effect van een wat stuk oud hout te versterken is het mooi om de randen en hoeken een beetje rond schuren. Ik heb dat in ieder geval wel gedaan. Een oude verweerde plank heeft immers na jarenlang gebruik geen echt scherpe kantjes meer.

verftechnieken.nl - van MDF naar oud hout

STAP 1 – DE BASISLAAG

Eerst bracht ik een dekkende basislaag Abbondanza Soft Silk aan in in de kleur Cotton.
Deze basislaag laat je heel goed drogen voordat je verder gaat met stap 2.

N.B. de reden dat ik Soft Silk gebruik is dat de volgende lagen hier niet direct zullen intrekken, zodat je wat langer tijd hebt om de effecten aan te brengen. Als je krijtverf gebruikt moet je sneller werken en heb je iets minder controle over het effect. Maar uiteraard is dat ook een optie.

verftechnieken.nl - van MDF naar oud hout

STAP 2 – VERNISWAS AANBRENGEN

Over de ‘Cotton’ basislaag bracht ik verniswas aan in de kleuren Notelaar en Gouden Den. Het is hierbij belangrijk om in één richting te werken (de fictieve houtnerf). Dit geeft je direct al de uitstraling van verweerd hout. Let op: de beide tinten verniswas ga je niet met elkaar mengen, maar breng je naast en door elkaar aan in één richting, in een dunne laag.

verftechnieken.nl - van MDF naar oud hout

STAP 3 – SLEPEN EN KLOPPEN

Direct daarna (voordat het opdroogt) de laag verniswas met een schone droge spalter (platte varkensharen kwast) in dezelfde fictieve nerfrichting nogmaals uitstrijken. Zo creëer je een streperig houtnerf effect.

Als je een klopkwast hebt dan kun je deze gebruiken om het effect nog authentieker te maken. Als je regelmatig houtimitaties wilt gaan maken is zo’n kwast echt de investering waard! Een houteffect aanbrengen met een klopkwast doe je door met korte snelle bewegingen onder een scherpe hoek in de natte laag verniswas te slaan, van onder naar boven. Zo ontstaat vanzelf een houtnerf patroon.

De laag verniswas goed laten drogen en uitharden voor je verder gaat. Ik wachtte ongeveer 24 uur. Dit is erg belangrijk, het voorkomt dat je deze laag later weer beschadigd door de volgende stappen.

verftechnieken.nl - van MDF naar oud hout

STAP 4 – KALKEN

Vervolgens bracht ik een laagje kalkpasta aan. Dit is een vrij dikke witte pasta op waterbasis. Je kunt eventueel de kalkpasta vervangen door een scheut Pure White krijtverf op een bord te gieten en dit een tijdje te laten staan zodat het wat indikt.

Nu ga je de ingedikte verf of kalkpasta lekker nonchalant aanbrengen. Houd ook nu ongeveer weer de nerfrichting aan van het zogenaamde hout.

verftechnieken.nl - van MDF naar oud hout

STAP 5 – SCHUREN

Als de kalkpasta (of verf) is opgedroogd schuur je het voorzichtig voor een groot deel weer weg. Hierbij verwijder je niet alles, doe dit naar eigen inzicht en zorg dat er mooie witte sporen achterblijven. Kalkpasta is iets gemakkelijker weg te schuren dan krijtverf dus laat de verf niet te lang drogen en uitharden. Je kunt hiervoor het best een schuurblokje gebruiken met een niet te fijne korrel. Probeer gewoon even wat voor jou het beste werkt.

Wanneer je helemaal tevreden bent is het tijd om het effect van oud hout af te werken. Als afwerking kun je Abbondanza extra matte vernis gebruiken. Hiermee bescherm je het oppervlak maar behoud je toch de mooie matte look van hout.

Resultaat: een verweerd vergrijsd blad van oud hout. Zeg nou zelf, het is niet meer te zien dat het ooit MDF was toch?

verftechnieken van Mdf naar oud hout

verftechnieken van Mdf naar oud hout

Ik vind het super geslaagd.
Lijkt je het ook wat om deze techniek ‘Van mdf naar oud hout’ uit te proberen? Laat me vooral weten hoe het is geworden. Of deel je foto’s op onze Facebookpagina, dat is  nog leuker!

xoxo Mirjam

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+

Een gedachte over “Van mdf naar oud hout

  1. Dirk

    Super mooi effect is whitewash! Ik heb het toevallig met een antiek kastje gedaan, en dat geeft nu een hele andere sfeer. De techniek is makkelijk toe te passen. Dus als je bijvoorbeeld een oud kastje zat bent en wat nieuws wilt, is dit de ideale manier!

Reacties plaatsen niet mogelijk.