Vintage wandbord Hert in betonlook & roest

DIY wandbord Hert in vintage stijl met beton en roest

Stoer wandbord in vintage stijl

Dit stoere wandbord maakte ik met een stencil en verschillende Abbondanza effectproducten. Ik vind het altijd leuk om producten en technieken te combineren en lekker te experimenteren. En zo is ook dit wandbord in vintage stijl ontstaan.

Benodigdheden
Als basis nam ik een op maat gezaagde plaat Mdf, maar je zou ook een kant en klaar canvas kunnen gebruiken, of zelfs rechtstreeks op een muur of meubel werken. Alle andere benodigdheden kun je op onze website bestellen.

Dit is wat je nodig hebt voor dit project:
Abbondanza Stucco of modeling paste, krijtverf, de Rusty Effect set en ons stencil ‘Hert’ Het stencil is in verschillende formaten verkrijgbaar. De exacte krijtverf kleuren en eventuele andere producten zal ik in de tekst hieronder linken. Als je op de link klikt kom je direct uit bij het juiste product.

Werkwijze wandbord
Op de Mdf plaat bracht ik eerst een basislaag aan met krijtverf in de kleur Concrete. Toen dit droog was bracht ik hierop met een plakspaan een onregelmatig laagje Stucco aan, gemengd met een klein beetje zwart of grijs pigment om het iets minder wit te maken. Zoals je ziet liet ik hier en daar de ondergrond doorkomen, dus netjes en glad werken is helemaal niet nodig. Lekker makkelijk dus!

Wandbord basislaag modeling paste

Laat deze stuc basis goed drogen en schuur na het drogen eventueel een beetje glad als dat nodig is.

Dan is het tijd om het stencil aan te brengen. Hiervoor gebruikte ik geen verf maar modeling paste, zodat ik een afbeelding in reliëf kon creëren. Hiervoor mengde ik Abbondanza modeling paste met een beetje krijtverf Black .

En optie is natuurlijk ook om hiervoor dezelfde stucco te gebruiken waarmee je ook de basis aan hebt gebracht. Je mengt dan vooraf iets meer stucco en je voegt nu aan het restant een extra hoeveelheid zwart pigment toe.

Een derde optie is om Krijtverf Black te gebruiken en hier een flinke hoeveelheid champagnekrijt aan toe te voegen om een dikke pasta te maken.

modeling paste mengen

Het stencillen met een pasta is heel simpel. Je strijkt het mengsel met een plamuurmes of plamuurrubber door de uitsparingen van het stencil heen. Daarna trek je het stencil voorzichtig los en laat je het geheel goed drogen. Eventueel kun je het daarna een beetje glad schuren. Maar voor deze stoere look met roest effect is dat eigenlijk niet nodig.

wandbord Hert stencillen met modeling paste

Vervolgens patineerde ik het hele wandbord en de gestencilde afbeelding met  Abbondanza Antiquing Glaze

Stencil Deer wandbord patineren

Ik gebruikte zowel Brown als Black om een warme tint te krijgen die niet helemaal egaal was. En daarna veegde ik de overtollige glaze af met een pluisvrij doekje.

Stencil Deer wandbord patineren

De glaze geeft de structuurlaag een mooi verweerd effect en laat goed alle krasjes, onregelmatigheden en het reliëf uitkomen.

Een stoere roestlook

Eigenlijk dacht ik toen klaar te zijn want dit was mijn oorspronkelijke plan. Maar ik miste toch nog iets en daarom besloot ik om nog een roest effect aan te brengen. Niet alleen op de afbeelding van het hert, maar ook op de randen en de hoeken van het wandbord. Hiervoor gebruikte ik Abbondanza Rusty Effect verf en roestpoeder.

Tip: hoe je Abbondanza Rusty Effect gebruikt kun je lezen in het stappenplan op onze website op de pagina Roest Effect.

DIY vintage wandbord roest aanbrengen

Tijdens het aanbrengen van het roest effect plaatste ik het stencil weer terug, zodat ik de roestverf precies in de uitsparingen kon aanbrengen.

Tip: laat de roestverf helemaal drogen en blaas of veeg overtollig roestpoeder weg voordat je het stencil verwijderd. Zo voorkom je dat de gehele plaat onder de roestvlekken komt te zitten.

Dankzij de combinatie van beton en roest kreeg het wandbord precies de robuuste vintage uitstraling waar ik naar op zoek was.

Wandbord Hert in beton en roest

Zin om het ook te proberen? Leuk! Laat me weten hoe het is geworden, ik ben heel benieuwd. Als je ons tagt op Instagram met de hashtag #diyverftechnieken kunnen wij meegenieten van jouw project.

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

2 gedachten over “Vintage wandbord Hert in betonlook & roest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *