DIY Stoere industriële lamp met roest effect

DIY Stoere Lamp met roest effect | verftechnieken.nl

Maak zelf een stoere industriële lamp

Met Abbondanza krijtverf en Rusty Effect verf kun je een gewone lamp heel gemakkelijk een stoere industriële look geven. De lamp op de foto was een witte metalen lamp die ik ooit eens in een bouwmarkt heb gekocht, Met wat verf kreeg de lamp een stoere uitstraling.

Deze lamp heb ik jaren geleden al eens geverfd voor een DIY reportage in het blad Decoreren Landelijke Stijl. Voor die reportage heb ik een aantal van die lampen een industriële look gegeven. Ik had daar nog wat beeldmateriaal van liggen en op de foto hieronder kun je dan ook zien dat de lamp ooit van wit metaal was. DIY Stoere Lamp met roest effect | verftechnieken.nl

Voor de reportage gaf ik 2 lampen een donkerblauwe kleur (Dark Steel) en op 2 andere lampen gebruikte ik een lichter blauw, namelijk de kleur Blue Mint. De lamp in Blue Mint ga ik vandaag het roest effect geven.

De lamp verven; werkvolgorde

Maak de lamp schoon met een sopje. Eventueel kun je het snoer eraf halen, maar ik heb gewoon wat plastic folie om het snoer gewikkeld. Als de lamp erg glanzend gelakt is kun je hem even dof opschuren, maar echt nodig is dat niet. De binnenkant van de lamp liet ik ongemoeid, dus was het niet nodig om de lamp helemaal uit elkaar te halen.

Ik bracht daarna een grondlaag aan met bruine krijtverf. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de kleur Walnut gebruiken, maar zwart is ook prima. Als je wilt kun je overigens ook direct de Rusty Effect basis op de lamp aanbrengen, maar een grondlaag is handig omdat je dan minder roestverf nodig hebt.

Toen de basis droog was bracht ik krijtverf in de kleur Blue Mint aan en dit werkte ik af met zijdeglans vernis. Zijdeglans vernis geeft een mooi geëmailleerd effect en contrasteert lekker met het korrelige en poederige van het roest effect.

Roest verf aanbrengen

Op het bovenstuk van de lamp (dat deel waar het snoer aan zit) bracht ik de roest look aan met Abbondanza Rusty Effect verf en Dusty Rust roestpoeder.

Het werken met Rusty Effect verf is super gemakkelijk. Je brengt de roestbasis aan (dit is donker roestbruin met een licht poederige korrelstructuur) en als deze basis nog nat is strooi je het Rusty Dust poeder er op. Door hier en daar te in het roestpoeder te deppen met de kwast krijg je nog meer structuur en een mooi authentiek roest effect. Je kunt dat op de close-up hieronder goed zien. DIY Stoere Lamp met roest effect | verftechnieken.nl

Ook op de rest van de lampenkap bracht ik wat roestplekjes aan… Hieronder zie je dat het roest poeder nog los op de natte basisverf ligt. Dit kan zoals gezegd nog in de basislaag gedept worden, maar je kunt het ook gewoon laten drogen en later het overtollige poeder verwijderen.

DIY Stoere Lamp met roest effect | verftechnieken.nl

Een uitgebreidere stap voor stap werkbeschrijving vind je op onze website.

DIY Stoere Lamp met roest effect | verftechnieken.nl
En dit is het resultaat.

Stoer en toch ook fris door de kleur Blue Mint.

DIY Stoere Lamp met roest effect | verftechnieken.nl

Mocht je dit gaan proberen dan wens ik je veel plezier en succes.
Vragen stellen, complimentjes geven 🙂 of foto’s van jouw resultaten delen kan op onze Facebookpagina.

xoxo Mirjam

Deel dit artikel