Hoe breng je krijtverf aan? Tips en trucs!

Krijtverf aanbrengen, tips en trucs

Tips en trucs over het aanbrengen van krijtverf

Wij krijgen regelmatig vragen over het werken met krijtverf. Krijtverf aanbrengen is echt niet moeilijk. Maar doordat er zoveel verhalen gaan over krijtverf, kalkverf en whitewash en al deze producten ook nogal eens met elkaar verward worden, ontstaat er soms wat onduidelijkheid.

Zo denken veel mensen dat krijtverf gewoon weer met water van een meubel of oppervlak kan worden verwijderd. Maar dat is schoolbordverf en dus echt heel iets anders! Ook wordt krijtverf vaak verward met kalkverf, wat ook weer een heel ander product is. Hoog tijd dus om wat duidelijkheid te scheppen.

Veel gestelde vragen over krijtverf:

 • Is krijtverf dekkend?
 • Krijg je met krijtverf een egale afwerking?
 • Breng je krijtverf aan met een kwast of met een doek?
 • Kan je krijtverf ook met een roller aanbrengen?
 • Is krijtverf watervast?
 • Kun je krijtverf afnemen met een sopje en schoonmaken?
 • Kan ik krijtverf ook buiten gebruiken?
 • etc…

In dit artikel zal ik je wat meer uitleg geven over krijtverf en hoe je krijtverf het best kunt aanbrengen.

Abbondanza krijtverf blik halve liter

Wat is krijtverf?

Abbondanza krijtverf is een watergedragen verf met een poedermatte en fluweelachtige uitstraling. Krijtverf is een dekkende verf met een egaal effect. Het is dus niet vlekkerig, zoals kalkverf en je kunt krijtverf ook heel gemakkelijk naderhand weer overschilderen. Je gebruikt krijtverf normaal gesproken onverdund, maar ik zal verderop uitleggen hoe (en waarom) je de verf ook kunt verdunnen met water.

Afhankelijk van de kleur kan krijtverf variëren van vrij dik tot redelijk normaal van consistentie. Dit heeft te maken met de benodigde hoeveelheden vulmiddelen en pigmenten die nodig zijn om de kleur te maken. De pigmenten bepalen ook voor een deel hoe dekkend een kleur is, omdat niet alle pigmenten dezelfde structuur hebben en in meer of mindere mate licht doorlaten. Aan Abbondanza krijtverf wordt de maximale hoeveelheid pigment toegevoegd, zodat de dekking van de pigmenten optimaal is en de kleuren intens.

Abbondanza krijtverf is tevens ademend en vochtregulerend. Omdat er vochttransport mogelijk is zal de verf dus ook niet snel bladderen. Bladderen ontstaat namelijk als het vocht onder de verflaag niet weg kan. Deze eigenschappen maken Abbondanza krijtverf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken op meubels en accessoires, zoals het doorschuren van verflagen en effecten met antiekwas, kalkwas of colourwax. Kijk voor uitleg over al deze technieken op onze website. Voor alle verftechnieken en allerlei soorten ondergronden hebben we thema pagina’s gemaakt met uitleg en stappenplannen.

krijtverf afwerken met boenwas

Hoe moet je krijtverf aanbrengen?

Allereerst even dit: ik kan niet spreken voor alle merken die je momenteel ziet verschijnen. Krijtverf is booming en iedereen wil een graantje meepikken. Helaas met als gevolg dat er hier en daar nogal wat dubieuze producten op de markt zijn verschenen. Dus even voor de duidelijkheid: mijn tips en alle uitleg over aanbrengen, dekkingsgraad, voorbehandelen of nabehandelen hebben betrekking op onze eigen verflijn; Abbondanza krijtverf. Abbondanza bestaat in 2020 alweer 10 jaar en heeft zich dus inmiddels wel bewezen.

Abbondanza krijtverf kan worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, stucwerk, muren, etc. Oude verf- of laklagen hoeven er niet altijd af. Gewoon goed ontvetten en dof schuren is bijna altijd voldoende. Voor meer info over schuren, gronden en andere voorbereidingen kun je ook dit artikel lezen.

Voor een authentiek effect gebruik je bij voorkeur een kwast.  Je kunt hiermee de verf glad opzetten, maar je kunt ook opzettelijk een ietwat streperig effect aanbrengen. Een beetje reliëf  in de ondergrond, of wat lichte kwaststrepen in de verf kan prachtig zijn als je later nog gaat patineren met antiekwas of kalkwas. Het patina zal dan dat licht gestreepte effect nog eens accentueren. Als je dit wilt dan kun je het best een kwast van natuurhaar gebruiken, zoals een spalter of onze speciale krijtverf kwast. Houd je meer van een glad en strak resultaat? Dat kan ook, een gladder effect krijg je als je werkt met een synthetische kwast.

kwasten om krijtverf aan te brengen

Kun je krijtverf aanbrengen met een roller?

Dat kan, en vooral voor grote oppervlakken zoals muren is dat ook erg handig. Gebruik een lakvilt rollertje voor grote meubels of een muurverf roller voor je muren. Eventueel kun je ook de verf met een rollertje vlot aanbrengen en verdelen en dan direct even in één richting na strijken met de punten van een kwast. Zo voorkom je een ‘sinaasappel effect’ en kun je toch – als je dat wilt- nog wat kwaststrepen aanbrengen. Omdat krijtverf snel droogt kun je het best vlot werken. Niet te lang op één plek blijven strijken. Breng liever 2 dunne lagen aan dan hardnekkig proberen het in één laag te laten dekken. De verf droogt enorm snel dus je kunt al gauw weer een tweede laag aanbrengen.

Tip: wil je echt liever een gladder en wat strakker effect dat je niet hoeft af te werken? Kies dan voor Abbondanza Soft Silk. Soft Silk watergedragen lak is satijnachtig, bijna mat en creëert een krasvaste, vlekbestendige laag die niet hoeft te worden afgewerkt. Soft Silk kan zelfs op houtwerk buiten worden gebruikt. Soft Silk is in dezelfde kleuren verkrijgbaar als krijtverf.

Kun je krijtverf ook verdunnen?

Abbondanza krijtverf is echt een heel veelzijdige verf. Je kunt de verf bijvoorbeeld verdunnen met water. Hierdoor zal de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter worden. Op deze manier kun je de verf gebruiken als een ‘wash’. Een krijtverf wash is niet dekkend, geeft een kleurwaas en laat dus de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf (bijvoorbeeld Abbondanza Pure White of Old White) kun je dus zelf een whitewash mengsel maken.

Maar ook andere kleuren lenen zich voor een wash. Met een wash van een grijstint of vergrijsd taupe, kun je hout of riet vergrijzen en een oude look geven. Voor meer informatie hierover kun je een kijkje nemen op onze themapagina over greywash.

Krijtverf wash voor vergrijsd effect

Of klik even door naar het artikel op ons blog over het vergrijzen van Lloyd loom en rieten stoelen met Abbondanza krijtverf.

rieten mand vergrijzen met krijtverf

Moet je krijtverf ook afwerken?

Dit is niet altijd nodig. Een muur hoef je bijvoorbeeld niet af te werken. Maar een houten lambrisering in een bijkeuken, of een spatwand in de keuken kun je wel (plaatselijk) even afwerken en een extra beschermlaag geven. Dit kun je doen met Abbondanza extra matte vernis zodat het nauwelijks opvalt.

Of je krijtverf moet afwerken is dus afhankelijk van de toepassing. Dit geldt ook voor meubels; een kast in de woon- of slaapkamer hoeft gewoonlijk niet, maar een buffetkast in de keuken zou ik wel afwerken. Ook het blad van je eettafel, of een werkblad kun je beter wel beschermen.

Krijtverf afwerken met was of vernis

Waarmee werk je krijtverf af?

Je kunt krijtverf afwerken  met Abbondanza vernis (extra mat of zijdeglans) of met blanke boenwas. Twijfel je over de beste afwerking en weet je niet of voor vernis of was moet kiezen? Kijk dan op onze pagina met uitleg over het verschil tussen was en vernis.

Krijtverf aanbrengen op meubels

Meer over Abbondanza krijtverf kun je lezen op de themapagina werken met krijtverf op onze website. Ook kun je daar de verf en alle andere producten bestellen. En kijk ook zeker even op de pagina Meubels restylen met krijtverf. Een superleuke pagina met nog veel meer tips en trucs! En mocht je dan toch nog vragen hebben? Op onze website kun je ook terecht voor het stellen van vragen via het contactformulier, onze live chat of telefonisch.

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

~ Deze pagina is bijgewerkt op 17 oktober 2020 ~

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

23 gedachten over “Hoe breng je krijtverf aan? Tips en trucs!

 1. Hans

  Hallo Mirjam,
  Binnenkort komen wij te wonen in een woning waarvan de gehele muur aan de achterzijde van het aanrecht behandeld is met zwarte krijtverf. Wij willen hier een lichte kleur van maken. Welk soort krijtverf is gebruikt weten we niet.
  Vragen die wij hebben:
  Moeten we gaan werken met een primer?
  Hoeveel lagen lichte krijtverf moeten we waarschijnlijk gaan aanbrengen?
  Omdat bij het aanrecht gekookt wordt zijn vlekken niet te vermijden. Welk produkt zou voor ons het meest zinvol zijn

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Hans, ik vermoed dat de huidige verflaag wel is afgewerkt, want op zwarte krijtverf achter een aanrecht is het onvermijdelijk dat het een groot vlekkenpatroon zal zijn. Als dat niet het geval is dan is de muur vrijwel zeker afgewerkt. Als dat gewoon met een vernislaag is geweest dan kun je het overschilderen. Als de bewoners de muur hebben afgewerkt met wax is het niet mogelijk om zonder meer te gaan overschilderen. Misschien zou je dat kunnen navragen? Dat bepaalt ook de verdere aanpak. Mocht je hierover willen doorvragen of heb je meer informatie, dan kun je altijd contact met ons opnemen via de contactopties onze website: https://www.verftechnieken.nl/

 2. Cora

  Onze binnenmuur is behandeld tegen optrekkend vocht. Muur is nu droog. Kunnen we er nu kalkverf op zetten, of zal het nog last hebben van zouten in de muur? Is een primer nodig?

 3. Michel van Nieuwenhuizen

  Kun je krijt verf ook gebruiken om je buiten parasol weer kleur te geven, opbrengen dmv een rolletje? Ik zag daar een filmpje van?
  Graag advies.
  Michel

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Michel, als je de stof van een parasol zou verven dan krijg je eigenlijk hetzelfde ‘probleem’ als bij het verven van een stoffen of glazen lampenkap. En dat is dat als je de stof (of het glas) niet volledig egaal en dekkend verft, het er erg lelijk en vlekkerig zal uitzien als het licht (dus de zon) er doorheen schijnt. Normaal (op een muur of meubel) valt het helemaal niet op als de verflaag op een bepaalde plek iets dikker of dunner is, maar zodra het licht er doorheen kan schijnen zie je dat onmiddellijk. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden als je dit klusje gaat aanpakken. Verder is krijtverf natuurlijk niet echt voor het verven van parasols of markiezen gemaakt, maar aan de andere kant zijn eigenlijk ook geen andere verfsoorten die hier wél speciaal voor zijn gemaakt.

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Rob, ik ben een beetje terughoudend m.b.t. het verven van stoffen meubels. Het verven van textiel met krijtverf kan op zich wel (wij verven rustig kussenhoesjes, linnen of canvasdoeken e.d.) maar ik zou het op de bekleding van meubels zeker niet direct adviseren. Zeker als het gaat om synthetische stoffen (en dat geldt voor bijna alle meubels) of stoffen met een hogere pool of vleug, is de kans groot dat het geen groot succes wordt. Als je het geen grote ramp vindt als het project mislukt kun je een poging wagen, maar anders zou ik het dus niet aanraden.

 4. Gerie klooster

  Heb mijn muur met krijtverf behandeld,nu na een paar jaar slaat hij helemaal wit uit, heb t met water afgenomen ziet er nu weer redelijk uit, maar is dit normaal?

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Gerie, nee dit is niet normaal. Ik weet niet of het een buiten- of binnenmuur was, maar zo’n witte waas ontstaat altijd door stoffen uit de muur zelf. Bijvoorbeeld doordat er nog vocht in heeft gezeten, door kalk of zouten. Omdat krijtverf poreus en ademend is -en dus vocht doorlaat- kan dit door de verflaag naar de oppervlakte trekken. Als je met een vinyl- of acryllatex had geverfd (wat in feite een kunststof laagje is en niet ademend) had dit kunnen leiden tot bladderen van de verf.

 5. Denise vd Meijden

  Goedenavond, ik heb een kast maar volgens mij is het geperst hout. Kan ik die ook verven met krijtverf? Groetjes Denise

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Denise, ik denk dat je een soort meubelplaat bedoelt? Alle gangbare plaatmaterialen zoals MDF, underlayment, triplex e.d. kun je prima verven met krijtverf. Als het gaat om onbehandeld MDF dan raad ik je aan om eerst Abbondanza multiprimer aan te brengen omdat kaal MDF erg zuigend is en na de eerste laag wat ruw kan aanvoelen. Dit los je op door na de primer even weer glad te schuren. De multiprimer sluit ook eventueel formaldehydegas in het materiaal af. De multiprimer is in wit en in grijs verkrijgbaar: https://www.verftechnieken.nl/voorbehandelen.html

 6. Anna

  Dag Mirjam, ik heb white wash te dik aangebracht op een houten Ikea tafel. Ik had het moeten verdunnen, maar dacht er niet aan…. wat kan ik doen om de whitewash er mee doorzichtig uit te laten zien, zodat ik de houtsneed beter zie? Opnieuw schuren? Ben nieuwsgierig naar je advies.

 7. Karin Arens

  Hoi Mirjam, kun je ikea kastjes van gefineerd hout ook met krijtverf kleuren? Moet je dan een primer gebruiken?

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Karin, het kan sowieso. Maar of je wel of niet een primer moet gebruiken hangt af van het materiaal (kun je vinden op de Ikea site). Echt houtfineer kun je net als hout behandelen, dus gewoon zonder primer met onze krijtverf bewerken. Maar kunststof fineer (geplastificeerd spaanplaat) moet je eerst even gronden met Abbondanza multiprimer. Kijk voor alle info en advies maar even op onze site bij het stappenplan fineer verven: https://www.verftechnieken.nl/verfvragen/verftechnieken/fineer-verven.html Veel succes!

 8. Annette Dijkstra

  Hy Heb polycarbonaat platen op mijn serre dak Nu is er een nieuw dak bovenop geplaatst Gevolg alles is zeer donker in huis Kan ik deze platen met krijtverf behandelen

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   In principe kunt u polycarbonaat wel verven, maar met de nodige voorbereiding. Zeer goed ontvetten met verfhechtreiniger (géén oplosmiddelen) en opschuren met fijn schuurpapier. Daarna primen met goede watergedragen grondverf zoals Abbondanza multiprimer. Zie voor producten hier: https://www.verftechnieken.nl/voorbehandelen.html Tenslotte kun je afwerken met ofwel krijtverf (https://www.verftechnieken.nl/krijtverf.html) of Soft silk verf (https://www.verftechnieken.nl/soft-silk.html)

   Let op: houd er rekening mee dat het lastig is om doorzichtige oppervlakken (waar daglicht of kunstlicht doorheen komt) te schilderen. De kans is groot dat je meerdere lagen nodig hebt voordat er geen licht meer doorheen komt. Succes!

 9. Corinne

  Kan ik een gelakte trap ( van die bruinige lak bedoel ik) met krijtverf of kalkverf doen? Heb geen zin alles weg te schuren, en op de treden zitten trapmatjes Je loopt dus niet op de verf

 10. Tania

  Interessante en duidelijke uitleg over het gebruik van krijtverf. Met mooie foto’s die de uitleg ondersteunen.
  Een echte aanrader als je niet weet hoe het moet!
  Dankjewel Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.