In 2011 liet ik je in dit artikel al eens een techniek zien om rieten manden te vergrijzen met behulp van een krijtverfwash. Ik gebruikte daarvoor Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe. Een wash is een super simpele en snelle manier om riet of Lloyd loom stoelen een make over te geven.
Ik krijg echter ook regelmatig de vraag of er een manier is om het riet iets minder grijs en een beetje meer naar de bruine kant te krijgen. En natuurlijk kan dat ook. Je neemt dan simpelweg een iets bruinere tint krijtverf, bijvoorbeeld Abbondanza Clay en verder volg je gewoon dezelfde techniek.
Maar dit zette mij wel aan het denken. Hou zou ik een meer gemêleerde en ‘oudere’ look kunnen geven aan simpel en saai riet. En dat is gelukt. Als je de close-up hieronder bekijkt, zie je dat het riet een mooie doorleefde en verweerde look heeft gekregen. Je ziet meerdere tinten door elkaar heen en dat zorgt voor een extra levendig effect.
Zo zag het mandje eruit voor de behandeling:
De techniek vergt iets meer stappen dan simpelweg een wash aanbrengen maar is niet moeilijk.
Je hebt nodig:
* een rieten mandje (naturel of donker van kleur)
* brede spalter
* oude lappen (bv stukken T-shirt)
* messing draadborstel (of staalborstel c.q. harde borstel)
* bakjes om verf in te te mengen
* schellak of vernis
* gebrande omber pigment
* krijtverf in de kleur Linen
* krijtverf in de kleur Clay
Tip: voor een klein mandje als dit kun je testpotjes krijtverf nemen.
Riet vergrijzen in 6 stappen
Voordat je begint moet je zorgen dat de mand goed stofvrij is. Als het nodig is de mand vooraf ontvetten en schoonmaken met een sopje en een harde borstel. Daarna wel goed laten drogen.
Stap 1: Een donker basismengsel maken (indien nodig). Als je mandje al donker van kleur is kun je deze stap overslaan. Een erg glanzende laag kun je beter wel even dof schuren.
Ik had een lichtgekleurd naturel mandje. Om een donkere basis te krijgen kleurde ik het mandje met een mengsel van schellak en gebrande omber pigment. Als jouw mandje al donker van kleur is kun zoals gezegd je deze stap overslaan. Meng wat pigment met een beetje schellak of vernis om het donker van kleur te maken.
Stap 2: Kleur het riet met het gekleurde vernis- of schellak mengsel
Breng het mengsel aan met een spalter of platte kwast en druk goed in alle kiertjes. Laat vervolgens drogen. Schellak en vernis zijn overschilderbaar na ca. 45 minuten maar ik liet het mandje een nacht uitharden.
Stap 3: Breng een wash aan in de kleur Linen
Als de donkere basis goed droog is breng je een wash aan in een lichte natureltint. Ik gebruikte hiervoor de kleur Linen. (Als je nog wat Driftwood of Cotton hebt staan dan kun je dat ook gebruiken.) Een wash maak je door de verf 1:1 tot 1:2 te verdunnen met water. Breng de wash aan met een kwast en druk wederom goed in alle kiertjes. Laat drogen (ca. 30-45 minuten).
Stap 4: De lichte basiskleur verouderen
Met de messing draadborstel ga je nu de basislaag te lijf. De bedoeling is dat je op sommige plaatsen de donkere basiskleur weer blootlegt. Het voordeel van een borstel t.o.v. schuurpapier of staalwol is dat je ook in de dieper gelegen delen kunt komen. Borstel altijd in de vlechtrichting van het riet om de constructie niet te beschadigen. Je zou ook een staalborstel kunnen gebruiken maar wees voorzichtig; deze is veel harder dan de messing borstel. Een stugge harde (afwas)borstel kun je ook proberen (laat de wash dan iets minder lang uitharden).
Stap 5: Donkere toplaag aanbrengen
Maak een wash in de kleur Clay en breng deze aan met een spalter of brede kwast
Stap 6: De donkere wash uitvegen
Voordat de donkere wash kan drogen, veeg je deze direct uit met een oude lap. Doe kleine stukken tegelijk en zet op de ene plaats wat meer druk dan op de andere zodat je lichtere en donkere plekken creëert.
En voilà; het resultaat;
Heb je deze techniek (of een andere techniek van dit blog) geprobeerd en ben je blij met resultaat? Post dan een foto van je project op Instagram met hashtag #diyverftechnieken, of deel op onze Facebookpagina
xoxo Mirjam
Hi. Leuke website!
Ik heb buiten rietenstoelen staan die toe zijn aan een onderhoudsbeurt. Ik heb gelezen dat je dat kan doen met slaolie met een paar druppels etherische citroenolie. Ik heb dat op een klein stukje geprobeerd en nu blijkt dat daardoor de greywashkleur daardoor verdwijnt.
Hoe kan ik de stoelen behandelen tegen uitdroging en tegelijk ook de greywash behouden? Kan ik misschien de slaolie mengen met pigmenten?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Ravi
Beste Ravi, allereerst: slaolie is prima om sla aan te maken, maar het is geen geschikte olie voor meubels. Voor meubels kan je uitsluitend een drogende olie gebruiken. Met andere woorden: een olie die uithardt, net zoals verf. Drogende oliesoorten zijn bv lijnolie, houtolie, tungolie, etc. Verder zijn rieten stoelen die voor buiten worden gebruikt vaak al behandeld met een kleurlaagje of beschermlaag, bv lak of verf. Op zo’n laag kan je geen olie aanbrengen omdat dit niet poreus is. En in jullie geval is het dus nog erger; de greywashlaag lost kennelijk op. Ik zou dus geen olie gebruiken, maar bv een wash van krijtverf. Je vind meer tips in mijn blogartikel over het vergrijzen van rieten stoelen: https://www.verftechnieken.nl/blog/lloyd-loom-rieten-stoelen-vergrijzen/
Veel succes!
Ik vind leemmanden altijd zo mooi. Heb jij dat misschien al eens geprobeerd of dat lukt met muurvuller en dan in combinatie met jouw techniek van het verouderen van rieten manden?
Hallo Bep, je kunt daar Abbondanza Stucco voor gebruiken. Dit kun je heel goed patineren en verouderen met Abbondanza Glaze. Ik zou dan glaze in de kleur Dark Oak nemen, of Dark Oak gemengd met Black. Dan krijg je een heel mooi stoer effect.
Klik hier voor de Stucco:https://www.verftechnieken.nl/stucco-limeplaster.html
De glaze vind je hier: https://www.verftechnieken.nl/effect-producten/glaceerverf-glaze.html
doe je ook op bestelling vergrijzen??
Hallo Ange, helaas kan ik je daarmee niet helpen. Ik hoop dat je misschien met m’n uitleg toch de klus aandurft (of iemand ervoor kunt strikken :)). Veel succes!