Stencil aanbrengen met stucco pleister effect

DIY Stencilen in reliëf met stucco

Creëer een prachtig verweerd gepleisterd effect door te stencilen met Abbondanza Stucco. Nieuwsgierig? lees dan vooral verder want ik laat je stap voor stap de werkwijze zien.

Benodigdheden voor het stencilen met stucco

Werkbeschrijving stencilen in reliëf en patineren

Stucco aanbrengen op MDF plaat

Stap 1: Je begint met het aanbrengen van een dunne laag stucco met een plakspaan. Laat je niet afschrikken door deze techniek. Je moet even de slag te pakken krijgen, maar het is niet moeilijk. Zeker niet omdat het geheel toch een nonchalante look krijgt, dus glad en strak aanbrengen is niet nodig. Breng met een plamuurmes een beetje stucco aan op de buitenkant van de plakspaan: rechtshandigen brengen de stucco dus op de rechterkant van de spaan aan, linkshandigen links. Til de spaan aan de binnenzijde (de kant van je duim) een beetje op, zodat je de spaan in een lichte hoek houdt bij het uitsmeren van de stucco.

Mandala stencil met metallic wax gold

Stap 2: Ik begon met het aanbrengen van het Mandala stencil met metallic wax Gold. Het leek me leuk om dit niet met metallic verf te doen maar met wax omdat een waslaag de lagen die hierna nog worden aangebracht zal afstoten. Zo bleef het goudpatroon, door alle lagen heen, subtiel doorschemeren. Ik bracht de wax deppend aan met een stukje huishoudspons. Na het aanbrengen de was even een beetje laten drogen en uitharden voordat je verder gaat met de volgende stappen. De was moet niet meer kleverig en nat aanvoelen.

Stencil aanbrengen met stucco

Stap 3: Tijd om het Brocade stencil aan te brengen met stucco, om een motief in reliëf te creëren. Ik liet het Brocade motief deels over de mandala afbeelding vallen, linksonder op  de MDF plaat zodat ik rechtsboven nog plek had om een deel van het Brocade motief te herhalen. Ik gebruik een plamuurrubber voor het aanbrengen van het stuccomengsel door het stencil heen. Je kunt ook een deegschraper of squeegee (rakel) gebruiken. Zorg er voor dat het stencil niet kan schuiven. Gebruik dus spuitlijm of tape om het stencil goed vast te zetten.

stencil met verdigris-patina verf

Stap 4: Als de gestucte afbeelding droog is leg je het stencil weer precies over het motief heen en breng je het patina effect aan met de Abbondanza patina effect verf. Deze set bestaat uit twee kleuren verf, verdigris kopergroen verf met lichte structuur en een turquoise blauw. De werkwijze van het patina effect vind je in de productbeschrijving.

stucco voor een verweerd effect

Stap 5: Als de verf droog is ga je weer wat stucco aanbrengen om een verweerde look te creëren. Breng met een plamuurmes hier en daar een bergje stucco aan. Verdeel het naar eigen inzicht over je project. Smeer dan de bergjes stucco uit met de plakspaan en laat het geheel drogen.

stencil met stucco patineren

Stap 6: Tot slot breng je een dunne laag Abbondanza glaze aan. Ik gebruikte de kleur Dark Oak (een donkere vergrijsde bruine kleur) maar je kunt natuurlijk ook Black of Brown gebruiken.

patineermengsel uitvegen

Stap 7: Veeg met een pluisvrije doek en/of vochtige natuurspons de glaze deels weer weg, zodat je een mooi zacht gepatineerd effect overhoudt.

stencil met stucco gepatineerde look

En voilà; je verweerde, eeuwenoud lijkende gepleisterde kunstwerk is klaar…stencil met stucco en patina

Jongens, dit is zó leuk om te doen! Ik garandeer je dat je verslaafd bent zodra je dit ook gaat proberen!

Wat dit zo leuk en uniek maakt is het effect van alle aangebrachte lagen, waardoor de afwerking interessant en levendig is. Je blijft er naar kijken als het ware. Uiteraard kun je naar eigen smaak en inzicht wisselen met afmetingen, effecten en stencils. Ook qua verf- en glaze tinten kun je natuurlijk alle kanten op. Sterker nog: zelfs de stucco kun je kleuren met pigment. Lees er alles over in de productbeschrijving van de stucco op de site.

Tip: als je handig bent geworden in deze techniek is het ook helemaal te gek om hiermee een complete muur te behandelen! Zou jij durven? Zo ja, het zou heel leuk zijn als je je project deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #diyverftechnieken of #abbondanzastencils of tag ons: @verftechnieken

Ik wens je weer veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *