Afbeeldingen aanbrengen met Art Medium

Afbeeldingen aanbrengen op meubels en accessoires

Heb je wel eens geprobeerd om afbeeldingen (plaatjes, teksten, cijfers, landkaarten, vintage ansichtkaarten, noem maar op) op een meubel, doos, lampenkap of ander voorwerp te krijgen? En heb je je toen ook afgevraagd hoe je dit er zo realistisch mogelijk uit kunt laten zien? In dit artikel vertel ik je over een van de mooiste technieken om dit te doen; de transfertechniek.

Wat is de transfertechniek?

Met Abbondanza Art Medium kun je door middel van de transfertechniek vrijwel onzichtbaar een afbeelding overbrengen op allerlei materialen en ondergronden. Zo op het eerste gezicht verschilt het misschien niet veel van decoupage, maar het eindresultaat is heel anders. Je ziet en voelt namelijk helemaal niet dat er een kant en klare  afbeelding is aangebracht, omdat deze één geheel is geworden met de ondergrond. Met Art Medium kun je fotokopieën en geprinte afdrukken van foto’s, krantenknipsels, plaatjes uit tijdschriften, zowel kleur als zwart/wit, overbrengen op allerlei verschillende ondergronden.

Hoe werkt de transfertechniek?

De ondergrond wordt ingesmeerd met een dikke laag Art Medium. Daarna leg je de afbeelding (in spiegelbeeld!) op de lijmlaag, met de afbeelding naar beneden. Na 2 tot 3 uur droogtijd kan het papier worden verwijderd door het nat te maken en weg te scrubben. Wat er overblijft is alleen de inkt van de afbeelding, die als het ware één geheel is geworden met de ondergrond. En dat ziet er echt geweldig uit!

De afbeelding kun je desgewenst naderhand een oude look geven door extra door te schuren of een patineerlaagje aan te brengen. Dit heb ik met het etiket bijvoorbeeld gedaan en ook het canvas met de Eau de Cologne afbeelding is gepatineerd.

Afbeeldingen in vintage stijl

Ik heb voor dit project verschillende afbeeldingen gekozen in een vintage apothekers sfeertje. Ik verzamelde een paar items om te bewerken, zoals een ronde doos, een vierkant sigarendoosje dat ik ooit had gekregen en in het potje zat spaghettisaus. Zo maak je met een paar dingen die gewoon in je huis slingeren een leuk setje om mee te stylen. Maar je kunt natuurlijk ook een heel ander thema kiezen. Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken en overal kun je (voor eigen gebruik) plaatjes vinden. Denk aan vintage afbeeldingen uit boeken, oude manuscripten, bladmuziek, landkaarten, ansichtkaarten, geboortekaartjes, oude familiefoto’s, etc…

Heb je zin om deze leuke techniek ook eens uit te proberen? Check dan de Art Medium pagina op onze website, waar je een stappenplan kunt vinden.

ik wens je veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel

6 gedachten over “Afbeeldingen aanbrengen met Art Medium

  1. Pingback: Afbeelding overbrengen op glas {met Transcryl} | Verftechnieken

  2. Pingback: Art Medium: nog een voorbeeldje | Verftechnieken

  3. puur wit

    hoi dat ziet er mooi uit kan het ook op textiel
    ik had gisteren zoiets gezien op een amerikaanse site
    en die gebruikten een soort olie om het in te smeren en de afbeelding tevoorschijn te laten komen
    maar dit ziet er mooi uit
    gr sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *