De ongekende mogelijkheden van Art Medium

Art-Medium

Heb je wel eens geprobeerd om afbeeldingen (plaatjes, teksten, cijfers, noem maar op) op een meubel, doos, lampenkap of ander voorwerp te krijgen? En heb je je toen ook afgevraagd wat de mooiste methode is?

Decoupage is een prachtige techniek, maar het nadeel is dat er soms vele lagen vernis overheen moeten om het plaatje en de ondergrond een geheel te laten lijken.

Sjabloneren is voor eenvoudige afbeeldingen heel goed te doen, maar ingewikkelde tekeningen zijn niet mogelijk.

En interieurstickers… tja, ook met stickers beperk je je meestal tot teksten en eenvoudige vormen. En het is vinyl of plastic… hmm (moet je van houden… no offence).

art medium
Ik denk dat ik een goede oplossing heb ontdekt. Met Abbondanza Art Medium kun je vrijwel onzichtbaar een afbeelding overbrengen op allerlei materialen en ondergronden. Zo op het eerste gezicht verschilt het misschien niet veel van decoupage, maar als je het eindresultaat ziet en voelt is het heel anders. Je voelt namelijk helemaal niet dat er een kant en klare  afbeelding is aangebracht, omdat deze één geheel is geworden met de ondergrond.

art medium

Ik heb voor mijn project verschillende afbeeldingen gekozen in een vintage apothekers sfeertje. Eerst verzamelde ik dozen en kistjes om te bewerken. Een ronde verpakkingsdoos, vierkant sigarendoosje dat ik nog had liggen en in het potje zat spaghettisaus. Zo maak je met een paar dingen die gewoon in je huis slingeren en een paar mooie afbeeldingen van internet een leuk setje om mee te stylen.

wat is Abbondanza Art Medium?

Art Medium is een product dat je op allerlei manieren kunt gebruiken:

1 – als lijm
Art Medium is een transparante, sterk klevende lijm, geschikt voor papier-maché, collages, of om kleine voorwerpen of versieringen te lijmen op o.a. hout, steen en canvas. Het droogt helder op. Heel geschikt dus voor decoupage.
2 – als medium
Art medium kan gemengd worden met de meeste verven op waterbasis. De verf is dan briljanter en watervast.
3 – als transfermedium
Dit is mijn favoriete toepassing. Met Art Medium kun je fotokopieën, geprinte foto’s en afbeeldingen zoals krantenknipsels, plaatjes uit tijdschriften, zowel kleur als zwart/wit, overbrengen op allerlei ondergronden. Bijvoorbeeld meubels, accessoires, dozen, aardewerk, steen , canvas schilderdoeken, etc.

Een korte Art Medium tutorial

Hoe werkt het?
De ondergrond wordt ingesmeerd met een dikke laag Art Medium. Daarna leg je de afbeelding (in spiegelbeeld!) op de lijmlaag, met de afbeelding naar beneden. Na 2 tot 3 uur droogtijd kan het papier worden verwijderd door het nat te maken en weg te scrubben. Wat er overblijft is alleen de inkt van de afbeelding, die als het ware is versmolten met de ondergrond. En dat ziet er echt geweldig uit! Oké let’s do it.

Eerst de afbeelding voorbereiden

art medium afbeelding

Je kiest een mooi plaatje en je print dit uit in spiegelbeeld. Als je een grafisch programma hebt is dat geen probleem. Maar ook In Microsoft Word kun je dat gemakkelijk doen door de afbeelding in een document te plakken en te spiegelen (klik op de afbeelding, kies voor opmaak → schikken → horizontaal spiegelen). Plaatjes uit tijdschriften en kranten kun je bijvoorbeeld eerst inscannen en dan in je computer bewerken. Als je tevreden bent print en knip je de afbeelding uit. Gebruik een laserprinter, want de inkt van intketprinters is vaak niet watervast. Als je twijfelt kun je dat vooraf even testen.

Tip: je kunt een afbeelding ‘oud’ maken door er even met een gebruikt theezakje of een koffiepad overheen te vegen.

Art Medium aanbrengen

art medium aanbrengen

Smeer de ondergrond in met een laag Art Medium. Om glansverschillen te voorkomen is het het mooist als je het hele voorwerp insmeert.

Afbeelding plakken

art medium afbeelding aanbrengen

Leg de afbeelding op de lijmlaag (dus met de afbeelding in de lijm) en druk deze goed aan. Probeer om de achterkant van het papier schoon en vrij van Art Medium te houden, dat werkt later bij het verwijderen van het papier gemakkelijker.

Laat minimaal 2 tot 3 uur drogen. In deze tijd wordt de inkt overgebracht op de ondergrond. Ik laat het zelf meestal een dagdeel of nacht drogen.

Het papier van de afbeelding verwijderen

art medium afbeelding verwijderen

Na de droogtijd maak je de afbeelding nat (met een plantenspuit of een sponsje) en laat je het water even intrekken. Vervolgens begin je met je vingers en/of een sponsje voorzichtig het papier los te rollen. Doe het rustig aan, dan merk je vanzelf hoeveel druk je moet en kunt uitoefenen. Dit is echt een geduldwerkje!

art medium afbeelding verwijderen

De laatste restjes papier met je vingers voorzichtig wegrollen.

Aflakken met Art Medium of vernissen

art medium aflakken

Als al het papier is verwijderd breng je nog een laag Art Medium aan, of Abbondanza matte vernis voor een mooie matte look. Eventueel kun je dit later nog weer verder bewerken met verf of vernis, of patineren. Ook handig als je afbeeldingen gaat verwerken in collages, schilderijen, mixed media e.d.

art medium aflakken

In dit geval heb ik hele hele doosje inclusief het deksel afgelakt, zodat er geen glansverschillen ontstaan tussen afbeelding, doosje en deksel.

art medium effect

En voilà het resultaat. Ik heb hier en daar opzettelijk de inkt iets te ver af gescrubd omdat ik een mooi verweerd effect wilde hebben, passend bij de uitstraling van het doosje.

art medium effect

art medium effectHier het sigarenkistje. Een andere afbeelding, maar wel in dezelfde sfeer.

art medium effect

Het glazen potje heb ik beplakt door de Art Medium gewoon als lijm te gebruiken. Op glas werkt deze transfermethode namelijk niet goed. De afbeelding heb ik eerst een beetje verouderd met een gebruikte koffiepad. Het dekseltje heb ik geverfd met een likje metallic verf.

art medium effect

Ik vind het een leuk setje geworden. Dit was mijn eerste test met Art Medium, maar ik heb nu al zin om allerlei andere dingen uit te proberen. En wat vinden jullie ervan? Mocht je het ook eens willen proberen, Art Medium vind je in de webshop verftechnieken >

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

7 gedachten over “De ongekende mogelijkheden van Art Medium

 1. Pingback: Afbeelding overbrengen op glas {met Transcryl} | Verftechnieken

 2. Pingback: Art Medium: nog een voorbeeldje | Verftechnieken

 3. puur wit

  hoi dat ziet er mooi uit kan het ook op textiel
  ik had gisteren zoiets gezien op een amerikaanse site
  en die gebruikten een soort olie om het in te smeren en de afbeelding tevoorschijn te laten komen
  maar dit ziet er mooi uit
  gr sandra

 4. Hannekie

  ja dit is dus weer zoiets..super gaaf. daar kun je geweldige dingen mee doen. leuk dat er een lesje bijgedaan hebt
  liefs hannie

 5. Christel

  Wow, wat gaaf zeg…. Ik zet het erbij op mijn verlanglijst [die wordt langer en langer] en dank je wel voor de handige stap voor stap uitleg.

Reacties plaatsen niet mogelijk.