DIY: Ster van bladgoud op betonlook

DIY ster van bladgoud

Shining star…

Heel stiekem kijk ik al een beetje vooruit naar de kerst. Normaal zou ik dat nu waarschijnlijk nog niet doen, maar als je zoals ik, een aantal leuke DIY projecten in kerstsfeer wilt bedenken zal dat toch wel moeten. Over een paar weken breekt de adventstijd weer aan en dat inspireerde mij tot het maken van een alternatief voor de adventsster die mijn moeder vroeger voor het raam hing. In plaats van de traditionele ster besloot ik een ster van bladgoud aan te brengen op een canvas in een betonlook. Een combinatie van glinsterend goud en stoer beton stond namelijk al een tijdje op mijn verlanglijstje.

DIY gouden ster op beton

Werkwijze betonlook

Mijn eerste klusje is het aanbrengen van de betonlook op een canvasdoek. Ik gebruikte hiervoor een 3 cm dik canvas van 30 x 30 cm. Dit soort doeken kun je tegenwoordig bijna overal kopen voor een paar euro.

Abbondanza betonlook met Gritty Paste

Mijn basis is Abbondanza krijtverf in de kleur Concrete 1:1 gemengd met Abbondanza Gritty Paste. Dit is een structuurpasta waarmee je geweldige effecten kunt creëren. Je mengt de pasta en de verf tot een smeerbaar mengsel, net niet te dik, zodat je het nog goed met een kwast kunt aanbrengen. DIY ster van bladgoud

Je strijkt de pasta lekker dik uit over het gehele oppervlak. In dit stadium hoef je je nog niet druk te maken over kwaststrepen of strijkrichting.

Abbondanza Betonlook met Gritty Paste

Om de kwaststrepen weg te werken dep je de nog natte pasta met de punten van de kwast. Daarna de kwast nog even licht over het oppervlak strijken om de structuur en scherpe puntjes te verzachten. Werk dan af met Abbondanza extra matte vernis en laat dit vooral NIET drogen. Ga direct verder met de volgende stap.

DIY ster van bladgoud

Het tijd voor het beton effect; strooi hier en daar wat Antiquing powder in de kleur Dusty White en Antiquing powder Dusty Grey in de natte vernislaag en verdeel dit met een kwast. Voor meer uitgebreide instructies verwijs ik je graag naar dit artikel hier op het blog, waar ik deze betonlook stap voor stap uitleg.

De ster aanbrengen

DIY ster van bladgoud

Ik maakte de vorm van de ster in een grafisch programma (je kunt onderaan het artikel dit bestand gratis downloaden). De omtrek van de ster tekende ik met potlood op het canvas.

De volgende stap ben ik vergeten te fotograferen. Sorry… soms ben ik zo lekker bezig dat ik even vergeet dat ik een DIY aan het maken ben. Maar wat ik deed was met een plat penseel de vorm van de ster na schilderen met verguldlijm. Ik maakte de lijnen ongeveer 2 cm breed.

Verguldlijm is een speciale lijm voor het aanbrengen van bladgoud. De lijm droogt na een kwartiertje tot twintig minuten, maar blijft daarna z’n kleefkracht behouden zodat je redelijk lang de tijd hebt om het bladgoud aan te brengen. DIY ster van bladgoud

Knip de velletjes bladgoud in handzame reepjes en leg deze op de verguldlijm. Maak je niet druk over overlappingen, dat komt allemaal later aan de orde. Druk de reepjes bladgoud goed aan met een doekje.

DIY ster van bladgoud

Vervolgens kun je het overtollige bladgoud (dus de losse stukjes, die niet blijven kleven omdat op die plaatsen geen verguldlijm zit) met een kwast voorzichtig wegpoetsen.

DIY ster van bladgoud

En klaar is je ster van bladgoud. Je kunt hem desgewenst nog even afwerken met wat extra matte vernis, of boenwas, om oxideren en verkleuren tegen te gaan. Zo zorg je ervoor dat de ster jarenlang mooi blijft.

DIY ster van bladgoud

En daarna hoef je alleen de ster nog te laten stralen in je huis. Omdat de ster op een ondergrond van beton zit heeft hij behalve iets feestelijks en ‘kerstigs’ toch ook een stoere uitstraling. Ook heel leuk als kerstmis nog in geen velden of wegen is te bekennen!DIY ster van bladgoud

Maar ik ben toch alvast begonnen met een beetje kerstsfeer…

DIY ster van bladgoud

DIY ster van bladgoud

Je kunt de ster ophangen als je wilt, maar ook gewoon ergens leuk neerzetten en stylen.

Als bonus krijg je van mij gratis de afbeelding die ik voor deze DIY maakte. Omdat de ster net iets groter is dan A4 formaat is het een halve ster. Print hem twee keer uit en knip uit langs de lijnen. Plak de beide helften aan elkaar en je hebt een complete ster.

Klik hier voor het bestand: DIY-Ster-Bladgoud-verftechnieken.nl

Ik wens je heel veel plezier met deze DIY!
En showen op onze Facebookpagina is toegestaan 🙂

xoxo
Mirjam

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+