Teak verven {whitewashen of vergrijzen} kan dat?

Teakhout greywash of whitewash

Teakhout vergrijzen of whitewashen

Ik krijg regelmatig vragen over het verven van teak. Veel mensen willen hun goudbruine teakhouten meubelen een lichtere kleur of een vergrijsde uitstraling geven. Maar er doen veel verhalen de ronde over teakhout. Kun je het nu wel verven of niet? Wat is waar en wat is niet waar? In dit artikel zal ik wat uitleg en tips geven over het behandelen van teak.

Wat is teak?

Echt teakhout is afkomstig van de Teak boom, de ‘Tectona grandis’ die van nature voorkomt in Zuidoost-Azië en tegenwoordig veelal wordt aangeplant in de tropen. Het hout varieert in kleur van bruin tot goudbruin en heeft een matig grove nerf.

teakhout origineel

Teak voelt vettig aan door de aanwezigheid van olieachtige stoffen in het hout. Mede hierdoor is het heel goed bestand tegen weersinvloeden, is enorm duurzaam, krimpt en werkt weinig en dat allemaal zonder afwerking of speciaal onderhoud. Toch worden teakhouten meubelen vaak behandeld en onderhouden met olie, waardoor de originele oranjebruine kleur wordt behouden. En hoewel die kleur prachtig kan zijn, hebben veel mensen behoefte aan een ander tintje. Maar hoe pak je dat aan? En is dat überhaupt mogelijk?

Teak laten vergrijzen

Laat ik met de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende methode beginnen: laat het hout gewoon op natuurlijke wijze vergrijzen! Hiervoor laat je teakhout gewoon lekker onbehandeld staan. Na verloop van tijd zal het hout gaat vergrijzen en wordt lichter van kleur. Dit gebeurt sneller als de meubelen buiten staan. Hoe snel, is afhankelijk van de weersomstandigheden en het klimaat. Als je dit vergrijsde, zilverachtige patina mooi vindt, moet je eventueel aangebrachte olielagen of sealers verwijderen en zeker niet meer opnieuw aanbrengen, omdat deze het vergrijzen juist tegengaan.

vergrijsd teakhout

bron: detroitgardenworks.com

Teak verven

Stel je wilt het hout echt een kleurtje geven, dus dekkend schilderen. Kan dat? Zoals gezegd is teakhout van nature vettig. En daar hebben we direct een verfprobleem te pakken: door de oliën en zuren in het hout kan lak of verf sneller verkleuren, slecht drogen, hechtingsproblemen geven of afbladderen. Problemen met het verven van teakhout zijn dan ook niet 100% uit te sluiten, maar kun je vaak wel voorkomen door het hout te gronden met een aantal laagjes Schellak. Schelak fungeert als een buffer en sluit als het ware de lastige stoffen (kleurstoffen, olie e.d.) op in de ondergrond. Schellak werkt goed in combinatie met allerlei verfsoorten, maar kan niet buiten worden gebruikt. Op onze website leggen we uit wat schellak is en hoe het werkt.

Teak whitewash of greywash

Wat feitelijk beter zou zijn is een ademende afwerklaag. Hierbij worden de inhoudsstoffen van het hout niet opgesloten en kunnen via de poreuze afwerklaag naar buiten worden getransporteerd. Dit voorkomt bladderen en hechtingsproblemen. Daarom besloot ik een aantal tests te doen met producten die wel een kleurwaas aanbrengen (whitewash of greywash), maar het hout niet volledig afsluiten. Ik heb steeds een witte en een grijze variant gemaakt met ieder product.  De meeste mensen vinden een wash trouwens sowieso veel mooier op hun teakhouten meubelen dan een dekkende verflaag, omdat je met deze techniek de houtstructuur blijft zien.

Kalkwas en grijze colourwax op teak

Hieronder zie je het effect van Abbondanza kalkwas en grijze kleurwas op onbehandeld teakhout.

Teakhout met kalkwas en grijze was

De was geeft een subtiele kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc. Wel zal de basiskleur van het meubel voor een groot deel bepalen wat het effect wordt, evenals restanten olie of was die nog in of op het hout aanwezig zijn.

Whitewash of greywash van Abbondanza krijtverf

Een wash van (verdunde) krijtverf is poreus en ademend. Voor de whitewash gebruikte ik een mix van Abbondanza krijtverf Pure White 1:1 met water. De grijze wash maakte ik van Abbondanza krijtverf Soft Grey in de zelfde verhouding van 1:1.

Teakhout met krijtverfwash

De afwerking met krijtverfwash gaf een gelijkmatiger en egaler en dekkender effect dan de kalkwas en grijze was. Dat komt omdat een wash meer op het hout ligt. Wel voelde het oppervlak iets ruwer aan. Dit komt vooral doordat de houtvezels zwellen door het water. Maar dat is heel eenvoudig op te lossen door het oppervlak naderhand even licht te schuren. Hou er ook rekening mee dat je een wash van krijtverf moet nabehandelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met kleurloze boenwas omdat was poreus is. Ook transparante verniswas is enigszins ademend, evenals extra matte vernis. Maar wees terughoudend met zijdeglans of glanslagen, die zijn minder poreus en dan loop je weer het risico van onthechting. Hou er ook rekening mee dat een vernis de kleurstoffen in het hout kan activeren en daardoor het verkleuren van het hout kan versterken. Meer uitleg over whitewash vind je op de pagina whitewash op onze website. Meer uitleg over vergrijzen vind je op de pagina greywash op onze website.

Verniswas op teak

Tenslotte heb ik nog een test gedaan met verniswas. De verniswas gaf, net zoals de wash van krijtverf, een meer gelijkmatige kleurwaas. Verniswas hoef je niet af te werken. Een extra laag was of vernis is dus niet nodig.

Teakhout met verniswas

Teakhout voorbehandelen en ontvetten

Voor alle testjes hierboven heb ik de onderkant van een teakhouten tafelblad gebruikt, omdat ik zeker wist dat deze helemaal onbehandeld was. Als je gaat werken op een eerder behandeld oppervlak moet je dit eerst van eventuele oude lagen ontdoen. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat er eerder op het meubel is aangebracht; olie, lak, was, etc. Op onze themapagina Meubels restylen leggen we uit hoe je dit kunt achterhalen en hoe je te werk gaat.

Teakhouten buitenmeubelen

Zoals ik al aangaf gaat onbehandeld teakhout vanzelf mooi vergrijzen als je het buiten laat staan. Maar als je daar niet op wilt wachten, of je hebt een andere kleur voor ogen, dan kun je natuurlijk een van de genoemde technieken toepassen. Maar let op; je kunt voor buitenmeubelen geen wax gebruiken! Kies bij buitenmeubelen voor verniswas of een krijtverfwash afgewerkt met Abbondanza Tung olie. Meer tips & trucs over het behandelen van meubelen of accessoires vind je ook in dit artikel op ons blog.

Voorbeelden van bewerkt teakhout

Hieronder laat ik je nog een paar praktijkvoorbeelden zien van bewerkt teakhout. Allereerst een teakhouten eettafel die werd behandeld met Abbondanza Colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.Teaktafel met Abbondanza colourwax Grey

Hieronder een ander voorbeeld. Dit tafelblad werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en colourwax Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. Zo kun je met allerlei kleuren en combinaties experimenteren. Kijk in de webshop voor alle Abbondanza wax kleuren.

Teak tafel met Abbondanza colourwax Taupe en Grey

De kast hieronder werd behandeld met een wash van krijtverf in de kleur Taupe. Op de pagina Greywash op de website leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt.

Teakhout greywash Abbondanza krijtverf Taupe

Ik hoop dat ik in dit artikel de meeste vragen over teakhout heb beantwoord.

Zoals gezegd; teak is op zich al een lastige houtsoort omdat het oliën en zuren bevat. Daarnaast zijn veel teakhouten meubelen ook nog regelmatig met olie onderhouden zodat ze nóg vetter zijn geworden. Weet je niet of jouw teakhouten meubelen zijn behandeld en zo ja; waarmee? Kijk dan vooral op onze handige themapagina Meubels restylen. Hier leggen we onder andere uit hoe je de ondergrond kunt herkennen en hoe je te werk gaat.

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+

16 gedachten over “Teak verven {whitewashen of vergrijzen} kan dat?

 1. Denise

  Hi,
  Mijn teakhouten tafel is niet geolied of gewaxt, maar is behandeld met houtzeep. Heb je ook tips hoe dit te kunnen verwerken? Ik vind de whitewash erg mooi, maar weet niet of dat ook lukt met de zeep….

 2. Denise

  Hallo Mirjam,

  Ik vraag me af of je de krijtverfwas er ook weer vanaf zou kunnen schuren mocht je het weer zat zijn 🙂 Enig idee?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gr
  Denise

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Denise, je kunt krijtWAS niet verwijderen door te schuren. Was verwijderen kan wel met Abbondanza Bio Strip o.i.d. Een krijtverfWASH is wel gemakkelijk te verwijderen, die kun je er gewoon afschuren.

 3. Hanke

  hi wat een leuke blog! Ik had een vraagje! Wij zijn namelijk ook op zoek naar hardhouten planken maar zijn bang voor splinters! Aangezien wij vaak de kleinkinderen over de vloer hebben.. Hoe ervaar jij dit? Mvg

 4. Maaike

  Hi Mirjam,

  We willen een teak houten parketvloer laten schuren ( is nu gelakt) en het liefste onbehandeld laten zodat deze hopelijk zal vergrijzen. Is dat mogelijk?

  Dank voor je advies!
  Maaike

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Maaike, ik ben niet echt een vloerenspecialist. Ik weet dat er wel onbehandelde teakhouten vloeren worden gelegd van oude delen. Je hebt dan dus een wat verweerd effect. En in dat geval zijn vlekken of plekjes natuurlijk ook minder storend – ofwel moet je er het type voor zijn dat zich daar niet aan ergert. Maar ik kan me voorstellen dat een wat gladdere en strakkere vloer beter wel afgewerkt kan worden. Echter, zoals gezegd; ik ben geen vloerenspecialist, je zou misschien eens kunnen informeren naar afwerkmogelijkheden bij een winkel die ook teakhouten vloeren verkoopt.

 5. Ton van der Made

  Beste Mirjam, ik heb nogal wat terrastafels waarbij vorig jaar teakolie op het aluminium onderstel gemorst is. Hoe is dit te verwijderen…?
  Bvd,
  Ton van der Made

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Ton, je kunt het eerst even proberen met een oplosmiddel, terpentine o.i.d. Of met flink heet water.
   Als de olie te ver is doorgehard dan moet het mechanisch. Bijvoorbeeld met fijne staalwol schuren.
   Succes!

 6. Michelle Pesch

  Beste Mirjam,

  Bedankt voor de nuttige informatie, ik kan hiermee bijna aan de slag. Wat ik me alleen nog wel afvraag is hoe duurzaam whitewash of whitewash met krijtverf is voor een eettafel. Deze twee technieken sluiten de tafel niet helemaal waardoor ik me afvraag wat er gebeurt als er een keer kop koffie/thee overheen gaat of iemand een vettige gevulde koek op het hout legt. Trekken die vlekken dan in het hout?

  Met vriendelijke groet,
  Michelle

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Michelle, een krijtverfwash op een tafelblad moet je inderdaad afwerken. Omdat je een enigszins ademende laag wilt behouden kun je dat doen met blanke boenwas, transparante verniswas of de extra matte vernis. Geen glanzende (afsluitende) producten. Veel succes!

 7. Carien van Rooij

  Willen een tafel van teakhout laten zandstralen en daarna ondersteboven aan het plafond hangen en op het tafelblad serviesgoed plakken…dus als je naar boven kijkt zie je een gedekte tafel. Dit willen we doen in een kookstudio.
  Wat adviseer je ons om te zorgen dat het serviesgoed goed hecht op het blad wat dus gezandstraald is.
  Alvast heel hartelijk dank voor een reactie.
  Vriendelijke groet Carien

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Carien, er zijn tegenwoordig veel goede producten op de markt. Omdat veel mensen geen zin hebben in schroeven en boren zie je steeds vaker montagekits waarmee je ook zware dingen kunt ophangen. De bekende merken (Bison en Pattex sowieso) hebben op hun website een soort hulpje waarmee je kunt bepalen welke lijm je moet gebruiken. Ik zou dat even proberen. In ieder geval veel succes! Het klinkt als een ambitieus plan en zal vast een eye-catcher worden!

 8. Margo Samaras

  Beste,
  Wil een teakhouten sidetable behandelen met krijtverf. Hoe kan ik het best voorbehandelen? Ik heb geen ervaring met krijtverf. Is het waterafstotend?
  Alvast bedankt,
  Vr gr Margo

 9. Pingback: Vergrijsd hout {Old Wood Effect} | Verftechnieken

Reacties plaatsen niet mogelijk.