Trompe l’oeil

Het kastje hierboven bestaat uit een plaat mdf met daaroverheen kippengaas en rondom een rand van hout. De afbeelding van het serviesgoed en de planken is op de mdf-plaat aangebracht met behulp van zelfgemaakte sjablonen. Zowel de kan, het bord als de bloem-motieven zijn gesjabloneerd. De schaduw- en lichtpartijen zijn daarna aangebracht. Als je dit goed doet krijgt de afbeelding opeens drie dimensies…

Trompe l‘oeil betekent zoiets als ‘het oog bedriegen, of vergissing van het oog’. Het is een optische illusie; een schildering die in eerste instantie echt lijkt, maar dit bij nader inzien niet blijkt te zijn. Dit kan een op een muur geschilderde boekenplank zijn, maar ook een raam met uitzicht, of een aantal papieren die op een tafel lijken te liggen. Je moet het zien als een leuke decoratie, of een grapje. Om een echt goede trompe l‘oeil te maken heb je best wel wat schildervaardigheid nodig. Het is vooral belangrijk om het perspectief goed te schilderen. Maar omdat niet iedereen een meesterschilder is, heb ik een techniek uitgewerkt voor mijn cursisten om een eenvoudige trompe l‘oeil te maken met behulp van sjablonen. Op deze manier kun je een leuk effect bereiken zonder een groot schilder te zijn. Het enige dat wel echt belangrijk is, is om de wetten van het perspectief goed in de gaten te houden. De randjes schaduw en licht maken dat het voorwerp op het eerste gezicht, in een flits, ‘echt’ lijkt. Doordat je met sjablonen werkt hoef je niet zo’n vaste hand te hebben en kun je toch geweldige effecten bereiken.

Ook bij de vaas hierboven is weer gebruik gemaakt van een sjabloon. De achtergrond is aangebracht met natuurspons. Er is gebruik gemaakt van donkere en lichte tonen van dezelfde kleur.

Deel dit artikel

2 gedachten over “Trompe l’oeil

  1. Pingback: Trompe l’oeil en andere verftechnieken in Agde | Verftechnieken

  2. Anoniem

    beste Mirjam, erg leuk die techniek. Zou die graag willen leren. Is je nieuwe boek al uit met tips en trucjes? Wij zijn een huis in Frankrijk aan het restaureren en daar zou deze techniek perfect gebruikt kunnen worden om oude bouwsporen toch "zichtbaar" te houden. Hoor graag van je.
    groet
    Josette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *