Verven zonder schuren of primen?

Verven zonder schuren

Met krijtverf hoef je nóóit te schuren of te primen!

Dit is wat alles en iedereen tegenwoordig roept.
Dit ‘verven zonder schuren of primen’ is een soort heilig mantra geworden dat iedereen kennelijk zonder slag of stoot van de ander overneemt. En af en toe erger ik me daar mateloos aan. Ik vind die uitspraak namelijk veel te kort door de bocht.

Mijn ergernis hierover postte ik laatst op onze Facebookpagina. En tot mijn verrassing kreeg ik onmiddellijk via Facebook en in mijn mailbox veel bijval. Het ‘verven zonder schuren’ is een onderwerp dat blijkbaar niet alleen mij aan het hart gaat en ik plaats mijn mening hierover daarom ook nog even hier op dit blog.

verftechnieken-schuurp

Krijtverf kun je aanbrengen zonder schuren of primen

Is dit nou waar of niet? Vaak krijg ik de vraag of dit verhaal wel klopt. Kun je direct beginnen met verven en hoef je inderdaad NOOIT te schuren, te ontvetten of te primen?

Lees even verder en ik zal je vertellen hoe ik hier over denk.
Maar eerst even dit: ‘schuren’ en ‘primen’ zijn twee verschillende zaken en ze hebben allebei een functie.

Laten we die technieken ‘schuren’ en ‘primen’ eerst eens onder de loep nemen.

Wat is het doel van schuren?

  1. Om eventuele oneffenheden in de ondergrond glad te schuren
  2. Om de verf op een gladde ondergrond meer grip (hechting) te geven
  3. Om een oude verflaag te verwijderen.

Reden 1: Oneffenheden kunnen worden veroorzaakt door opgezwollen houtvezels (dit is heel normaal bij het schilderen van nieuw hout). Maar ook doordat de oude laag lelijk is geworden, beschadigd is, of door vuil, zandkorreltjes, etc. die in de verflaag zijn terechtgekomen en mee zijn opgedroogd. Je voelt dus zelf wel of dit wel of niet nodig is. Voelt de ondergrond ruw aan en wil je dit zo houden? Prima, be my guest. Maar wil je een gladde ondergrond? Schuur deze dan glad.

Voor wat betreft reden 2: een poreus (en goed ontvet) oppervlak zal de verf simpelweg gemakkelijker opnemen en beter laten hechten. En echt: dat werkt gewoon lekkerder. Als een schilder dit klusje overslaat zal hij dus eerst tijd winnen, maar bij het opbrengen weer tijd verliezen omdat de verf minder fijn uitstrijkt, en minder mooi dekt of hecht. Dit geldt dus óók voor krijtverf. En ja; alle soorten en merken 🙂

En nummer 3: oude, bladderende of loslatende verf moet je echt verwijderen. Hier overheen verven is zonde van je werk, je tijd en de verf. Vergelijkbaar met het bouwen van een huis in een wegzakkend moeras.

verf-bladder

Is het dan altijd nodig om het oppervlak kaal te schuren?

Absoluut niet! Gelukkig niet!
Als een oude verflaag in goede staat is mag je dat rustig achterwege laten, Bij een glanzende lak- of verflaag is het voldoende om even de glans eraf te schuren. In dat geval hoef je het oppervlak alleen schoon te maken of te ontvetten. Let op: dit doe je altijd vóór het schuren!

Maak het jezelf dus niet moeilijk door altijd alle lak of verf er af te willen schuren. Sterker nog; op bloedend hout, zoals eikenhout, kun je zelfs beter de laklaag intact laten. De laklaag kan dan als buffer fungeren tussen de verflaag en het bloedende hout.
Meer over bloedend hout lees je in dit artikel.

verftechnieken-plamuren

En gronden of primen, is dat noodzakelijk?

Dat is ook niet altijd nodig. Het hangt sterk af van de ondergrond en hoe belangrijk je je verfklus vindt. Dat laatste klinkt wat raar, maar persoonlijk maak ik me bijvoorbeeld over een kandelaar, vaas of krukje niet zo druk. Wil ik even snel een ander kleurtje, dan kwast ik er lustig op los.

Gaat het om een lastige ondergrond (bloedend hout, roestende metalen, kunststof) en zeker in combinatie met een omvangrijke klus (een vloer, buitenschilderwerk, keukenkasten) dan doe ik die moeite liever wel! Vooral bloedend onbehandeld hout, zoals eiken of sommige soorten hardhout kan een ramp zijn, zeker als je met lichte tinten gaat werken. De verkleuringen kunnen je tot wanhoop drijven. En ja; ook dat geldt weer voor alle merken krijtverf en trouwens ook andere verfsoorten op waterbasis.

verftechnieken-bloedend-hout-close

Wanneer gebruik je dus een grondverf?

Samenvattend zou ik een primer adviseren op bloedend hout, glas, kunststof, geglazuurde tegels, mdf, etc. En dus vooral als het gaat om grotere klussen, grote meubels en oppervlakken die veel te verduren hebben. Een goede alleskunner is bijvoorbeeld Abbondanza Multiprimer. En voor bloedend hout gebruik je Abbondanza Schellak.

De moraal van het verhaal?

Gebruik je gezonde verstand. Hou in gedachten dat verf graag een enigszins poreuze en vooral schone ondergrond heeft. De termen ‘nooit’ en ‘altijd’ moet je met een korreltje zout nemen.

Doe je voordeel met de informatie op onze website, in mijn boek en op dit blog. Lees bijvoorbeeld dit artikel op mijn blog, over primen, ontvetten, schuren >

En bij twijfel; laat gerust een berichtje achter of neem contact met ons op via www.verftechnieken.nl of onze Facebookpagina.

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+

Een gedachte over “Verven zonder schuren of primen?

  1. Pingback: Wat er zo leuk is aan uitgebreid schuren en ontvetten en -goed nieuws- wanneer het niet nodig is | Verftechnieken

Reacties plaatsen niet mogelijk.