Verweerd hout met verniswas en pigment

verweerde tafel maken met verniswas en pigment

Ik heb hier op het verftechnieken blog al heel wat artikelen over greywash en vergrijsd hout geschreven. Op onze website staat zelfs een complete pagina over vergrijzen, met uitleg van alle technieken, producten, kleuren, etc. Maar er blijven altijd nieuwe ideetjes en technieken opborrelen.

Een tijdje geleden kreeg ik een vraag van iemand die wel een verweerde uitstraling wilde, maar beslist niet grijzig. Hij had een tafel gemaakt van nieuwe vuren planken die hij flink had bewerkt om ze een ruige textuur te geven. Maar nu moest het hout nog de juiste doorleefde tint krijgen. Zijn inspiratiebron was de tafel op de foto hieronder.

En de vraag was dus; wat moet ik aanbrengen op het onbehandelde hout om een dergelijke look te creëren?

Hieronder de onbehandelde geschuurde plank die een verweerde look moest krijgen.

Om de natuurlijke verweerde uitstraling van oud hout te krijgen én een vlekbestendige (niet glanzende) afwerklaag ging mijn voorkeur uit naar verniswas. En om exact de gewenste kleur te krijgen, moest het maatwerk worden. Mijn voorstel was dan ook om transparante verniswas te kleuren met vloeibaar pigment om precies de juiste tint te creëren. Ik hou wel van een leuke uitdaging en beloofde een aantal testjes te doen met pigmentkleuren op vurenhout en daar foto’s van te maken. Ik gokte op Midden eiken of op Teak, maar waarschijnlijk een combinatie daarvan. Dit waren mijn swatches (op onbehandeld vuren):

Midden eik heeft een mooie, redelijk donkere houtkleur, Teak is iets te oranje, maar de combinatie van de twee tinten (verhouding 1:1) is helemaal goed.

De definitieve kleur kan worden bijgesteld door de mengverhouding van de twee pigmentkleuren en de hoeveelheid pigment te wijzigen. Onze klant ging inderdaad voor 1:1 Teak en Midden eiken en mailde me na afloop een foto van het resultaat:

Ik vind het een succes geworden. Niets is zo leuk als een persoonlijk advies te kunnen geven dat een beetje van de gebaande paden afwijkt en dat ook nog eens zo mooi uitpakt.

Lijkt het je leuk om dit eens te proberen? Op onze website kun je op de pagina over het aanbrengen van verniswas alles lezen over het behandelen van hout met verniswas en leggen we ook uit hoe je verniswas mengt met acrylpigment.

Meer tips over vergrijzen met andere producten en technieken op hout en op riet, vind je op de thema pagina over greywash technieken.  Klik hier voor deze greywash pagina

Veel succes en plezier!

xoxo Mirjam

Deel dit artikel

4 gedachten over “Verweerd hout met verniswas en pigment

  1. Wim van den Berk

    Dag,

    Erg inspirerend! Wij overwegen een steigerhouten badkamermeubel te kopen. Die wij precies zo wilde gaan kleuren maar wisten niet hoe. Nu wel! Echt top! We vroegen ons alleen af hoe krijg je de planken zo geschuurd zoals in dit project? Hier is te zien dat er echt reliëf in het hout is gebracht.

    PS: Kun je ook geïmpregneerd hout zo kleuren?

    Alvast bedankt voor de reactie!

    Met vriendelijke groet,
    Wim en Mitzi

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Beste Wim en Mitzi, je kunt reliëf in het hout aanbrengen door het hout met een staalborstel of messing draadborstel uit te borstelen in de richting van de nerf. Het hangt een beetje van het hout af in hoeverre je dit dan kunt bewerken. Steigerhout (vuren) is niet zo hard en daarmee moet het dan ook zeker lukken. Een messing borstel of staalborstel kun je bij ons vinden in de categorie gereedschap. Voor wat betreft geïmpregneerd hout, dat kan ook, hoewel de kleur dan wel wat anders kan uitvallen. Veel succes! Mirjam, Verftechnieken.nl

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Hallo Theo, in het artikel staat de link naar de pagina over werken met verniswas. Als je daar even kijkt bij ‘Tips voor het mengen van verniswas met pigment’ dan kun er alles over lezen. De hoeveelheid pigment in verniswas is namelijk naar wens aan te passen, waarmee je het dus meer of minder transparant kunt maken. In de meeste gevallen is het een kwestie van experimenteren met de verhouding en de hoeveelheid pigment, omdat het bij iedere houtsoort weer anders kan uitpakken. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *