DIY tekstbord maken in Ibiza Stijl

Maak zelf een tekstbord met met krijtverf in Ibiza stijl

Met verschillende kleuren krijtverf kun je gemakkelijk zelf een gaaf tekstbord maken in een verweerde beachy look. Ik laat het je zien in dit artikel. Kijk je mee?

Een tekstbord is een leuk decoratief item voor aan je muur, zowel binnen als buiten. Het is superleuk om zelf te maken en je hebt er niet veel voor nodig. Een paar restjes of testpotjes krijtverf, kwasten, mixed media roller en een oude plank of restje hout en je kunt aan de slag. Als je het bord maakt voor binnenshuis dan kun je ook plaatmateriaal gebruiken zoals MDF.

Tip: aan het eind van dit artikel kun je meer lezen over ons nieuwste DIY-pakket Tekstbord Ibiza Stijl met de benodigdheden voor deze DIY. Als je hiervoor kiest hoef je niet zelf de tekst te printen en te schilderen. Daar zit namelijk een kant en klaar tekst stencil bij.

Voor dit bord heb ik gekozen voor een beach-look en bijpassende kleurtjes. Maar je kunt dit natuurlijk ook doen met andere kleuren en een andere tekst. Dus pas gewoon de kleuren en de stijl aan zodat het helemaal in jouw koffiehoekje, slaapkamer, badkamer of kinderkamer past.

Tekstbord zelfmaken

Wat heb je nodig voor het maken van dit tekstbord?

Je kiest twee kleuren krijtverf voor het verweerde effect en een basiskleur die een beetje door de verflagen heen komt.

Dit zijn de kleuren en producten die ik heb gebruikt:
Abbondanza Krijtverf Clay (110) voor de basis. Maar je zou ook een onbehandeld houten plankje kunnen gebruiken, of een stukje hout dat je hebt gebeitst of behandeld met verniswas.
Abbondanza Krijtverf Cuban Car (350) als eerste laag
Abbondanza Krijtverf Turquoise (370) als tweede laag
Abbondanza Krijtverf Walnut (106) voor de tekst
Een spalter of krijtverfkwast voor het aanbrengen van de krijtverf
Brayer (mixed media roller) voor het verweerde effect
Schuurblokje

Als je zelf de tekst gaat printen en schilderen:
Printer om een leuke tekst af te drukken
Carbonpapier voor het doordrukken van de tekst (boekhandel)
Low tack afplaktape om de tekst vast te zetten

Als je gebruik gaat maken van een kant en klaar stencil:
Bestel ons DIY pakket tekstbord in Ibiza Stijl

Basislaag aanbrengen

Ik ben begonnen met het aanbrengen van een bruine basislaag met krijtverf in de kleur Clay.  Je kunt de verf een beetje verdunnen met water om een wash te maken. Uiteraard kun je ook een andere tint krijtverf, of een van onze verniswassen gebruiken, afhankelijk van de kleuren die jij wilt gaan gebruiken. De basislaag overslaan kan ook, dan maak je gewoon gebruik van de kleur van het hout zelf.

Tekstbord maken, de basislaag

De eerste verfkleur aanbrengen

Als de basis droog is breng je de eerste kleur aan. Ik gebruikte de kleur Cuban Car, een frisse blauwgroene tint. Je brengt de krijtverf lekker nonchalant aan met een spalter of krijtverfkwast zodat de basislaag hier en daar nog zichtbaar blijft. Je mag dus slordig werken vandaag. Deze laag laat je even drogen voor je verder gaat (een half uurtje is genoeg).

Tekstbord maken, de basislaag Cuban Car

Een verweerd verf effect met de mixed media roller

Nu komt het leukste onderdeel. Je gaat een tweede kleur aanbrengen met een zogenaamde ‘brayer’. Dit wordt ook wel een linoroller of mixed media roller genoemd. Dit gereedschap is niet vergelijkbaar met een gewone verfroller. De mixed media roller is van hard rubber. Als je hiermee de verf aanbrengt krijg je vanzelf een ongelijkmatige structuur en een mooi verweerd effect. Je doet een beetje verf op een stuk karton en daarmee rol je de brayer in. Vervolgens breng je de verf aan op je wandbord. Als je tevreden bent over het resultaat laat je de verf weer drogen.

Een verweerd verf effect met mixed media roller

Als je zelf de tekst wilt printen en schilderen volg je onderstaande stappen. Wil je werken met een stencil? Kijk dan even verderop in dit artikel.

Tekst uitprinten

Kies een woord of een leuke korte tekst plus een gezellig lettertype en print dit uit op het gewenste formaat. Ik gebruikte het font ‘Ink Free’. Deze zit standaard in Microsoft Office Word. Meestal zal een A4 vel niet groot genoeg zijn. In dat geval print je het woord uit in twee of meer delen. Dat is even een kwestie van puzzelen en meten, maar daar kom je vast wel uit. Plak de beide delen aan elkaar en knip het overtollige papier weg.

Tekst aanbrengen

Als je tekst klaar is leg je het op de goede plaats op het hout en plak je het papier aan één kant vast met een stukje schilders tape zodat je het kan omklappen en het niet kan verschuiven. Trek dan de tekst over met behulp van carbonpapier.

Tekstbord maken, tekst overtrekken met carbonpapier
Daarna kun je met een penseel en krijtverf de tekst gaan inkleuren. Ik gebruikte hiervoor de kleur Walnut.

Tekst aanbrengen op een plank

Tip: vind je dit allemaal te lastig of durf je dit niet aan? Je kunt ook een letter- of tekstsjabloon gebruiken om een tekst aan te brengen. Of kies voor het kant en klare DIY pakket.

Verweerde look aanbrengen

Tenslotte gebruikte ik een schuurblokje om de tekst een sleets en verweerd effect te geven, passend bij de uitstraling van het tekstbord. Ik gebruikte een blokje met een wat grovere textuur zodat er vanzelf wat krassen ontstaan.

Een verweerd effect aanbrengen met een schuurblokje

Hang je tekstbord op

Bevestig twee schroefoogjes en een stuk touw of ijzerdraad zodat je het bord kunt ophangen. En klaar ben je!

Tekstbord ophangen aan de schutting

Video DIY tekstbord bekijken? 
In de video hieronder kun je de hele DIY bekijken. Daarin kun je ook wat beter het effect van de mixed media roller zien en hoe je die verweerde look kunt creëren.

Wil je de video op YouTube bekijken en/of daar in je playlist opslaan? Klik dan hier om de video op ons YouTube kanaal te bekijken

En wil je mij een plezier doen? Abonneer je dan op ons kanaal. Dat helpt ons echt en motiveert mij om meer en vaker video’s te maken en te plaatsen!

Ik wens je weer heel veel verfplezier!
xoxo Mirjam

UPDATE april 2022: DIY-pakket tekstbord

Voor iedereen die het lastig vindt om een tekst te printen, over te trekken en zelf met de hand te schilderen, hebben we een stencil gemaakt met dit lettertype en deze tekst. Je kunt het stencil ‘Relax’ in de webshop bestellen. Daarnaast hebben we een voordelig DIY-pakket samengesteld met het stencil, de mixed media roller en naar wens ook met de gebruikte krijtverfkleuren. Check hier de DIY.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *