Verven zonder schuren of primen?

KRIJTVERF aanbrengen zonder schurenMet krijtverf hoef je nóóit te schuren of te primen!

Dit is wat je tegenwoordig iedereen hoort roepen. Dit ‘verven zonder schuren’ is een soort heilig mantra geworden dat iedereen kennelijk zonder slag of stoot van elkaar overneemt. En af en toe erger ik me daar behoorlijk aan. Ik vind die uitspraak namelijk veel te kort door de bocht.

Mijn ergernis hierover postte ik laatst op onze Facebookpagina. En tot mijn verrassing kreeg ik onmiddellijk via Facebook en in mijn mailbox veel bijval. Het ‘verven zonder schuren’ is een onderwerp dat blijkbaar niet alleen mij aan het hart gaat en daarom wil ik die kreet in dit artikel graag een beetje nuanceren.

Maar waarom zou ik dat eigenlijk doen? Wij verkopen zelf immers ook krijtverf? Waarom niet lekker mee roepen met de menigte? Dat verkoopt toch? Heel simpel; omdat ik graag een eerlijk advies geef. Wij zijn in 2008 begonnen met ons bedrijf met als intentie om mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan door middel van het geven van uitleg en advies in combinatie met het aanbieden van de benodigde producten. Het stukje ‘uitleg en advies’ is dus vanaf het begin een belangrijk onderdeel van ons bedrijf geweest en zal dit ook altijd blijven!

Krijtverf kun je aanbrengen zonder schuren of primen

Dus…. is dit nou waar of niet? Kun je direct beginnen met verven en hoef je inderdaad NOOIT te schuren, te ontvetten of te primen? Tja, zo simpel is het dus niet…

Wat is het doel van schuren?

  1. Om eventuele oneffenheden in de ondergrond glad te schuren
  2. Om de verf op een gladde ondergrond meer grip (hechting) te geven
  3. Om een oude (slechte) verflaag te verwijderen.

Reden 1: Oneffenheden kunnen worden veroorzaakt door opgezwollen houtvezels (dit is heel normaal bij het schilderen van nieuw hout). Maar ook doordat de oude laag beschadigd is, of door vuil, zandkorreltjes, etc. die in de verflaag zijn terechtgekomen en mee zijn opgedroogd. Je voelt dus zelf wel of dit wel of niet nodig is.

Voor wat betreft reden 2: een poreus (en goed ontvet) oppervlak zal de verf simpelweg gemakkelijker opnemen en beter laten hechten. En dat werkt gewoon lekkerder. Als een schilder dit klusje overslaat zal hij dus eerst tijd winnen, maar bij het opbrengen weer tijd verliezen omdat de verf minder fijn uitstrijkt, en minder mooi dekt of hecht. Dit geldt dus óók voor krijtverf. En ja; alle soorten en merken 🙂

En nummer 3: voor bepaalde technieken is het noodzakelijk dat oude lagen worden verwijderd, bijvoorbeeld als je gaat beitsen, of whitewashen of greywashen. Ook oude, slecht hechtende, bladderende of loslatende verf moet je echt verwijderen. Hier overheen verven is zonde van je werk, je tijd en de verf. Vergelijkbaar met het bouwen van een huis in een wegzakkend moeras.

Is het dan nodig om het oppervlak helemaal kaal te schuren?

Absoluut niet! Gelukkig niet! Als een oude verflaag in goede staat is mag je dat rustig achterwege laten, Bij een glanzende lak- of verflaag is het voldoende om na het ontvetten even de glans eraf te schuren. Maak het jezelf dus niet moeilijk door onnodig alle lak of verf er af te schuren. Sterker nog; op bloedend hout, zoals eikenhout, kun je zelfs beter de laklaag intact laten. De laklaag kan dan als buffer fungeren tussen de verflaag en het bloedende hout.

geplamuurde kastEn gronden of primen, is dat noodzakelijk?

Dat is ook niet altijd nodig. Het hangt sterk af van de ondergrond en hoe belangrijk je je verfklus vindt. Dat laatste klinkt wat raar, maar persoonlijk maak ik me bijvoorbeeld over een kandelaar, vaas of krukje niet zo druk. Wil ik even snel een ander kleurtje, dan kwast ik er lustig op los. Gaat het om een lastige ondergrond (bloedend hout, roestende metalen, kunststof) en zeker in combinatie met een omvangrijke klus (een vloer, buitenschilderwerk, keukenkasten) dan doe ik die moeite liever wel! Vooral onbehandeld bloedend hout zoals eiken, teakhout of andere soorten hardhout kan een ramp zijn, zeker als je met lichte tinten gaat werken. De verkleuringen kunnen je tot wanhoop drijven. En ja; ook dat geldt weer voor alle merken krijtverf en trouwens ook andere verfsoorten op waterbasis. Meer over bloedend hout lees je in dit artikel. En over het behandelen van teakhout kun je op onze site een volledige pagina vinden.

bloedend houtWanneer gebruik je dus een grondverf?

Samenvattend zou ik een primer adviseren op bloedend hout, glas, kunststof, geglazuurde tegels, mdf, etc. En dus vooral als het gaat om grotere klussen, grote meubels en oppervlakken die veel te verduren hebben. Een goede alleskunner is bijvoorbeeld Abbondanza Multiprimer. En voor bloedend hout gebruik je Abbondanza Schellak.

De moraal van het verhaal?

Gebruik je gezonde verstand. Houd in gedachten dat verf houdt van een enigszins poreuze en vooral schone ondergrond. De termen ‘nooit’ en ‘altijd’ moet je met een korreltje zout nemen. Doe je voordeel met de informatie op onze website  en op dit blog. Op de site hebben we volledige themapagina’s over werken met krijtverf en over het restylen van meubelen met krijtverf.

En bij twijfel; laat gerust een berichtje achter of neem contact met ons op via de website.

Happy painting!
xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

7 gedachten over “Verven zonder schuren of primen?

  1. Saskia de Morree

    Goedemiddag,
    Mijn 35 jaar oude parketvloer is geboend maar niet echt dik in de was.
    Bestaat uit dunne plankjes . Maar de vloer is goed intact. Voor de wastafel totaal kaal. Ik denk aan een soort sjabloon als een kleedje er voor te verven. Zou ik daarvoor krijt verf kunnen gebruiken of is er parket beits waarmee ik de kleur kan aanpassen?

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Hallo Saskia, als de vloer daar helemaal kaal is dan is de kans groot dat er geen was meer zit. In dat geval is het geen probleem om daar een soort kleedje te schilderen of te sjabloneren. Krijtverf kan, maar dan zou ik het geheel naderhand wel even afwerken met twee of drie lagen Abbondanza vernis (mat of zijdeglans). Beits is iets minder geschikt om mee te sjabloneren omdat het sneller onder de randen zal lopen. Bovendien zullen plekjes en vlekjes dan worden geaccentueerd. Tip: kijk eens op onze site bij de stencils, we hebben een paar leuke tegelsjablonen.
      Groet, Mirjam

  2. Emma

    Ik heb ook gelezen dat je bij het aanbrengen van krijtverf niet hoeft schuren. Het is goed om te weten dat dit soms wel nodig is. Ik wil een aantal oude meubels opknappen voor mijn nieuwe huis, dus ik zal de tips meenemen. Voor de rest van het huis huren we een vakkundig schildersbedrijf in, dan weten we zeker dat de verf lang blijft zitten en goed aangebracht wordt.

  3. Dre

    Hallo,
    Ik heb een licht eiken vierkante tafel met een oude maar redelijk goede laklaag, kan ik deze direct overschilderen met een antraciete verf?
    De tafel is ook uit elkaar te halen.
    Verf ik beter losse delen of als de tafel in elkaar zit?

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Beste Dre, als de laklaag nog helemaal intact is dan kun je het zonder enig probleem met watergedragen verf afwerken. En ook als dat niet zo is dan loop je met een donkere kleur zoals antraciet weinig kans op verkleuringen.

  4. Pingback: Wat er zo leuk is aan uitgebreid schuren en ontvetten en -goed nieuws- wanneer het niet nodig is | Verftechnieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *