Hoe breng je krijtverf aan?

krijtverf aanbrengen

Wij krijgen regelmatig vragen over het werken met krijtverf. Krijtverf aanbrengen is echt niet moeilijk. Maar doordat er zoveel verhalen gaan over krijtverf, kalkverf en whitewash en al deze producten ook nogal eens met elkaar verward worden, ontstaat er soms wat onduidelijkheid. Mensen vragen zich dan af of krijtverf dekkend is of niet. En of je het gewoon aanbrengt met een kwast, of met een doek? En als je dan een kwast gebruikt; wat voor kwast?
verftechnieken.nl - Krijtverf tips & trucs

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een verf op waterbasis, poedermat, fluweelachtig en het geeft een egale afwerking. Het is in principe gewoon dekkend. Afhankelijk van de kleur kan de verf variëren van vrij dik tot redelijk normaal van consistentie. Dit heeft te maken met de hoeveelheid en soort toegevoegde pigmenten die nodig zijn om de kleur te maken. De pigmenten bepalen ook hoe dekkend de verf is, omdat alle pigmenten een andere structuur hebben en in meer of mindere mate licht doorlaten. Daarom dekt dus de ene kleur beter dan de andere. Ik zal verderop uitleggen hoe (en waarom) je de verf ook kunt verdunnen met water.

verftechnieken-abbondanza-krijtverf-close

Abbondanza krijtverf

Abbondanza krijtverf is ademend en vochtregulerend. Omdat er vochttransport mogelijk is zal de verf dus ook niet snel bladderen. Bladderen ontstaat namelijk als het vocht onder de verflaag niet weg kan.
verftechnieken.nl - Krijtverf tips & trucs

Deze eigenschappen maken krijtverf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken op meubels en accessoires, zoals het doorschuren van verflagen en effecten met antiekwas, kalkwas of colourwax. Doorschuren gaat met krijtverf gemakkelijker dan met zijdeglans verf en laat ook geen krasjes achter. Kalkwas of andere kleurwassen kunnen door de poreuze eigenschappen goed in de verflaag trekken. Dit is met een glansverf of verf op terpentinebasis niet mogelijk.

verftechnieken-krijtverf-doorschuren

Hoe breng je krijtverf aan?

Abbondanza krijtverf kan worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, stucwerk, muren, etc. Oude verf- of laklagen hoeven er niet altijd af. Gewoon goed ontvetten en dof schuren is bijna altijd voldoende. Voor meer info over schuren, gronden en andere voorbereidingen kun je ook dit artikel lezen.

verftechnieken.nl - Krijtverf tips & trucs

Voor een authentiek effect gebruik je een synthetische kwast, een spalter of een blokkwast. Je kunt hiermee de verf gewoon glad opzetten, maar je kunt ook opzettelijk een ietwat streperig reliëf-effect aanbrengen. Een beetje reliëf of wat lichte kwaststrepen in de verf kan prachtig zijn als je later nog gaat patineren met antiekwas of kalkwas. Het patina zal dan dat licht gestreepte effect nog eens accentueren.

verftechnieken.nl - spalters

Als je wilt kun je ook gewoon een roller gebruiken. Gebruik een velours acrylrollertje voor je meubels of een gewone latexroller voor je muren. Eventueel kun je ook de verf met een rollertje vlot aanbrengen en verdelen en dan direct even in één richting na strijken met de punten van een kwast. Zo voorkom je een ‘sinaasappel effect’ en kun je toch – als je dat wilt- nog wat kwaststrepen aanbrengen. Omdat krijtverf snel droogt kun je beter vlot werken. Niet te lang op één plek blijven strijken. Breng liever 2 dunne lagen aan dan hardnekkig proberen het in één laag te laten dekken. De verf droogt enorm snel dus je kunt al gauw weer een tweede laag aanbrengen.
Tip: wil je echt liever een gladder en wat strakker effect? Kies dan voor Abbondanza Soft Silk verf. Soft Silk is satijnachtig, bijna mat en creëert een krasvaste, vlekbestendige laag die niet hoeft te worden afgewerkt.

Kun je krijtverf ook verdunnen?

Abbondanza krijtverf is echt een heel veelzijdige verf. Je kunt de verf bijvoorbeeld verdunnen met water. Hierdoor zal de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter worden. Op deze manier kun je de verf gebruiken als een ‘wash’. Een wash is niet dekkend, geeft een kleurwaas en laat dus de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf (Pure White of Old White) kun je dus zelf een whitewash mengsel maken. Maar ook andere kleuren lenen zich voor een wash. Met een wash van een grijstint of vergrijsd taupe, kun je hout of riet vergrijzen en een oude look geven. Voor meer informatie hierover kun je een kijkje nemen bij een aantal oudere artikelen op dit blog:
Steigerhout vergrijzen >>
Old Wood effect >>
Vergrijzen van riet >>

                verftechnieken.nl verftechnieken.nl

Moet je krijtverf ook afwerken?

Dit is niet altijd nodig. Een muur hoef je bijvoorbeeld niet af te werken. Maar een spatwand in de keuken kun je beter wel een beschermlaag geven. Dit kun je doen met Abbondanza extra matte vernis zodat het nauwelijks opvalt.

verftechnieken.nl - vernis

Of je krijtverf moet afwerken is dus afhankelijk van de toepassing. Dit geldt ook voor meubels; een kast in de woon- of slaapkamer hoeft gewoonlijk niet, maar een buffetkast in de keuken zou ik wel afwerken. Ook het blad van je eettafel, of een werkblad kun je beter wel beschermen. Je kunt krijtverf afwerken  met Abbondanza vernis (extra mat of zijdeglans) of met blanke boenwas. Zonder afwerking is de verflaag vlekgevoeliger, maar overigens wel gewoon afneembaar. En mocht het nodig zijn; even (plaatselijk) bijwerken is ook zo gepiept.

verftechnieken-brocante-look

Meer over Abbondanza krijtverf kun je lezen op de themapagina werken met krijtverf op onze website. Ook kun je daar de verf en alle andere producten bestellen.

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel met je vrienden of volgers >
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someoneShare on Google+

4 gedachten over “Hoe breng je krijtverf aan?

  1. Corinne

    Kan ik een gelakte trap ( van die bruinige lak bedoel ik) met krijtverf of kalkverf doen? Heb geen zin alles weg te schuren, en op de treden zitten trapmatjes Je loopt dus niet op de verf

  2. Tania

    Interessante en duidelijke uitleg over het gebruik van krijtverf. Met mooie foto’s die de uitleg ondersteunen.
    Een echte aanrader als je niet weet hoe het moet!
    Dankjewel Mirjam

Reacties plaatsen niet mogelijk.