Meubels verven en restylen

Meubels verven, opknappen, restylen. Tips

Ben je helemaal zat van je meubelen maar heb je even niet het budget om alles nieuw aan te schaffen? Zijn je meubels nog in prima staat maar ben je er gewoon op uitgekeken? Heb je een oud kastje geërfd dat emotionele waarde heeft maar niet bepaald een trendy aanwinst is voor je interieur? Er zijn allerlei redenen om meubels op te knappen en te restylen. Heb jij ook zin om je meubels een make-over te geven maar kun je eerst wel wat advies gebruiken? Lees dan snel verder want wij geven je hier alle tips en trucs.

Tips en trucs voor het opknappen en verven van je meubels

Meubels van donker hout, eikenhout, teakhout en koloniale meubelen kunnen erg domineren in het interieur. En dan kan een nieuwe kleurtje of een whitewash of greywash een enorm verschil maken. Soms is een meubel beschadigd of kun je vlekken niet meer verwijderen en wil je het daarom graag een nieuw leven geven. Of het meubelstuk is gewoon heel praktisch en heeft veel opbergruimte maar is domweg niet meer je smaak. Je handen jeuken om jouw meubel een nieuwe look te geven, maar je twijfelt. Want waar begin je en hoe pak je het aan?

Reparaties en beschadigingen

Kijk eerst in welke staat het meubel is. Zijn er beschadigingen, houtworm gaatjes of laat de verf los? Het is verstandig om dat eerst even onder handen te nemen. We kunnen hier helaas niet alle reparaties diepgaand behandelen maar je kunt alle tips en trucs terugvinden in ons boek Decoratieve Verftechnieken.

Meubels opknappen, repareren

Welke verf of afwerking zit er op mijn meubel?

Soms is het lastig te zien met wat voor ondergrond je te maken hebt. En 100% zekerheid is ook lastig te geven zonder een technisch onderzoek. Maar er zijn wel trucjes om je een handje te helpen.

Hoe herken je een waslaag?

Je kunt eerst even kijken wat er gebeurt als je een heel klein beetje water op het oppervlak spuit met een plantenspuit. Op een vette laag zoals was of olie zal het water gaan parelen. Verder kun je even met je nagel over het oppervlak krassen. Als zich een vettig laagje onder je nagels ophoopt, zit er bijna zeker was op. Of probeer een stukje te schuren. Als er was op zit loopt het schuurpapier al snel dicht en vormt zich een glimmend laagje op het schuurpapier. Heb je inderdaad te maken met een waslaag? Dan biedt Abbondanza Bio Strip uitkomst.

Oude olielagen

Als het meubel is geolied is het oppervlak vrij glanzend en voelt iets vettig aan. Je kunt een testje doen door het hout in te sprayen met water. Als het gaat parelen (en het is géén was) dan is het waarschijnlijk olie. Oude uitgeharde olie kan soms worden verwijderd met schuurpapier. Lukt dit niet, gebruik dan Bio Strip

Een oude politoerlaag

Een gepolitoerd meubel ziet er glanzend gelakt uit. Het is een lak op basis van schellak en oplosbaar in alcohol. Als je de laklaag weg kunt poetsen met alcohol (spiritus) kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met politoer. Verwijder dit met Bio Strip voordat je gaat schilderen.

Vernis of lak op waterbasis

Watergedragen verf is gevoeliger voor alcohol en zal zacht of plakkerig worden als je het inwrijft met een doekje met spiritus of alcohol. Verf op waterbasis kun je zonder problemen overschilderen met krijtverf.

Vernis of lak op terpentinebasis

Verf op terpentinebasis (alkydverf) zal niet reageren op oplosmiddelen of alcohol. Als je het meubel gaat schilderen met krijtverf hoef je deze oude laag niet te verwijderen.

Fineerlagen op meubels

Een fineerlaag is een dun laagje echt hout en kan dan ook gewoon worden geverfd. Maar let op: dit geldt niet voor kunststof fineer zoals geplastificeerd spaanplaat of melamine. In dat geval gebruik je Abbondanza multiprimer of All-in-One als grondlaag.

Tip: Mdf dat met folie is beplakt (veel toegepast in keukens) is geen harde kunststof. In dat geval is het beter om de folie te verwijderen en het onderliggende Mdf te verven. Lees hier meer over het verven van je keuken

Meubel strippen met Bio Strip en ontvetten

Moet je een meubel ontvetten en schuren?

Als er geen lastige olie- of waslagen op je meubel zitten dan heb je geluk. Reinig dan het meubel gewoon met St Marc, water met ammonia, schoonmaakazijn, of een ander ontvettend middel. (Let op: eikenhout moet je nooit met ammonia schoonmaken, daardoor kan het zwart uitslaan. Gebruik liever schoonmaakazijn.) Belangrijk is dat je altijd ontvet vóórdat je gaat schuren!

Krijtverf: eerst schuren ja of nee?

Een veelgestelde vraag is: moet ik nu wel of niet schuren? Veel mensen denken dat je bij het gebruik van krijtverf nooit hoeft te schuren. Vaak klopt dit, maar niet altijd. Een meubel helemaal kaal schuren is bijna nooit nodig.

Wanneer is het verstandig eerst te schuren?

1: Als de ondergrond ruw aanvoelt. Dit kan worden veroorzaakt door het zwellen van de houtvezels of oneffenheden, korreltjes e.d. in de ondergrond. In dat geval: gewoon even glad schuren.

2: Als de ondergrond erg hard of glad is. Een enigszins poreus oppervlak neemt veel gemakkelijker verf op en de verf zal beter hechten. Je kunt een gladde ondergrond dus het best even opruwen.

3: Als je een techniek gaat toepassen waarvoor de ondergrond poreus of onbehandeld moet zijn. Zoals beitsen, een krijtverfwash, verniswas, wax, etc.

Meubels verven en restylen

Primen en gronden is dat nodig?

Als je een oude verflaag goed hebt ontvet en dof geschuurd, is grondverf meestal niet nodig als je gaat werken met krijtverf. Gladde harde oppervlakken, hard kunststof, tegels e.d. eerst gronden met Abbondanza Multiprimer Ook Mdf even gronden met multiprimer en daarna glad schuren. Kaal hout hoef je niet te primen, behalve als je te maken hebt met bloedend hout.

Meubels primen en gronden voor het schilderen

Wat is bloedend hout?

Herken je dit? Je schildert een meubel en na het aanbrengen van verf of vernis ontstaat er een lelijke gelige of bruine verkleuring. Soms kan dit het gevolg zijn van verontreiniging van de ondergrond, zoals oude vochtvlekken, roet, nicotine e.d. Maar meestal is de oorzaak dat je te maken hebt met bloedend hout.

Wat zijn de bekendste bloedende houtsoorten?

Er zijn verschillende houtsoorten die kleurstoffen bevatten. Een bekend voorbeeld is het looizuur in eikenhout. Ook mahonie, merbau, meranti, kastanjehout en teak zijn bekende bloedende houtsoorten. Deze kleurstoffen zijn oplosbaar in water. Bij het aanbrengen van watergedragen verf of vernis lossen deze kleurstoffen op en trekken naar het oppervlak. Het aanbrengen van extra lagen helpt helaas niet. Teakhout is trouwens om nog meer redenen een lastige houtsoort om te verven. Op de themapagina over teakhout leggen we je uit hoe je teak kunt behandelen.

Wat moet je doen bij bloedend hout?

Je kunt het best direct nadat je merkt dat het hout bloedt een aantal lagen Abbondanza Schellak aanbrengen.

Knap je oude meubels op met krijtverf