Verftips: Bloedend hout

Wat is bloedend hout?  

Heb je dit wel eens meegemaakt? Je schildert een meubeltje en zodra je de eerste verflaag hebt aangebracht - of achteraf, tijdens het aanbrengen van een vernis - ontstaat er een lelijke gelige of bruine verkleuring. Gefrustreerd breng je een volgende laag aan en tot je verbazing gebeurt er weer hetzelfde. Tien tegen een dat je hier te maken hebt met een zogenaamde bloedende houtsoort.

Verkleuringen, vergeling of bruine plekken na het vernissen of verven, of noesten, vochtplekken, nicotinevlekken die maar door de verflaag heen blijven komen...  Dit zijn bekende problemen die kunnen voorkomen tijdens een verfklus. Hoe ontstaat dat nou eigenlijk? En hoe los je dit op? Lees verder voor alle tips en uitleg.

Welke houtsoorten bloeden? 

Het doorbloeden komt voor bij houtsoorten die wateroplosbare kleurstoffen bevatten. Een bekend voorbeeld van zo'n kleurstof is het tannine (looizuur) in eikenhout. 

Dit zijn enkele bekende houtsoorten die bloeden: Afzelia, Eikenhout, Kastanje, Meranti, Merbau, Padouk, Teak, Mahonie, Western Red Cedar. Er zijn er nog veel meer, waaronder veel tropische houtsoorten.

Bij al deze houtsoorten loop je dus een risico op verkleuring, vergeling of vlekken. 

Hoe los je het probleem van bloedend hout op?

De truc is om een isolerende laag aan te brengen tussen het hout en de verf. Dit kan met een Schellak oplossing, of met Abbondanza All-in-One paint & primer.

Deze producten isoleren de kleurstoffen in het hout zodat ze niet meer kunnen optrekken door de verflagen heen. Daarnaast kunnen ze ook vlekken voorkomen die worden veroorzaakt door nicotine, vochtschade, roet, inkt of vet. 

Whitewash op bloedend hout

Helaas zijn producten als Schellak of All-in-One geen optie als je van plan bent een whitewash aan te brengen. Bij een whitewash is het namelijk belangrijk dat het product in het hout kan trekken, en dat kan niet als je schellak gebruikt. Problemen met verkleuringen bij een whitewash techniek kun je dan ook het best oplossen door geen watergedragen producten te gebruiken, maar te kiezen voor kalkwas

Nieuwsbrief Verftechnieken

Ontvang gratis onze nieuwsbrief

En wees altijd als eerste op de hoogte van nieuwe producten, DIY-video's, tips & inspiratie. 

Door dit formulier te verzenden ga ik akkoord met het privacy beleid van verftechnieken.nl