DIY Kintsugi - keramiek repareren met goud
Kintsugi is het repareren van gebroken serviesgoed en keramiek met goud en lijm. Ik laat je zien hoe je van een gebroken bord een schitterende eyecatcher maakt.
Kintsugi met goudpoeder
Wat is Kintsugi?
Gebroken bord repareren in Kintsugi stijl
Mijn Kintsugi techniek met goudpoeder
Ik zocht de scherven bij elkaar en maakte alle randen vetvrij met alcohol. Daarna smeerde ik de scherven in met keramieklijm en drukte ze op hun plek.
Nu was het tijd om de breuklijnen het kenmerkende gouden effect te geven. Hiervoor moest ik dus lijm aanbrengen waar het goudpoeder op zou hechten. De echte Kintsugi ambachtslieden werken niet met gewone huis-tuin-en-keukenlijm maar met een lijm op basis van urushi. Dit is een harsachtig sap van de Japanse lakboom. Met de lijm worden de scherven vastgezet en naderhand, als het voorwerp is gedroogd en uitgehard, wordt gekleurde urushi lijm gebruikt om het goudpoeder op aan te brengen. Meestal wordt bij een gouden reparatie rode urushi gebruikt.
Ik besloot dit na te bootsen en zelf een rode lijm te maken door Abbondanza verguldlijm te kleuren met een paar druppels rood pigment. Verguldlijm is normaliter wit van kleur en droogt transparant op. Rode lijm heeft als voordeel dat je veel beter kunt zien wat je aan het doen bent, en rood is ook de mooiste kleur om het goud goed te laten uitkomen.
Na het aanbrengen van de lijm was het tijd om het goudpoeder aan te brengen. Ik gebruikte hiervoor Abbondanza metallic powder in de kleur 'Brass .
Toen alle lijnen met goud bedekt waren verwijderde ik het overtollige losse goudpoeder voorzichtig met een wattenbolletje. Je kunt dit ook doen met een stukje zachte stof.
En hieronder zie je dan het uiteindelijke resultaat van mijn DIY kintsugi techniek.
Ik ben heel blij met het resultaat. Dankzij het aanbrengen van de lijm met een fijn penseel krijg je mooie dunne lijnen en het ultrafijne goudpoeder geeft een prachtig glanzend effect.
Kintsugi effect met reliëflijm
Ik wil je graag nog een andere techniek laten zien om een mooi kintsugi effect te creëren. Deze techniek is, net zoals bij de schaal in mijn blogartikel uit 2020, heel leuk om aan te brengen op keramiek, tegels, vazen e.d. die niet echt gebroken zijn. Het kan natuurlijk ook wel op gebroken voorwerpen worden aangebracht, die zou je dan eerst moeten lijmen, maar dat hoeft dus niet per se. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van deze alternatieve methode waarbij ik reliëf verguldlijm uit een tube gebruikte.
Deze reliëflijm werkt net zoals gewone verguldlijm; het blijft kleverig totdat je bladmetaal of metallic powder hebt aangebracht. Met het tuitje van de tube kun je mooie lijnen maken, hoewel het iets dikkere lijnen worden dan als je een penseel gebruikt. Maar het werkt prima en is toepasbaar op allerlei voorwerpen en ondergronden. Zoals gezegd was het bord op de foto niet stuk en ik bracht gewoon decoratieve lijnen aan met de verguldlijm waarna ik met een penseeltje het goudpoeder aanbracht, net zoals bij het gebroken bord.
Alleen een scherfje eraf?
Nog een voorbeeld, op het bord hieronder ontbrak alleen een klein flintertje. Ook dat krijgt met een likje verguldlijm en goudpoeder een heel bijzondere look. Hiervoor gebruikte ik onze verguldlijm (zonder pigment) en bracht dit aan met een zacht kwastje.
Kan je serviesgoed met Kintsugi gewoon gebruiken?
Ik beschouw de DIY kintsugi techniek in dit blogartikel dan ook puur als een leuke manier om gebroken keramiek een nieuw leven te geven als decoratief object. Ik zou dan ook terughoudend zijn met het gebruiken van gerepareerd serviesgoed voor dagelijkse dingen. De keramieklijm die je gebruikt bepaalt natuurlijk uiteindelijk hoe sterk de gelijmde verbindingen zijn. Maar omdat je daarna ook nog verguldlijm en goudpoeder aanbrengt wordt het geheel toch wel kwetsbaarder.
Wel denk ik dat het uitmaakt wat je voor voorwerp hebt behandeld en wat je er mee doet. Ik kan me voorstellen dat je een vaas nog wel kunt gebruiken als je de juiste lijm hebt gebruikt. Immers bij een vaas zit het goud alleen aan de buitenzijde, dus als de gebruikte keramieklijm watervast is, dan kun je gewoon water in de vaas doen. Ook beelden, tegels, decoratieve schalen of bloempotten kun je met beleid prima gebruiken. Op het bord dat ik vandaag heb bewerkt zou ik ook rustig wat bonbonnetjes of koekjes serveren en naderhand met een nat doekje even afnemen. Maar een warme maaltijd eten van een gerepareerd bord of drinken uit gerepareerde kopjes lijkt me niet zo’n goed idee.
xoxo Mirjam