Whitewash technieken
Geef je houten meubels, vloeren, schrootjes, of lambriseringen een frisse whitewash look. Zo'n mooie witte waas kun je op verschillende manieren en met verschillende producten aanbrengen. Bij de keuze van de juiste techniek en het beste product houd je rekening met de ondergrond en de toepassing. Maar hoe weet je wat je moet kiezen? Lees verder voor alle tips en trucs.
Welke whitewash techniek kies je?
Welke techniek (en dus welk product) je kiest hangt af van een aantal zaken, met name de soort ondergrond en de toepassing.
Ondergrond: De kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresultaat omdat die blijft doorschijnen. Maar ook de houtsoort speelt mee. Sommige houtsoorten bevatten kleurstoffen die kunnen doorbloeden. In zo'n geval kun je sommige producten niet gebruiken.
Toepassing: Moet het oppervlak vlekbestendig zijn of is dat minder van belang? Op sommige oppervlakken (tafelbladen, keukenkastjes) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Het is goed om daar ook rekening mee te houden.
Met de uitleg hieronder kun je gemakkelijker bepalen welke producten voor jouw project het meest geschikt zijn.
Whitewash op verschillende houtsoorten
Eikenhout whitewash
Eiken bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof zal onder invloed van watergedragen producten oplossen en een gelige waas of vlekken veroorzaken. Daarom is het het best om eikenhout met kalkwas te behandelen. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur goed voor een behandeling met kalkwas.
Teakhout whitewash
Ook kleurstoffen in teakhout kunnen een gele waas veroorzaken, maar teakhout is bovendien een vette houtsoort, iets waar je ook rekening mee moet houden. Kalkwas geeft dan vaak de minste problemen. Wil je meer tips over teakhout? Bekijk dan de informatie op onze pagina teakhout behandelen.
Hout met drukke patronen
Hout met veel noesten of een onrustig patroon zul je waarschijnlijk liever een iets dekkender afwerking geven. In zo'n geval is een whitewash met krijtverf of met verniswas geschikt omdat je dit gemakkelijker wat dekkender kunt aanbrengen.
Rode of oranjerode houtsoorten
Rode houtsoorten kun je eigenlijk beter niet met een whitewash behandelen. Zo'n witte waas op een rode ondergrond kan namelijk een roze effect geven en dat wil je natuurlijk niet. Een betere optie is dan om een lichte greywash aan te brengen met producten die een enigszins groene ondertoon hebben. Helemaal spierwit wordt het dan niet, maar toch kun je op die manier zo’n knaloranje meubel een zachtere en frissere uitstraling geven. Op de pagina Greywash leggen we er alles over uit, inclusief voorbeelden en advies over de geschikte kleuren hiervoor.
Whitewash met kalkwas
Abbondanza Kalkwas is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout, ruw (steiger)hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen. Kalkwas geeft minder effect op harde houtsoorten of hout met een zeer fijne structuur (bijvoorbeeld beukenhout) daar kan de was namelijk niet goed intrekken.
Hoe breng je kalkwas aan op hout?
Breng de kalkwas aan met een spalter, of waxkwast en verdeel het goed over het oppervlak. Veeg direct daarna alle overtollige kalkwas af met een pluisvrije doek. De waslaag moet niet te dik zijn, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en worden snel vuil. Laat de was enkele uren (of een nacht) intrekken en uitharden, zodat deze niet meer kleverig aanvoelt. Tot slot boen je waslaag stevig op. Hierdoor zal het oppervlak glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Kijk voor alle tips & trucs over het aanbrengen van kalkwas op onze pagina boenwas, kalkwas, colourwax.
Tip: eikenhout kun je uitborstelen met een messing borstel om de zachte vezels uit de nerven te verwijderen. Daardoor worden de mooie eiken nerven prachtig geaccentueerd.
Whitewash met krijtverf
Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf in een wittint zoals Pure White. Voordeel van een krijtverfwash is dat je de dekkingsgraad kunt aanpassen door de verf meer of minder te verdunnen, of door meerder lagen aan te brengen.
Ondergrond voorbehandelen
Was- of olielagen moeten worden verwijderd. Eventueel kun je een krijtverfwash aanbrengen op een oude laklaag, mits deze zeer goed is ontvet en egaal dof geschuurd. In dat geval de verf niet verder verdunnen dan 1:1. Een krijtverfwash is niet geschikt voor onbehandeld bloedend hout zoals eiken.
Recept voor krijtverfwash:
Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2.
Hoe breng je een whitewash van krijtverf aan?
Breng de wash overvloedig aan met een spalter of een krijtverfkwast en veeg overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Niet te zuinig aanbrengen om aanzetten te voorkomen. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Doe bij voorkeur eerst een proefstuk. Werk 't liefst in vlakken, bijvoorbeeld plank voor plank.
Een krijtverfwash afwerken
Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, kast, of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, voor een tafelblad is dat weer wel belangrijk. Bekijk het dus van geval tot geval. Je kunt een krijtverfwash afwerken met Abbondanza vernis of met boenwas.
Whitewash op rieten meubelen
Je kunt een krijtverfwash ook heel goed gebruiken om rieten meubelen, stoelen of manden, een whitewash te geven. Je kunt de verf flink verdunnen zodat het mengsel goed in alle kiertjes kan komen. Bij een volgende laag verdun je de verf iets minder zodat je een mooi dekkend effect krijgt. Of je brengt gewoon wat meer lagen aan.
Whitewash met witte verniswas
Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is in diverse tinten verkrijgbaar, maar voor een whitewash effect gebruik je uiteraard de witte verniswas. Verniswas is een duurzame watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Verniswas is ook heel geschikt voor gebruik op vloerdelen.
Hoe breng je een whitewash met verniswas aan?
Verniswas wordt op onbehandeld hout aangebracht en uitgeveegd met een doek. Het is een zeer eenvoudige methode. Alles over het aanbrengen én afwerken van verniswas kun je vinden op de pagina Werken met verniswas.
De nieuwste blogartikelen
Alles bekijken-
Spiegelglas oud maken met Abbondanza Bio Strip
In dit blogartikel laat ik je stap voor stap zien hoe jij zelf van een doodgewone nieuwe spiegel uit de winkel een prachtig verweerde antiek exemplaar maakt. Tip: Aan het...
Spiegelglas oud maken met Abbondanza Bio Strip
In dit blogartikel laat ik je stap voor stap zien hoe jij zelf van een doodgewone nieuwe spiegel uit de winkel een prachtig verweerde antiek exemplaar maakt. Tip: Aan het...
-
Decoreer je muur met stucco en stencils
Hoe maak je van een lelijke beschadigde muur een geweldige eyecatcher? En dan ook nog betaalbaar? Lees gauw verder hoe ik onze hopeloze keukenmuur met stucco en stencils zelf een...
Decoreer je muur met stucco en stencils
Hoe maak je van een lelijke beschadigde muur een geweldige eyecatcher? En dan ook nog betaalbaar? Lees gauw verder hoe ik onze hopeloze keukenmuur met stucco en stencils zelf een...
-
Houten tuinmeubels en verweerd hout opknappen
Zijn jouw houten tuinmeubels lelijk of vlekkerig geworden, groen uitgeslagen, of verkleurd? Geen nood, je kunt ze in een aantal eenvoudige stappen weer in een fris nieuw jasje steken. In...
Houten tuinmeubels en verweerd hout opknappen
Zijn jouw houten tuinmeubels lelijk of vlekkerig geworden, groen uitgeslagen, of verkleurd? Geen nood, je kunt ze in een aantal eenvoudige stappen weer in een fris nieuw jasje steken. In...
Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij kunnen dan ook geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de toepassing van door ons genoemde producten of technieken. Maak altijd een proefvlak om producten vooraf uit te proberen en het effect te beoordelen. Bij twijfel of vragen, kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.
© verftechnieken.nl