Teakhout behandelen
Geef je teakhouten meubelen een nieuwe look
Ben jij uitgekeken op je teakhouten meubelen? Zijn je teak meubels nog van goede kwaliteit maar ben je de bruine kleur beu en wil je wel eens iets anders? Denk je erover om je teak meubelen te restylen of te verven maar vraag je je af of dit wel kan? Op deze pagina leggen we je uit hoe je je teakhouten meubel een budgetproof make-over kunt geven.
Wat is teakhout en wat zijn de eigenschappen?
Teakhout is een tropische houtsoort en bevat van nature veel olie. Hierdoor is teakhout soms wat lastiger te behandelen. De stoffen die van nature in het teakhout zitten kunnen verkleuringen veroorzaken in de nieuwe laag. Of er soms zelfs voor zorgen dat de nieuwe verflaag na verloop van tijd gaat bladderen. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende mogelijkheden om jouw teakhouten meubelen onder handen te nemen.
De kast op de foto hierboven is geverfd met Abbondanza krijtverf Warm Black en afgewerkt met boenwas.
Hoe moet je teakhout verven?
Als je teakhout dekkend wil verven moet je rekening houden met de specifieke eigenschappen van deze houtsoort. Maar we kijken ook naar de huidige afwerking en producten waarmee het hout eventueel eerder is behandeld.
Onbehandeld teakhout verven
Zoals gezegd kunnen de olie en andere stoffen in het teakhout zorgen voor problemen met het hechten van de verf, of ze kunnen op den duur verkleuringen c.q. vergeling veroorzaken. Vooral bij zeer vettig teakhout loop je het risico dat een verflaag die als een afsluitende, ondoordringbare film over het hout ligt gaat bladderen. Dit komt doordat zo'n filmvormende laag ervoor zorgt dat die inhoudsstoffen niet uit het hout weg kunnen trekken. Dit is de reden dat je op teakhout beter voor Abbondanza krijtverf kunt kiezen omdat dit een ademende verf is. Zo heb je minder kans op hechtingsproblemen. Voor het afwerken en beschermen van de krijtverf (bijvoorbeeld op een tafel) kun je dan boenwas gebruiken. Dit is ook ademend.
Desondanks heb je bij het verven met wittinten of lichte tinten nog steeds kans op wat vergeling of verkleuringen. Normaliter voorkomen we de verkleuringen bij bloedend hout door te gronden met Abbondanza schellak of Abbondanza All-in-One. Maar je begrijpt het al; met deze producten creëer je een film en dus een afsluitende laag. Het is dan niet 100% uitgesloten dat de verflaag op de lange duur wat zal verweren, maar de ervaringen hiermee zijn over het algemeen heel positief. Al met al is het bij teakhout altijd een beetje schipperen tussen jouw prioriteiten en voorkeuren en de voor- en nadelen.
Gelakt teakhout verven
Een laklaag die nog in goede staat is kan als buffer fungeren tussen de kleurstoffen in het hout en de nieuwe verflaag. Om daarvan te profiteren kun je de laklaag in zo'n geval het best intact laten. Schuur de laklaag er dan niet af, maar ga gewoon ontvetten, lichtjes opschuren en breng dan de verf aan.
Geolied teakhout verven
Het is soms lastig om oude olielagen volledig te verwijderen omdat olie niet alleen als een laagje op het hout ligt, maar ook dieper in het hout doordringt. Oude olielagen die goed zijn doorgehard (gepolymeriseerd) zijn meestal wel te verwijderen door te schuren. Als dat niet lukt kun je de oude lagen verwijderen met Abbondanza Bio Strip. Verwijder dan zorgvuldig alle olieresten zodat de nieuwe laag goed kan hechten.
Heb je geen zin in dit soort voorbehandelingen? Je kunt ook gaan werken met een colourwax om het geoliede hout een kleurwaas te geven. De kleur zal minder effect hebben door de olie die al op het hout zit, maar kan wel net even een andere tint aan het hout geven.
Tip: weet je niet waarmee jouw meubel is behandeld? Handige tips voor het herkennen van oude lagen kun je vinden op onze pagina Meubels verven.
Teakhout whitewashen of vergrijzen
Een 'wash' is een half transparante afwerking. Omdat een wash het hout niet totaal afsluit, vermindert dit het bladderen van de verf. Helaas kan het hout nog wel steeds verkleuren. Een whitewash effect kan dus vergelen. Met een greywash heb je daar minder last van. Lees verder voor de verschillende manieren om een wash aan te brengen op teakhout.
Let op: voor de onderstaande technieken moet het hout onbehandeld zijn, dus verwijder oude lagen met Abbondanza Bio Strip.
Teakhout met kalkwas of colourwax behandelen
Het tafelblad hierboven werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. De beide kleuren was werden naast en door elkaar in banen aangebracht en geblend. Je kunt hiervoor een doek of een kwast gebruiken.
De was geeft het hout een kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc. Houd er rekening mee dat je wax niet in meerdere lagen kunt opbouwen. Dus een waslaag dekkender maken door meerdere lagen aan te brengen is niet mogelijk.
De eettafel op de voor- en foto hieronder is behandeld met Abbondanza colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.
Teakhout whitewashen of vergrijzen met krijtverf
Een whitewash of greywash kun je aanbrengen met verdunde krijtverf. Wij noemen dit een krijtverfwash. Zo'n krijtverfwash maak je door krijtverf 1:1 te mengen met water.
Een wash van krijtverf moet je afwerken om het oppervlak vlekbestendig te maken. Je kunt een meubel of tafelblad afwerken met bijvoorbeeld Abbondanza boenwas of matte vernis.
Tip: Zowel op de pagina Greywash als op de pagina Whitewash leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt en hoe je dit kan afwerken en beschermen.
Het dressoir op de foto hierboven werd behandeld met een krijtverfwash van Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe (1:1 gemengd met water).
Teakhout behandelen met verniswas
Tenslotte kun je teakhout ook behandelen met Abbondanza verniswas. Verniswas is verkrijgbaar in allerlei prachtige tinten. Hiermee kun je het hout kleuren en tevens beschermen tegen vocht en vlekken. Bovendien is verniswas ook geschikt voor buitengebruik. Door de manier waarop je de verniswas aanbrengt kun je het effect en de dekkingsgraad aanpassen. Kijk voor tips en inspiratie op onze themapagina over verniswas.
De tafel op de foto hierboven was door de jaren heen erg lelijk en vlekkerig geworden doordat hij jarenlang buiten had gestaan met potten met planten er op. Bovendien was de oorspronkelijke houtkleur jammer genoeg niet mooi vergrijsd, maar verkleurd naar een vreemde rozig/oranje tint.
De vlekken bleken erg hardnekkig en met gewoon schoonmaken en zelfs schuren konden we ze niet wegkrijgen. Daarom hebben we de tafel eerst behandeld met ontweringswater om de ergste vlekken te egaliseren en de natuurlijke houttint iets op te halen. Vervolgens brachten we Abbondanza verniswas aan om de tafel een wat egalere en stoere warmgrijze tint te geven. We gebruikten hiervoor een mix van 1:1 Gouden Den en Grijs.
De nieuwste blogartikelen
Alles bekijken-
Spiegelglas oud maken met Abbondanza Bio Strip
In dit blogartikel laat ik je stap voor stap zien hoe jij zelf van een doodgewone nieuwe spiegel uit de winkel een prachtig verweerde antiek exemplaar maakt. Tip: Aan het...
Spiegelglas oud maken met Abbondanza Bio Strip
In dit blogartikel laat ik je stap voor stap zien hoe jij zelf van een doodgewone nieuwe spiegel uit de winkel een prachtig verweerde antiek exemplaar maakt. Tip: Aan het...
-
Decoreer je muur met stucco en stencils
Hoe maak je van een lelijke beschadigde muur een geweldige eyecatcher? En dan ook nog betaalbaar? Lees gauw verder hoe ik onze hopeloze keukenmuur met stucco en stencils zelf een...
Decoreer je muur met stucco en stencils
Hoe maak je van een lelijke beschadigde muur een geweldige eyecatcher? En dan ook nog betaalbaar? Lees gauw verder hoe ik onze hopeloze keukenmuur met stucco en stencils zelf een...
-
Houten tuinmeubels en verweerd hout opknappen
Zijn jouw houten tuinmeubels lelijk of vlekkerig geworden, groen uitgeslagen, of verkleurd? Geen nood, je kunt ze in een aantal eenvoudige stappen weer in een fris nieuw jasje steken. In...
Houten tuinmeubels en verweerd hout opknappen
Zijn jouw houten tuinmeubels lelijk of vlekkerig geworden, groen uitgeslagen, of verkleurd? Geen nood, je kunt ze in een aantal eenvoudige stappen weer in een fris nieuw jasje steken. In...
Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij kunnen dan ook geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de toepassing van door ons genoemde producten of technieken. Maak altijd een proefvlak om producten vooraf uit te proberen en het effect te beoordelen. Bij twijfel of vragen, kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.
© verftechnieken.nl