DIY: Flesvaas vergulden met bladgoud
Glas vergulden
Vandaag een lekkere simpele DIY. We gaan glas vergulden met bladgoud. Na de populaire koper trend zie je nu steeds meer goud in het interieur verschijnen, dus deze DIY is helemaal van nu. En stiekem neem ik hiermee ook alvast een voorschotje op de kerstdagen 🙂
In tegenstelling tot mijn armeluiszilver techniek, wordt het bladmetaal hier aan de buitenkant van het glas aangebracht. Allereerst natuurlijk omdat het door de flesvorm niet mogelijk is om de binnenkant te vergulden of verzilveren, maar ook omdat je er op deze wijze nog steeds water in kunt doen. Verder vind ik dit een mooi stoer effect geven. Het is dan ook helemaal niet erg als je een beetje onhandig bent, of als er hier of daar een kreukeltje verschijnt, dat draagt alleen maar bij tot het effect.
Benodigdheden:
*een flesvaas (of glazen vaas)
*alcohol of een ander ontvettend product
*schilderstape
*een boekje imitatie bladgoud imitatie (Tip: je kunt natuurlijk ook koper of zilver gebruiken.
*verguldlijm
*sponskwast
*een schoon zacht doekje
*schellak of vernis
Bladgoud aanbrengen op glas, werkwijze
Allereerst moet je natuurlijk het glas heel goed ontvetten. Ik doe dat altijd met alcohol.
Plak dan de flesvaas op de gewenste hoogte af met schilderstape en druk de randen goed aan.
Tip: gebruik low tack tape of maak de tape iets minder kleverig door het even op je shirt of broek te plakken en los te trekken. Hiermee voorkom je dat er lijmresten op het glas achterblijven waarop straks het bladgoud zou kunnen vastkleven.
Smeer het glas in met verguldlijm. Omdat dit wit is als het nat is kun je goed zien waar je al bent geweest. Ik gebruik het liefst een sponskwastje omdat dit geen kwaststrepen achterlaat.
Trek na het aanbrengen van de lijm direct de tape los en laat dan de lijm drogen totdat deze doorzichtig is geworden. De lijm zal trouwens eindeloos lang kleverig blijven, dat is het speciale van verguldlijm.
Nu kun je het bladgoud aanbrengen. Zorg dat je schone en droge handen hebt. Eventueel kun je je handen even inwrijven met wat talkpoeder. Leg de velletjes bladgoud op de lijmlaag en druk voorzichtig aan. Bedek zo het hele ingelijmde oppervlak met de velletjes bladgoud. Zorg dat je steeds een stukje overlapt zodat je geen kieren en naden krijgt. Als je per ongeluk toch een onbedekt stukje hebt kun je dat met een klein stukje bladgoud bedekken.
Maak je nog niet druk over al die losse eindjes en overlappingen, dat komt later helemaal goed. Druk het bladgoud overal goed aan en laat dan een uurtje (of langer) drogen.
Nu pak je een zachte kwast of een zacht doekje en daarmee wrijf je alle overtollige en losse stukjes bladgoud los. Als alle losse stukjes eraf zijn gebruik je een doekje om het bladgoud stevig op te wrijven tot alle naadjes en kreukels verdwijnen en het oppervlak er egaal uitziet.
Tip: vergeet niet de onderkant ook te vergulden, dat staat mooier als je van bovenaf in de vaas kijkt. Het handigst is om dit naderhand (of als eerste) te doen.
Om het laagje goud te beschermen tegen oxidatie moet je nog even een beschermlaagje aanbrengen. (Dit is overigens met echt 23+ karaat bladgoud niet nodig, maar dat is een techniek voor gevorderden.)
Traditioneel werd voor het beschermen van bladgoud gebruik gemaakt van schellak. Dat geeft een mooi effect, geeft het goud diepte en het droogt supersnel. Als alternatief kun je een dun laagje vernis gebruiken maar let op dat je geen te dikke laag aanbrengt om te voorkomen dat er een witte waas over het goud komt te liggen.
En dit is een close-up van het resultaat….
Er is naar mijn mening niets wat dat speciale effect van bladgoud (of andere bladmetalen) kan evenaren. Het effect is namelijk totaal niet bling-bling, glimmend of gladjes. Het ziet er prachtig uit en heeft een levendige uitstraling. En, mocht je niet van het goud zijn, we hebben ook bladkoper en bladzilver in onze collectie.
Dat was hem alweer mensen.
Echt niet zo moeilijk deze DIY en een geweldig effect als je het mij vraagt.
xoxo Mirjam
Bewaren