Zelf maken: een botanische wandplaat
Botanische wandplaat: hippe DIY
Ben jij ook zo gek op die leuke botanische posters en wandplaten? De botanische of ‘Urban Jungle’ woontrend is nog steeds hip en happening en je ziet – naast verfkleuren in allerlei tinten groen- ook veel botanische elementen in de vorm van accessoires, planten, stoffen of behang. Het fijne van de botanische trend is dat het direct zo’n gezellige stoere en warme sfeer in je interieur brengt. Genoeg redenen dus om wat botanische accessoires in huis te halen. En daarvoor hoef je niet direct naar een woonwinkel te rennen, want zo’n toffe botanische wandplaat kun je eenvoudig zelf maken!
Wat heb je nodig voor het zelf maken van een botanische wandplaat
-
- stencils in botanische stijl, zoals bladeren, planten, insecten
- een stuk schilderslinnen of een canvasdoek
- krijtverf in groentinten (testpotjes zijn hiervoor ideaal)
- stencilgereedschap, zoals een sjabloneerkwast of sponsje, lijmspray etc.
- antiekwas lichtbruin
Werkwijze voor het maken van een botanische wandplaat
Kies een of meer sjablonen in botanische stijl en leg ze op je canvas om de lay-out te bepalen. Als je tevreden bent over je ontwerp spuit je de achterkant van je stencil even lichtjes in met niet permanente spuitlijm. Laat dit even drogen en leg het stencil terug op de goede plek. Of gebruik een stukje low-tack schilderstape.
Tip: je kunt een stencil uiteraard aan beide kanten (voorkant / achterkant) gebruiken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld het topje van het onderstaande varenblad iets naar links of iets naar rechts laten buigen.
Breng de krijtverf in dunne laagjes aan met een sjabloneerkwast of sponsje. Ik gebruikte twee kleuren om het blad een minder egale look te geven: een eerste laag met Abbondanza Warm Green en daarna een tweede laagje met accenten in de kleur Olive.
Zodra de verf droog is geef je de botanische wandplaat een mooie vintage uitstraling met Abbondanza antiekwas. Met antiekwas krijgt het witte canvas een warmere tint en geef je direct ook de groene verf wat meer diepte.
Verdeel de antiekwas over het linnen en veeg met een zachte pluisvrije doek uit in één richting voor een rustige uitstraling. Als je in cirkelbewegingen werkt wordt het allemaal wat ‘vlekkeriger’. Als je dat leuk vindt kan dat natuurlijk ook. Laat de waslaag nu een paar uur of een nacht drogen.
De botanische wandplaat ophangen
Als je een opgespannen canvas gebruikt ben je in principe nu klaar. Heb je gekozen voor een stuk los schilderslinnen, dan hoef je als ophang systeem alleen nog twee latjes te bevestigen om je zelfgemaakte print op een oude botanische schoolplaat of wandplaat te laten lijken.
Ik gebruikte voor de grote afbeelding twee latjes die ik vastzette met dubbelzijdige tape. Daaraan bond ik aan beide uiteinden een koord. Je kunt ook een zoom in het linnen naaien en er een stuk rondhout doorheen steken.
Voor de kleinere afbeelding met de varen gebruikte ik een nog eenvoudiger oplossing; een houten kledinghanger met een klemsysteem…
Handig zo’n klem als je af en toe je botanische expositie eens wilt wisselen.
Ik ben voorlopig blij met dit botanische hoekje in de woonkamer.
Veel verfplezier!
xoxo Mirjam
Tip: Misschien vind je dit ook een leuk blogartikel (maak een Vintage botanische print).