Maak je eigen Gallery Wall met zelfgemaakte kunst

Hoe maak je een originele en persoonlijke Gallery Wall? Ik laat je zien hoe je je eigen artwork maakt met foto’s, prints, stencils, stempels, krijtverf, beton- en roestverf.

Wat is een Gallery Wall?

Een Gallery Wall heb je vast wel eens voorbij zien komen in woonbladen of op Instagram: zo’n mooie muur met een verzameling foto’s, schilderijtjes, prints, of posters. Een echte eyecatcher in je interieur!

Zo’n kunstmuur stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Dus toen wij laatst onze slaapkamer van de voorkant naar de achterkant van onze woning aan het verhuizen waren, zag ik mijn kans.

Voor mij stond vast dat ik het artwork zoveel mogelijk zelf wilde maken. Dat maakt het net iets persoonlijker. Het leek me leuk om jullie een beetje mee te nemen in dit proces. Zo krijg je misschien zelf ook inspiratie en zin om je eigen gallery wall te maken. Kijk je mee?

Mixed Media artwork maken voor je kunstmuur

Hoe maak je een gallery wall met een persoonlijk tintje?

Begin met het verzamelen van foto’s, teksten en afbeeldingen die iets voor jou betekenen. Dit kan van alles zijn, zoals familiefoto’s, een plattegrond van jouw favoriete vakantiebestemming, toegangskaartjes van dat geweldig concert waar je ooit bent geweest, songteksten, etc.

In mijn geval was dat bijvoorbeeld een foto van een innige zoen op ons huwelijksfeest, verwijzingen naar onze lievelingsstad Parijs, zoals een plattegrond van de stad en de titel van een Frans liedje waar we leuke herinneringen aan hebben. Verder gebruikte ik onze voorletters en een datum die veel voor ons betekent. Daarnaast heb ik nog wat aanvullende afbeeldingen en schilderijtjes verzameld of zelf gemaakt die qua sfeer en kleur aansluiten.

GALLERY WALL TIPS & TRICKS

Creëer eenheid

De volgende stap is om al die losse afbeeldingen en objecten te laten samensmelten tot een mooi geheel. Als je veel verschillende kleurtjes en formaten gebruikt kan het al snel een bonte verzameling worden en wordt een drukke boel op je muur. Er zijn een paar simpele manieren om eenheid te creëren.

Eenheid in kleur

De eerste is het kiezen van een decoratie stijl of kleurenpalet waar je je aan houdt. In mijn geval gebruikte ik warme grijstinten, antraciet, zwart, natureltinten, wit en wat accenten zoals roest. Qua stijl heb ik ervoor gekozen om papier (zoals de plattegrond) en achtergronden in natureltinten te gebruiken. Voor het decoreren koos ik voor zwarte of donkergrijze krijtverf, een verweerde of gepatineerde look en donkergrijze versiersels, stencils en stempels. Hier en daar gebruikte ik een accentkleurtje zoals het roest effect op de letter F en rode washi tape.

De kracht van de herhaling

Denk er aan om bepaalde elementen te herhalen. Dit kan een decoratietechniek zijn (ik gebruikte vaak stencils, stempels en patineertechnieken) of een bepaalde kleur. Heb je bijvoorbeeld ergens een rood accent gebruikt, zorg er dan voor dat dat een paar keer terugkomt. Je ogen vinden zo’n herhaling of ritme prettig om naar te kijken.

Accentkleuren herhalen

Hier zie je dat de roestrode washi tape terugkomt op verschillende afbeeldingen

Lijsten in één kleur of materiaalsoort

Als jij veel afbeeldingen of items hebt in bonte kleuren, zorg er dan voor dat je eenheid creëert door lijsten in één kleur of van een bepaald materiaal te gebruiken. Bijvoorbeeld naturel hout, wit of zwart of een metaaltint zoals koper of zilver. Zelfs als de lijsten niet allemaal dezelfde vorm of stijl hebben, kan de keuze voor een basiskleur er een geheel van maken.

Wat voor artwork heb ik gemaakt en gebruikt?

Ik heb allerlei mixed media afbeeldingen gemaakt met behulp van decoratief papier, prints, bruin kraftpapier etc. Voor het decoreren gebruikte ik stempels, krijtverf, modeling paste en stencils. Sommige foto’s en afbeeldingen deed ik in kant en klare lijsten, maar ik gebruikte ook op maat gezaagde MDF plaatjes en een aantal canvassen.

Canvas met betonlook en stencil

Op een van de canvassen creëerde ik bijvoorbeeld een basis met een betonlook. En daarop stencilde ik een afbeelding met behulp van modeling paste om een stoer reliëf te creëren. Daarna patineerde ik het geheel met verdunde grijswitte krijtverf.

Een andere canvas gaf ik een wash van krijtverf (krijtverf 1:1 met water) in de kleur Slate en daarop stencilde ik een datum. De cijfers verouderde ik met een crackle stempel en een grijze krijtverfwash.Gallery Wall artwork met stencils

Tip: op onze website kun je stap voor stap werkbeschrijvingen vinden van al deze technieken, zoals patineren & distressen, sjabloneren, betonlook, roest effect, verdigris patina, etc.

Het leuke van zo’n project is dat je aan alles tegelijk kunt werken. Als het ene item ligt te drogen ga je met het andere weer verder. Ik merkte dat dit mij ook een soort vrij gevoel gaf. Doordat je met zoveel dingen tegelijk bezig bent, kijk je ook niet zo kritisch naar je werk. Je bent als het ware minder gehecht aan het eindresultaat en zo kom je in een superfijne creatieve flow terecht. Ik kan je dit echt aanraden!

Maak je eigen Gallery Wall

De letter F is gewoon een stuk karton dat ik uitsneed en bewerkte met de Rusty effect verf. Dit ontstond ook min of meer per ongeluk. Ik sneed de letter uit een stuk karton en wilde het karton als stencil gebruiken. Maar in plaats daarvan zag ik opeens die losse letter op tafel liggen en vond ik het leuker om die te gaan bewerken.

Hoe maak je een compositie voor jouw gallery wall?

Als je al je items klaar hebt is het tijd om een lay-out te maken. Het gemakkelijkst is het om alles neer te leggen op de vloer, op een grote tafel of op je bed en te gaan schuiven. Dit is best een gepuzzel, dus experimenteer gewoon lekker met allerlei indelingen. Op de foto zie je hoe ik alles op mijn bed heb gelegd. De afbeeldingen waren in dit stadium nog niet eens klaar, maar ik legde alvast een stencil of een lijst neer die ik wilde gebruiken. Zo kon ik vooraf al een beetje bepalen of ik op de goede weg was met mijn indeling en kleurgebruik.

Gallery Wall compositie bepalen

Persoonlijk vind ik het mooi om alles in een denkbeeldig kader te plaatsen. Zoals je kunt zien heb ik met alle losse afbeeldingen grofweg een rechthoek gecreëerd. De bovenranden, zijkanten en de onderkanten vormen globaal een lijn. Dit hoeft natuurlijk niet per se. Het is maar wat jij mooi vindt én wat past op jouw muur of in de desbetreffende ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om één grote eyecatcher te nemen en daar omheen kleinere afbeeldingen te hangen in een wat lossere, speelse setting. De grote afbeelding zorgt dan voor een stevige basis waar je oog naar toe gaat.

Hoe hang je jouw gallery wall kunst op?

Dit kan nog wel een uitdaging zijn, want de haakjes, gaatjes en oogjes van verschillende lijstjes en objecten zitten niet allemaal op dezelfde afstand van de rand. Ik heb van alle lijsten een malletje van papier gemaakt met daarin een gaatje op de plek waar de spijker moest komen. De mallen hing ik aan de muur met een stukje low-tack afplaktape en zo kon ik markeren waar ik een spijker in de muur moest slaan. Ik had gelukkig een muur waar ik in kon spijkeren. Als je moet boren is het natuurlijk een stukje lastiger. Misschien kun je er dan voor kiezen om een plakspijker te gebruiken.

Tip: ik sloeg de spijkers niet direct helemaal in de muur maar net ver genoeg om te kunnen testen of de hoogte en plaatsing goed was. Als ik happy was dan sloeg ik de spijker er definitief in. En zo niet dan kon ik hem er nog zonder veel schade uit wippen. (Ik weet het; dit is geen werkwijze waar een vakman of timmerman blij van wordt, maar voor mij werkte het prima!)

Maak je eigen Gallery Wall

Heb jij na het lezen ook zin gekregen in zo’n Gallery Wall? Ik kan het je echt aanraden, het is ontzettend leuk om te doen! Ik ben benieuwd naar je eindresultaat. Als je het deelt op social media met de hashtag #diyverftechnieken kom ik het vast tegen. En mocht je vragen hebben, dan kun je via onze website altijd contact met me opnemen.

Tip: volg jij ons al op Facebook en Instagram? Ik zou het superleuk vinden om je daar te zien!

xoxo Mirjam

Terug naar blog

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen en creatieve DIY-projecten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief