DIY project tegels stencilen

Een tegelstencil gebruiken met het effect van echte tegels

In dit blog laat ik je zien hoe je met een tegelstencil een patroon kunt aanbrengen dat er uitziet als echte tegels. Het geheim is: highlights en schaduwen aanbrengen om diepte te creëren. Het lijkt misschien een beetje ingewikkeld, maar als je de truc snapt is het heel eenvoudig. Deze techniek tilt jouw stencilproject echt naar een hoger niveau. Dus lees vooral verder als jij ook een levensecht tegelpatroon wil aanbrengen!

Tegelstencils Tile Azul

Voor dit project gebruikte ik het tegelstencil Tile Azul. Het is in meerdere maten verkrijgbaar, zodat je het kunt aanpassen aan jouw eigen project.

Wat je verder nog nodig hebt:

Niet permanente spuitlijm om het stencil tijdelijk vast te zetten
Low-tack afplaktape om delen van het stencil af te plakken
Abbondanza krijtverf in jouw favoriete kleurencombinatie
Mini verfrollertje of stencilkwasten om de verf aan te brengen
Abbondanza zijdeglans vernis om het tegelpatroon af te lakken
Houtplamuur of vulmiddel om eventuele gaatjes, nerven of beschadigingen op te vullen

Kleurcombinaties tegelpatroon

Je kunt uiteraard alle kleuren gebruiken die jij mooi vindt. Ik gebruikte voor dit tafeltje in totaal drie kleuren. De grijze kleur is de basiskleur van het plantentafeltje: Abbondanza krijtverf Soft Grey. Voor het stencilen zelf gebruikte ik de kleuren Warm Black en Pure White.

Tegelstencil kleurcombinaties tegelpatroon

Tip: als je verschillende delen van een stencil een andere kleur wilt geven dan plak je met schilderstape de delen af die je op dat moment niet nodig hebt. Zodra je dus met Warm Black gaat werken, plak je de delen af die je later Pure White wil maken.

Stappenplan voor het aanbrengen van een tegelstencil

Tegelstencil aanbrengen stappenplan

Stap 1: zorg dat het oppervlak waarop je het tegelpatroon aanbrengt mooi glad en strak is. Dit omdat tegels immers ook glad zijn. Gaatjes en houtnerven maak je netjes glad met plamuur of vulmiddel.
Stap 2: breng een laagje multiprimer aan om een nog gladder oppervlak te creëren. Dit sluit ook de kleinste poriën af.
Stap 3: breng de basiskleur aan, in dit geval is dit Abbondanza krijtverf Soft Grey.
Stap 4: meet het oppervlak op waarop je gaat werken en teken met potlood de lijnen waarlangs je het tegelpatroon gaat aanbrengen.

Tegelstencil aanbrengen DIY

Stap 5: Ik plakte tape langs de potloodlijnen om het nog gemakkelijker te maken om het tegelstencil precies op de goede plek te leggen. Daarna kun je het stencil netjes langs de tape lijnen aanleggen. Tip: gebruik een beetje spuitlijm om ervoor te zorgen dat het stencil niet verschuift.
Stap 6: het aanbrengen van de delen die Warm Black gaan worden. De delen van het stencil die Pure White moeten worden plak je af met tape.
Stap 7 en 8: Hier zie je het resultaat van de eerste sessie met Warm Black.

Tegelstencil aanbrengen stappenplan

Stap 9: Nu is het tijd om de delen aan te brengen die Pure White moeten worden.
Stap 10: als alles goed droog is ga je met een zwart potlood nogmaals over de lijnen heen die je eerder hebt aangebracht. Dit is de basis van de voegen.
Stap 11: dit is ‘where the magic begins’ het aanbrengen van highlights en schaduwen. Met een beetje verdunde krijtverf Warm Black breng je schaduwen aan en met verdunde Pure White de highlights. Verderop in de tekst zal ik dit nog even wat meer toelichten.
Stap 12: om de ‘zogenaamde’ tegels een mooie glans te geven breng je twee of drie laagjes Abbondanza zijdeglans vernis aan. Sla dit zeker niet over, het is echt de finishing touch van deze DIY. Zoals je ziet heb ik de randen van het tegeltableau afgeplakt. Dit deed ik om er voor te zorgen dat de buitenrand van het blad (buiten de tegels) mooi mat blijft. Dat benadrukt nog meer de glans van de tegeltjes.

Sjabloneren met schaduwen en highlights

Als je gaat werken met schaduw en licht dan is het belangrijk om vooraf de richting te bepalen waar het licht vandaan komt. Het maakt niet uit welke richting je kiest, als je maar consequent bent en het hele tableau op dezelfde manier doet. Als je van te voren al weet waar jouw meubel komt te staan, of werk je op een muur, dan kies je uiteraard de richting waar ook het echte daglicht vandaan komt.

Tegelsjabloon highlights en schaduwen aanbrengen

Op de foto zie je dat de denkbeeldige lichtbron van linksonder komt. Ik ben daar bezig met de highlight van de tegel linksboven. Het belangrijkste bij deze techniek is dat je rustig en consequent werkt. De rechterkant en onderkant van ieder tegeltje krijgt een randje met lichte verf (highlight). De linkerkant en bovenkant van ieder tegeltje een randje met donkere verf (de schaduw). Je gebruikt daarbij de potloodlijnen als leidraad. Voor het maken van de randjes gebruikte ik Warm Black en Pure White krijtverf verdund met een klein beetje water zodat de verf beter vloeit en een beetje transparant wordt.

Ik werk hier uit de losse hand maar als je erg onzeker bent of geen vaste hand hebt, dan kun je eventueel de randjes afplakken met tape. Maar wees ook niet te streng en te precies, uiteindelijk zul je zien dat het effect prima werkt ook als de lijntjes een beetje bibberig zijn. Je kunt dit goed zien op de close-up hieronder.

Closeup highlights en schaduwen tegelsjabloon

Als je echt goed kijkt zie je heus wel dat de tegeltjes niet echt zijn. Maar de indruk als geheel is een levensecht tegeltableau. Als je maar consequent bent bij het aanbrengen van licht en schaduw werkt het altijd. Dat is de basis van alle zogenaamde trompe-l’oeil technieken.

Tafeltje met het stencil Tile Azul

Ik ben heel erg benieuwd of jij ook aan de slag gaat met deze DIY. Laat het me vooral weten op social media en deel je project op Facebook of Instagram met de hashtag #diyverftechnieken of #abbondanzastencils

Veel stencilplezier!
xoxo Mirjam

Terug naar blog

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen en creatieve DIY-projecten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief