Verweerd verfeffect met Abbondanza krijtverf en structuurpasta
Een verweerd en ruw verf effect creëren
Zoals je misschien weet zijn er allerlei manieren om een verweerd effect aan te brengen door een verflaag te verouderen en te ‘distressen’. Vaak gebruiken we hiervoor technieken als doorschuren, craqueleren en patineren. Waarschijnlijk heb je ze zelf ook wel eens toegepast.
Maar nu wil ik je graag een nieuwe techniek laten zien met Abbondanza Gritty Paste. Met deze structuurpasta kun je gave verweerde effecten creëren die er heel stoer en authentiek uitzien.
Werkwijze voor een verweerd verf effect
Gebruik voor deze techniek twee kleuren die bij elkaar passen en enigszins met elkaar contrasteren. Ik koos voor Abbondanza Warm Green als basislaag en als toplaag Dusty Turquoise.
Voor het ruwe stoere effect gebruik je Gritty Paste, deze pasta heeft een korrelige structuur. Als je een iets subtielere look wilt dan kun je eventueel ook Abbondanza Modeling Paste gebruiken, deze heeft een fijnere structuur.
Krijtverf mengen met Abbondanza structuurpasta
Begin met het mengen van de beide kleuren krijtverf met de structuurpasta in een verhouding van ongeveer 1:1. Omdat de pasta wit van kleur is kan de verfkleur een heel klein beetje lichter worden, maar ik heb gemerkt dat het kleurverschil erg klein is. Meng de verf en de pasta goed. Het mengsel mag lekker dik zijn, maar nog net soepel genoeg om het met de kwast te kunnen verwerken.
Basislaag structuurverf aanbrengen
Breng als eerste het Warm Green structuurmengsel aan met een kwast. Je brengt het deppend en lekker dik aan zodat er flink wat structuur ontstaat. Hoe dikker de pasta, hoe meer structuur er ontstaat. Als alles bedekt is met de verf laat je de verflaag goed drogen en uitharden, ik zou zeggen minimaal 6 uur, of nog beter; tot de volgende dag.
Tweede kleur aanbrengen
Als de eerste laag goed droog is breng je het tweede kleurmengsel aan (dus de 2e krijtverfkleur gemengd met Gritty Paste). Breng dit op dezelfde deppende wijze aan. Je kunt hier en daar de Warm Green basis een beetje laten doorkomen. Laat ook deze laag drogen, maar laat hem niet helemaal door en door uitharden. Je kunt na een uur of 2 wel verder gaan met de volgende stappen.
Zoals je hieronder kunt zien heb ik sommige stukjes iets minder dekkend met de blauwe verf afgewerkt.
Patineren met een wash van krijtverf
Deze stap is optioneel. Ik heb het gedaan om een zachtere en frisse look te creëren. Maar je zou in plaats van de witte krijtverf wash ook een donkere krijtverf of Glaze kunnen gebruiken om het geheel juist een oudere look te geven. Ook kun je gaan patineren met wax.
Tip: alle patineertechnieken en producten kun je terugvinden op onze site op de themapagina Patineren.
Een krijtverfwash maken
Je maakt een wash van krijtverf door de verf (ik gebruikte Pure White) met water te verdunnen. Normaal meng je 1 deel water op 1 deel verf, maar in dit geval mag het mengsel wel wat dunner zijn, ongeveer zoals koffiemelk. De verhouding van mijn mengsel was ongeveer 1 deel verf op 4 tot 6 delen water. Breng de wash aan over het gehele oppervlak.
En poets dan de wash er direct weer af met een vochtig doekje. Laat dan dit even een half uurtje drogen.
Doorschuren van de verflagen
Als de wash (of de glaze) droog is kun je gaan schuren. Mijn favoriete onderdeel van deze techniek. Ik gebruik hiervoor een grof schuurblokje. Begin met gewoon droog te schuren. Als je het effect van je schuurblokje iets wilt versterken kun je deze eventueel een beetje vochtig maken.
Schuur het gehele oppervlak stevig op en geniet van de magie die zich voltrekt voor je ogen! De groene onderlaag komt prachtig tevoorschijn in de vorm van onregelmatige, natuurlijk ogende slijtplekjes.
Wauw, ik vind dit zo geweldig! Dit effect kan ik met een gewone doorschuurtechniek absoluut niet voor elkaar krijgen. Je ziet de groene onderlaag, de blauwe toplaag én de wash met Pure White en samen geeft dit een fantastisch verweerd effect.
Omdat de pasta een korrelige structuur heeft zou je misschien verwachten dat het oppervlak nogal ruw is, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Omdat het geheel naderhand flink wordt opgeschuurd is het behoorlijk glad en het voelt juist heel poederig en zacht aan.
De techniek is dan ook best geschikt om te gebruiken voor meubeltjes en ik zou er persoonlijk ook gerust een tafeltje mee behandelen.
Afwerken van het verweerde verf effect
Ik heb de lijst afgewerkt met een dun laagje Abbondanza Clear Wax (blanke boenwas), hoewel ik dat ook wel achterwege had kunnen laten. Een lijstje heeft immers niks te lijden. Maar je kunt ook het afwerken combineren met patineren, door de verflaag af te werken met een antiekwas of colourwax.
Tip: als je een tafelblad o.i.d. gaat behandelen en je wilt een goed vlekbestendige en makkelijk te onderhouden afwerking, zou ik kiezen voor afwerken met vernis.
Ik ben heel benieuwd of jij dit ook eens gaat proberen.
Mocht je dat doen, deel dan zeker je foto’s op onze Facebookpagina. Of post jouw eindresultaat op Instagram met de hashtag #diyverftechnieken of tag @verftechnieken in je afbeelding. Dat zou ik super vinden.
Veel verfplezier!
xoxo Mirjam
Bewaren