Betonlook met Abbondanza structuurpasta
Share
Betonlook met Abbondanza structuurpasta
Op deze pagina laat ik je een leuke betonlook techniek zien met Abbondanza Gritty Paste structuurpasta. Door het gebruik van deze pasta met korrelstructuur kun je een betonlook wat meer reliëf en structuur geven. Dat maakt de uitstraling lekker stoer! Je kunt deze techniek op allerlei accessoires toepassen. Ik gebruikte voor deze DIY een houten schaal. Maar bloempotten, vazen, kandelaars e.d. lenen zich hier natuurlijk ook heel goed voor.
De betonlook in 10 stappen
Je begint met het mengen van de Gritty Paste met krijtverf, om het een kleurtje te geven.
Ik gebruikte 1 deel Gritty Paste en 1 deel Abbondanza krijtverf in de kleur Concrete.
Meng de verf en de pasta goed tot je een smeerbare pasta hebt. De pasta is dikker dan verf, maar nog net dun genoeg om met de kwast te kunnen verwerken. Gebruik hiervoor geen dure of zachte kwasten, maar een spalter, van stevig varkenshaar.
Smeer de schaal (of wat je dan ook maar gaat bewerken) in met de grijze structuurpasta. Maak je nog niet druk om de strijkrichting of de kwaststrepen, die gaan we zometeen te lijf.
Om de kwaststrepen weg te werken dep je de nog natte pasta met de punten van de kwast.
Door het deppen kan de structuur iets grover worden, dit kun je verzachten door tenslotte de kwast onder een scherpe hoek (bijna plat) nog even heel lichtjes over het oppervlak te halen. Laat nu het geheel drogen. De pasta droogt (net zoals je van krijtverf gewend bent) behoorlijk snel.
Let op: mocht je op een glad, minder poreus oppervlak werken laat het dan wat langer drogen en uitharden, bij voorkeur een nacht. Op onbehandeld hout, karton of andere poreuze oppervlakken kun je verder werken zodra het goed droog is.
Tip: Als je het oppervlak na het drogen toch nog iets te ruw vindt, kun je dit met schuurpapier een beetje verzachten.
Breng vervolgens een laagje Abbondanza extra matte vernis aan. Let op: niet laten drogen, maar direct doorgaan met de volgende stap.
Strooi hier en daar wat Antiquing Powder Dusty White in de natte vernislaag. Dit is het moment dat je je eigen draai aan de betonlook kunt geven. Je kunt veel of weinig poeder gebruiken, voor een meer uitgesproken of juist wat zachter effect.
Druk de Antiquing Powder in de natte vernis door te deppen met de kwast. Daarna kun je het met de kwast verder verdelen, uitstrijken en vervagen.
Als je tevreden bent zou je nu kunnen stoppen. Maar zelf bracht ik voor iets meer effect nog wat Antiquing Powder Dusty Grey aan.
Vervolgens kun je (ook weer optioneel) nog wat warmte aan de betonlook geven met behulp van een klein beetje verdunde okergele verf. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld krijtverf Ochre gebruiken, of oker pigment.
Verdeel de okergele plekjes direct over het oppervlak. De bedoeling is dat er maar een heel licht waasje achterblijft.
Omdat je tot nu toe steeds nat in nat hebt gewerkt in de matte vernis, is verder afwerken van deze betonlook niet nodig.
Ik bewerkte ook de letter X met deze techniek…
En zoals je ziet werkt het ook prima op glas. let op: voordat je de pasta op glas aanbrengt eerst het glas heel goed vetvrij maken met een schoonmaakmiddel en alcohol. Als je, net als ik, een deel van het glas wilt bewerken en je gebruikt afplaktape, haal dit dan weg na het aanbrengen van de pasta. Zodra je weer verder gaat met de volgende bewerking (vernis, Antiquing Powder e.d.) dan plak je het even opnieuw af.
Ik ben er blij mee. Er zijn natuurlijk allerlei manieren om een betonlook te maken en ik heb er al verschillende op dit blog laten zien. Maar dit vind ik wel een erg fijne en eenvoudige techniek.
Lijkt het je leuk om deze of een andere techniek eens te proberen?
Kijk dan op onze pagina betonlook.
Veel verfplezier alvast!
Update maart 2017:
We hebben een leuke YouTube animatie gemaakt van deze betonlook. Bekijk de video hier
xoxoMirjam
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren