DIY Vintage lamp maken
DIY: van glimmend chroom lampje naar vintage exemplaar
Ergens in een winkel zag ik het onderstaande bureaulampje staan waarvan ik de vorm wel grappig vond maar de shiny look niet bepaald mooi. Ik zag in dat lampje direct een leuk vintage item. Het ontwerp deed me namelijk een beetje denken aan die oude Jieldé lampjes; prachtig maar behoorlijk prijzig.
Benodigdheden:
fijne staalwol
Abbondanza krijtverf of multiprimer met zwart pigment
Abbondanza Concrete krijtverf
Metallic verf Old Silver
Abbondanza Antiquing Powder Dusty White
Ik heb het lampje meegenomen, want ik wist dat ik wel iets leuks van zou kunnen fabriceren.
Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen wat ik heb gedaan om het lampje een vintage look te geven.
Stap 1: schoonmaken
Allereerst heb ik de lamp helemaal uit elkaar gehaald, alles goed schoongemaakt en ontvet en de glimmende laag opgeschuurd met fijne staalwol. Hoe doffer je de ondergrond kunt krijgen, hoe beter het is. De verf pakt dan namelijk beter.
Stap 2: grondlaag
Vervolgens heb ik alle onderdelen een zwarte basis gegeven met Abbondanza krijtverf Black. Deze zwarte basis dient als grondlaag en geeft het uiteindelijke effect meer diepte.
Tip: Als je werkt op een erg glimmende of harde ondergrond en je wilt dat het object tegen een stootje kan, dan is het goed om eerst te primen met Abbondanza multiprimer. Laat de multiprimer vervolgens goed drogen en uitharden, liefst 24 uur of langer. Eventueel kun je de multiprimer een donker kleurtje geven met zwart pigment zodat je direct een donkere ondergrond hebt. Dat is twee vliegen in één klap.
Omdat het lampje waar ik op werkte alleen een decoratieve functie heeft, heb ik geen primer aangebracht.
Stap 3: Grijze basis
Na het drogen van de zwarte basislaag verfde ik alle onderdelen egaal grijs met Abbondanza Concrete krijtverf.
Tip: Ik maak bij het schilderen van dit soort items altijd een deppende beweging bij het aanbrengen van de verf, zodat het oppervlak een beetje een poederstructuur krijgt en vooral geen kwaststrepen.
Stap 4: oud metallic effect
Toen ook de Concrete krijtverf droog was bracht ik een laagje Abbondanza ‘Old Silver’ (antiek zilver) metallic verf aan. Terwijl de metallic verf nog enigszins nat was strooide ik er een laagje witte Antiquing Powder op. Het poeder wordt vervolgens mooi in de ondergrond geblend door het deels met de kwast in de metallic laag te deppen. Dit zorgt voor een prachtig sleets metaal effect.
Tip; Het poeder kun je aanbrengen met een kwast maar je kunt ook een stuk panty of gaasdoek vullen met de Antiquing Powder en dichtbinden. Met deze zelfgefabriceerde ‘poederdons’ kun je je werkstuk te lijf gaan.
En tenslotte is het een kwestie van alles laten drogen en eventueel overtollige Antiquing Powder wegblazen of afborstelen.
Tip: als je een lampje als dit weer in elkaar zet heb je te maken met bewegende onderdelen. Om te voorkomen dat de verflaag snel beschadigd kun je de verflaag het best een paar dagen laten uitharden voordat je het lampje weer in elkaar zet en wat boenwas of kaarsvet aanbrengen op deze delen. Persoonlijk was ik niet van plan om het lampje weer te verstellen dus maak ik me daar niet zo druk over.
Et voilà: een stoer vintage lampje voor een klein prijsje.
Ga je deze techniek proberen? Veel succes – en je weet het: leuke foto’s zijn altijd welkom op onze Facebookpagina!
xoxo Mirjam
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren