Vergrijsd hout, hout zelf vergrijzen
Veel mensen zijn erg geïnteresseerd in de manieren om blank hout te vergrijzen. Dus om gewoon hout om te toveren tot ‘old wood’ of vergrijsd hout met een verweerde uitstraling. Daarover krijg ik enorm veel vragen. Om dat effect te bereiken zijn er verschillende technieken. Ook kun je met allerlei verschillende producten werken, afhankelijk van de ondergrond en de eisen die je stelt aan het onderhoud. Je kunt werken op blank hout, maar ook op een geverfde ondergrond. Je hebt de keuze uit boenwas, verniswas of (verdunde) verf. Die keuze bepaalt bijvoorbeeld of je oppervlak daarna goed reinigbaar is, of vlekgevoelig. Met die aspecten moet je dus eigenlijk vooraf rekening houden.
Hierboven een voorbeeld van een ‘old wood’ effect. Ik heb een gewoon blank houten plankje als basis genomen. Ik heb het behandeld met een ‘wash’ (1:1 krijtverf met water). Hiervoor heb ik Abbondanza krijtverf gebruikt in de kleur Clay. De wash heb ik opgebracht met een kwast en daarna uitgeveegd met een doek, in de richting van de houtnerf. Deze techniek is geweldig om een tafelblad mee te behandelen. Doe dan de poten in Old White of Pure White en dan heb je een prachtige landelijke tafel.
Hier een voorbeeld van een vergrijzing met was op een verflaag. Dit heb ik met grijze kleurwas gedaan, op een basis van Abbondanza krijtverf ‘Pure White’. Grijze was kleurt en beschermt het hout. Je kunt de was aanbrengen met een doek of oude kwast. Een nacht laten intrekken en dan opboenen met een zachte doek.
Hier zie je het effect van dezelfde grijze was op een stuk blank hout. Dat geeft een heel andere uitstraling. Je ziet de nerf van het hout nog en het effect is zachter en subtieler omdat de warme houttint doorschijnt. Hou er bij het verwerken van kleurwas rekening mee dat je het effect niet kunt versterken door nog een extra laag. Was kan niet in een dikke laag worden aangebracht.
Op het voorbeeld hierboven heb ik gewerkt met donkerbruine antiekwas. De basis is weer krijtverf in ‘Pure White’, in een verdunde laag. Zo schemert de houtstructuur nog heel licht door. De antiekwas geeft de witte verf een totaal andere uitstraling. Door te werken met staalwol kun je het effect versterken en zelfs krasjes aanbrengen voor een nog meer verouderd effect. Het leuke van kleurwas is dat je de kleuren ook kunt mengen. Je kunt dus ook bijvoorbeeld grijze was en bruine antiekwas door elkaar gebruiken. Er zijn zo heel veel schakeringen mogelijk.
Hierboven dezelfde donkerbruine antiekwas, op de traditionele wijze aangebracht op blank hout. Zie je wat een totaal ander effect dat geeft?
Wat je hierboven ziet is geen echt hout. Deze houtimitatie is aangebracht met een hartvlammer (houtnerver). Hierbij werk je met een gekleurde glaceerverf op een basis van zijdeglans verf. Het werken met een houtnerver is overigens helemaal niet moeilijk. Je moet even de slag te pakken krijgen, maar dan is het een eitje. Let er alleen op dat je probeert een niet te druk patroon te maken. Het voordeel van werken met glaceerverf is dat je het weer kunt afvegen als het effect je niet bevalt. Omdat het zo traag droogt heb je voldoende tijd om te oefenen.
Op het voorbeeld hierboven heb ik een basislaag aangebracht met Abbondanza Soft Silk verf in de kleur Old White. En voor de toplaag de kleur Silt. Als je de gebruikte kleuren omdraait krijg je een totaal ander effect. Hieronder heb ik de kleur ‘Silt’ als basislaag gebruikt. Voor de glaceerlaag heb ik ‘Pure White’ gebruikt.
Zo, dat was het even voor wat betreft vergrijsd hout. Ik zal jullie later nog wel wat meer mogelijkheden laten zien om hout te vergrijzen of een oud effect te geven.