Krijtbord van krijtverf
De termen krijtverf en krijtbordverf worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar wat doorgaans wordt verkocht als ‘schoolbordverf’ of ‘krijtbordverf’ is niet hetzelfde als krijtverf.
Andersom werkt overigens wel. Dat wil zeggen: je kunt Abbondanza krijtverf gebruiken als krijtbordverf. Dit werkt natuurlijk vooral goed met een donkere tint, maar in principe kun je ook een andere kleur gebruiken. Ik had nog een stukje hardboard uit een fotolijstje liggen. Hier maakte ik met enkele lagen krijtverf een decoratief krijtbordje van voor op mijn wandrek.
Werkwijze:
-
Breng minimaal 2 of 3 lagen krijtverf aan. Ik gebruikte Abbondanza ‘Black’.
Tip: De sterkste afwerking krijg je door in meerdere dunne laagjes te werken. Laat tussendoor goed drogen, minimaal 4 uur; - Als de verflaag goed is doorgehard (wacht zo lang mogelijk maar zeker 1 of 2 dagen) bestrooi je de verflaag met een laagje krijtpoeder of je wrijft deze in met de zijkant van een krijtje;
-
Verdeel het krijt over het hele oppervlak en wrijf goed in met een sponsje, bordenwisser of doek;
-
Nu kun je het bord met een nat sponsje afnemen en je krijtbord is klaar om te beschrijven.
Het inwrijven met krijt zorgt ervoor dat de eerste woorden of tekeningen op je nieuwe krijtbord niet voor altijd hun sporen achterlaten. Dit werkt als volgt: krijtverf en schoolbordverf zijn poreus. Dat moet ook, anders zou je er niet met krijt op kunnen schrijven. Door de verflaag eerst helemaal te verzadigen met krijt zorg je ervoor dat alle poriën alvast worden opgevuld. Deze truc werkt overigens ook voor een nieuw kant en klaar schoolbord.
Have fun!
Express Yourself 🙂