Meubels restylen met krijtverf
Ben je helemaal zat van je meubelen maar heb je even niet het budget om nieuwe aan te schaffen? Zijn je meubels nog in prima staat maar ben je er gewoon op uitgekeken? Of heb je een oud kastje van oma geërfd dat niet bepaald een trendy aanwinst is voor je interieur? Er zijn allerlei redenen om meubels te restylen en op te knappen. In dit artikel zal ik je wat tips en trucs geven om je meubels een make-over te geven met krijtverf.
Meubels met krijtverf restylen en opknappen
Veel mensen zien er tegen op om hun meubels op te knappen. Wij krijgen daar dagelijks mailtjes en vragen over. Soms hikken mensen er maanden of zelfs jaren tegenaan. Want wat als het mis gaat? Of welke techniek, welke kleur moet het worden? Maar echt; het is allemaal niet zo ingewikkeld. De ervaring leert dat het met een paar tips en een beetje zelfvertrouwen vaak helemaal goed komt!
De grootste angst is toch wel dat een meubel volledig verpest of voor eeuwig vernield wordt. Maar daar hoef je niet bang voor te zijn. In principe is iedere zogenaamde mislukking te herstellen, kan de verf er wel weer af, of kan het meubel opnieuw worden geschilderd.
Alleen in het geval van echt waardevolle antieke meubelen adviseer ik om daar vanaf te blijven. Voor de rest zeg ik; laat je niet ompraten door mensen die roepen dat ‘het zo zonde is’ om dat kastje van oma te verven. Nee, weet je wat zonde is? Het kastje van oma verstoppen op zolder of in een rommelkamer omdat je het gewoon niet mooi vindt zoals het nu is!
Reparaties en beschadigingen
Voordat je je meubel gaat opknappen of restylen ga je het even inspecteren. Zie je beschadigingen, houtworm gaatjes of laat de verf los? Het is verstandig om dat eerst even onder handen te nemen. Vaak wordt dit overgeslagen. Het is vaak niet het leukste werk en het verfblik lonkt. Maar toch; een beetje tijd investeren in dit stadium kan je later veel ergernis besparen. Veel van de meest voorkomende reparaties en tips behandelen we in ons boek Decoratieve Verftechnieken. Ben je zelf wel creatief maar absoluut geen klusser? Vraag dan een handige vriendin, je partner of wie dan ook even om hulp.
Help! Wat zit er op mijn meubel?
Waarom is het belangrijk om te weten hoe en waarmee een meubel is behandeld? Heel eenvoudig; omdat de oude laag de nieuwe laag kan beïnvloeden. Een waslaag is bijvoorbeeld vet en zal dus de hechting van een nieuwe verflaag tegengaan. Dit geldt ook voor olie. Het is dus verstandig om te kijken of je meubel in de was of olie staat voordat je het gaat verven.
Soms is het lastig te zien met wat voor ondergrond je te maken hebt. En 100 % zekerheid is ook lastig te geven zonder een technisch onderzoek. Maar er zijn wel trucjes om je een handje te helpen. Op de pagina meubels restylen op onze website noemen we de meest voorkomende ondergronden en vertellen we hoe je ze kunt herkennen.
Fineer is een afwerking waar we ook vaak vragen over krijgen. Dit is gelukkig meestal geen probleem, want dat is in feite gewoon een dun laagje hout. Maar als je hebt te maken met kunststof fineer dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Toch kun je dit vaak prima verven met de juiste voorbehandeling. Op onze site kun je meer lezen over fineer verven en over het verven van kunststof, zoals de bekende Ikea meubeltjes van geplastificeerd spaanplaat.
Het eeuwige discussiepunt: schuren ja of nee?
Tja voor wat betreft dat schuren…. het is een heikel punt. Ik heb er op dit blog al meerdere keren m´n zegje over gedaan. Voor nu zal ik het even in het kort herhalen: een meubel helemaal kaal schuren is bijna nooit nodig. Maar de bewering dat je bij het werken met krijtverf nooit of helemaal niet hoeft te schuren vind ik een beetje misleidend. Waarom? Omdat er vaak (bij nader inzien, in bepaalde gevallen, bij wijze van uitzondering, je kent het wel…) op terug wordt gekomen. Ik ben liever direct duidelijk. En daarom adviseer ik in de onderstaande gevallen even een stukje schuurpapier of schuurblokje te pakken:
1: Als de ondergrond ruw aanvoelt. Dit kan worden veroorzaakt door het zwellen van de houtvezels of oneffenheden, korreltjes e.d. in de ondergrond. In dat geval: gewoon even glad schuren.
2: Als de ondergrond erg hard of glad is. Een enigszins poreus oppervlak neemt veel gemakkelijker verf op en de verf zal beter hechten. Je kunt een gladde ondergrond (zoals een glanzende laklaag) dus het best even dof schuren met fijn schuurpapier.
3: Als je een techniek gaat toepassen waarvoor een poreuze of onbehandelde ondergrond nodig is. Zoals beitsen, whitewash, greywash, een afwerking met wax, etc. In zo’n geval schuur je dus de oude lagen weg of, als dat niet lukt, verwijder je ze met de milieuvriendelijke Bio Strip.
Primen en gronden
Dat is het volgende discussiepunt. Vaak is een primer niet nodig, maar soms is het beter om het wel te doen. Zoals wanneer je te maken hebt met bloedend hout (eiken, teak, mahonie e.d.). Ook hierover hebben we op onze website informatie gezet. Kijk even op de pagina over bloedend hout.
Meubels verven en decoreren
Er zijn allerlei manieren om je meubel een make-over te geven met verf. Je kunt natuurlijk gewoon dekkend en egaal verven met krijtverf of met Milk Paint. Want alleen al een nieuwe kleur kan een meubel weer helemaal laten stralen. Maar het is ook heel leuk om een decoratief verf effect toe te passen zoals doorschuren, patineren, sjabloneren of craqueleren.
Voor veel van de decoratieve verftechnieken is krijtverf ideaal. Krijtverf is poreuzer dan een zijdeglans verf en neemt daarom gemakkelijk producten als wax of patineermiddelen op. Ook kun je krijtverf gemakkelijker doorschuren en bovendien kun je dit doen zonder dat er krasjes ontstaan. Krijtverf droogt heel snel en is dus ook ideaal voor ongeduldige types. Je kunt al vrij snel verder met een volgende laag. Meubels opknappen met krijtverf is dus echt superleuk om te doen.
Het kastje hieronder heeft een houtlook gekregen in een mooie blauwtint. Ook dat is ontzettend leuk om te doen. Meer weten over deze techniek? Kijk dan eens op onze pagina over houtimitatie.
Whitewash of greywash op je meubel
Als je een houten meubel (of een houten vloer of lambrisering) gaat behandelen en je wilt graag de houtnerf blijven zien, kies dan voor een whitewash of greywash. Ook hiervoor zijn weer verschillende technieken en producten mogelijk. Je kunt werken met kalkwas of colourwax. Maar ook een krijtverfwash is heel mooi en dan heb je nog meer keuze qua kleur.
Kijk ook hiervoor weer op de site bij de werkbeschrijvingen Whitewash en Greywash.
Heb je inspiratie gekregen maar kun je nog wel wat meer uitleg, tips en voorbeelden gebruiken? Op de website, bij de werkbeschrijvingen vind je alle technieken overzichtelijk gerubriceerd op verschillende themapagina’s. Inclusief foto’s, stap voor stap werkbeschrijvingen en natuurlijk ook de benodigde producten.
Ik wens je heel veel succes met je toekomstige restyle projecten!
xoxo Mirjam
Bewaren