DIY: geef MDF het effect van verweerd oud hout
Hoe geef je MDF de uitstraling van hout?
MDF is een handig en voordelig plaatmateriaal. Het is prima te bewerken, maar…. het ziet er niet super aantrekkelijk uit. Je kunt het natuurlijk dekkend verven en dan is dat geen probleem. Maar wat als je eigenlijk een houtlook wilt? MDF heeft geen nerfstructuur of tekening, waardoor een whitewash of greywash niet veel effect heeft. Toch is het best mogelijk om een egale MDF plaat een hout effect te geven.
In een eerder blogartikel kon je zien hoe ik een archiefkastje een stoere makeover gaf. Voor het bovenkant van het kastje gebruikte ik een stuk MDF dat ik de uitstraling gaf van oud hout. Hieronder zal ik je stap voor stap laten zien hoe je MDF eruit kunt laten zien als verweerd hout.
Werkwijze: van MDF naar oud hout
Je begint met een stuk onbehandeld MDF. Om het effect van een wat ouder stuk hout te versterken is het mooi om de randen en hoeken een beetje rond schuren. Ik heb dat in ieder geval wel gedaan. Een oude plank heeft immers na jarenlang gebruik geen echt scherpe kantjes meer.
Na het schuren van de scherpe kantjes bracht ik een dekkende basislaag aan met Abbondanza krijtverf in de naturelkleur Cotton.
Tip: nieuw MDF kan na de eerste verflaag een beetje ruw aanvoelen omdat de vezels opzwellen. In dat geval even glad schuren en een tweede laag aanbrengen. Nog beter is het om onbehandeld MDF eerst te primen met Abbondanza Multiprimer.
Als de basislaag droog is en goed uitgehard, is het tijd voor het hout effect.
Over de lichtgekleurde basislaag bracht ik een dunne laag verniswas aan in twee tinten: Notelaar en Gouden Den. Je mengt deze kleuren niet met elkaar, maar je brengt de beide tinten in stroken naast en door elkaar aan. Het is hierbij belangrijk om in één richting te werken (dit is de fictieve houtnerf) strijk dus consequent de verniswas steeds de zelfde kant op. Dit geeft je direct al de uitstraling van verweerd hout.
Het ziet er nu al redelijk ‘houtachtig’ uit, maar we zijn nog niet klaar.
Direct na het aanbrengen van de verniswas (dus voordat het opdroogt) ga je de natte verniswas met een schone droge spalter kwast in dezelfde fictieve nerfrichting nogmaals uitstrijken. Zo creëer je een streperig houtnerf effect. Als je een te dikke laag hebt aangebracht zal dit niet goed lukken, zorg er dus voor dat je de verniswas niet té dik opzet. (Dit kan wat lastig zijn als je grote oppervlakken bewerkt. Lees in dat geval de tip verderop over het gebruik van Soft Silk als basis.)
Extra hout effect
Met een klopkwast kun je het effect nog authentieker maken. Als je regelmatig houtimitaties wilt maken is zo’n kwast echt een aanwinst en absoluut de investering waard! Je kunt de klopkwast (die ook wel sleepkwast wordt genoemd) op twee manieren gebruiken:
1: Allereerst door de klopkwast te gebruiken i.p.v. een spalter om door de natte laag te slepen. De ruwe lange haren van de kwast creëren een nog mooier effect.
2: Daarna kun je een extra hout effect aanbrengen door met korte snelle bewegingen onder een scherpe hoek met de kwast in de natte laag verniswas te slaan. Hierbij volg je dezelfde richting als het streepeffect. Zo ontstaat een stoer authentiek houtnerf patroon.
Optioneel: witte vlekken voor een verweerd effect
Als je happy bent met je houtlook kun je het hierbij laten. Op de onderstaande foto zie je hoe het effect er tot nu toe uitziet.
Maar ik ben nog een stapje verder gegaan omdat ik een extra verweerd effect wilde aanbrengen; de wittige plekken die je op het voorbeeld zag.
Hiervoor laat je nu eerst de verniswaslaag goed drogen en uitharden. Zo voorkom je dat de verniswas weer beschadigd door de volgende stappen.
Op de goed gedroogde laag verniswas breng je met de punten van een spalter hier en daar wat Abbondanza Pure White krijtverf aan. De kwast mag voor deze techniek bijna droog zijn zodat er maar weinig verf op zit. Je brengt met de bijna droge kwast heel nonchalant hier en daar wat witte strepen of vlekken aan. Houd ook nu ongeveer weer de nerfrichting aan van het zogenaamde hout. Laat de witte verf daarna drogen.
Als de verf droog is schuur je het voorzichtig voor een deel weer weg. Doe dit naar eigen inzicht en zorg dat er mooie willekeurige witte streepjes of vlekken achterblijven. Je kunt hiervoor een schuurblokje, schuurpapier of staalwol gebruiken. Probeer gewoon even wat voor jou het beste werkt.
De houtlook afwerken
Wanneer je hout imitatie klaar is en je bent helemaal tevreden, is het tijd om het houteffect af te werken. Dit is optioneel maar handig om eventuele glansverschillen weg te werken en voor extra vlekbestendigheid en slijtvastheid. Gebruik als afwerking bijvoorbeeld de extra matte vernis van Abbondanza. Hiermee bescherm je het oppervlak maar behoud je toch de mooie matte look.
En dit is dan het resultaat: een verweerd vergrijsd blad van oud hout. Zeg nou zelf, het is niet meer te zien dat het ooit MDF was toch?
Lijkt je het ook leuk om deze techniek ‘Van MDF naar oud hout’ uit te proberen? Laat me vooral weten hoe het is geworden. Of deel je foto’s op social media met de hashtag #diyverftechnieken
UPDATE februari 2024
Veranderlijk als ik ben heeft het blad van dit archiefkastje kortgeleden opnieuw een make-over gekregen. Dit omdat ik het bovenblad van een kastenwand tegen dezelfde muur een andere houtlook heb gegeven en het archiefkastje in dezelfde stijl wilde hebben. Nieuwsgierig? Ga dan naar dit blogartikel Houtlook aanbrengen op een kunststof Ikea kast
Tip: Wil je nog meer tips over allerlei verschillende houtimitatietechnieken? Het is eenvoudiger dan je misschien zou denken en heel erg leuk om te doen. Kijk op onze website op de pagina hout imitatie waar we je alles vertellen over de verschillende technieken en producten. Uiteraard met stap voor stap beschrijvingen mét foto’s.
xoxo Mirjam