Vergrijsd riet
Ik krijg de laatste tijd veel vragen over het vergrijzen van riet. Er zijn zoveel mensen die nog oude rieten stoelen, manden of bloembakken hebben staan van blank of gelig verkleurd riet. En die daar best met een beetje inspanning een vergrijsde versie van zouden willen maken. Maar hoe? Nou, dat is niet zo heel ingewikkeld. Behalve het noodzakelijke schoonmaken (stofvrij maken en goed ontvetten) kan het in korte tijd gepiept zijn. Als het riet erg glanst, kan het handig zijn om het een beetje op te schuren met een schuurlapje. Maar heel goed schoonmaken (eventueel HG verfreiniger gebruiken) is meestal voldoende.
Bovenstaande mand was van doorsnee blank, gelig riet. Ik heb hem behandeld met een ‘wash’ van verdunde Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe (085). Een wash geeft een kleurwaas die nog een beetje van de onderlaag laat doorschijnen. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van riet.
Krijtverf is op waterbasis, dus is heel gemakkelijk te verdunnen met water. Ik heb de taupe krijtverf ca. 1:3 verdund tot een mooi dun mengsel. Hoe dunner het mengsel, hoe beter je met de kwast tussen al die naden en kiertjes kan komen. Maar pas op; verdun de verf niet té veel, anders wordt de verflaag te kwetsbaar. Als je de eerste verflaag lekker dun opbrengt zodat je alle kieren goed bedekt hebt, mag de tweede laag wel iets dekkender. Laat de eerste laag goed drogen en breng dan eventueel een tweede laag aan. Deze mag zoals gezegd ook iets dekkender. Maar dat ligt er helemaal aan wat voor uitstraling je wilt. Je kunt ook bij de tweede laag een drupje witte krijtverf aan je wash toevoegen voor een iets levendiger effect.
Voor extra bescherming kun je het geheel ook nog een of twee laagjes vernis geven. Als je de extra matte vernis gebruikt, blijft de natuurlijke uitstraling van het riet mooi in stand. Een dun laagje blanke boenwas kan ook.
Ik voel de vraag al aankomen: kan dit ook voor buitenmeubels? Vorig voorjaar heb ik een rieten stoeltje een wash gegeven (whitewash) met verdunde witte krijtverf. Ik heb het stoeltje niet afgewerkt met vernis, en hij ziet er nu (na de zomer en een hele herfst en winter buiten in weer en wind) nog best goed uit. Dat komt omdat de krijtverf enigszins poreus is en vochttransport toelaat. Het gaat dus niet zo snel bladderen als lakverf. Afgezien daarvan; het blijft volgens mij altijd beter om rieten meubelen binnen te laten overwinteren of minstens onder een afdak te zetten als het zomerseizoen voorbij is.
Maar voor alle rieten manden, bloembakken, tafeltjes, stoelen die naar de zolder, de schuur of een onopvallend hoekje waren verbannen is er nu weer hoop, of niet dan? Een snelle make-over met een wash van krijtverf en je terras ziet er weel helemaal anders uit.
Tip: op onze website lees je op deze themapagina alles over greywash.
xoxo Mirjam | Verftechnieken.nl