Whitewash hoe doe je dat?

Verftechnieken.nl Whitewash hoe doe je dat?

Whitewash

Whitewash, white wash kalkwas, krijtwas, limewax, witte waas; allemaal termen die verwijzen naar dat leuke landelijke effect van grenen of eikenhout met een witte waas of een niet geheel dekkende en brocante look. Ik heb gemerkt dat mensen de term ‘whitewash’ voor allerlei effecten gebruiken. Niet alleen voor de originele techniek, maar ook voor een sleetse witte verflaag. In dit artikel zal ik je er alles over uitleggen.

Wat is whitewash?

Whitewashen (kalken, limewaxen) is een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven, terwijl de houtnerf zichtbaar blijft. Vroeger werden houten meubelen, muren en vloeren vaak bewerkt met kalk. Dit deed men onder meer omdat kalk een ontsmettende werking had. De kalk trok in de nerven van het hout en gaf een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect kun je op allerlei verschillende manieren bewerkstelligen.

Abbondanza kalkwas op eikenhout

Whitewash met kalkwas

Kalkwas wordt ook wel limingwax of krijtwas genoemd. Abbondanza kalkwas wordt rechtstreeks op onbehandeld hout aangebracht. Vooral op eikenhout krijg je hiermee een heel mooi effect omdat de nerven van deze houtsoort mooi open zijn. De kalkwas blijft achter in de nerven en laat zo een mooie witte gloed achter.

Abbondanza Kalkwas
verftechnieken.nl - kalkwas aanbrengen

Maar ook op onbehandeld steigerhout krijg je er een mooi resultaat mee…

kalkwas op steigerhout - verftechnieken

Whitewash met krijtverf

Je kunt ook een witte waas of whitewash aanbrengen door te werken met verdunde witte verf. Zelf een krijtverfwash maken is heel eenvoudig. Hiervoor verdun je Abbondanza krijtverf Pure White ongeveer 1:1 met water. Breng de wash overvloedig aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af in de richting van de houtnerf.

verftechnieken.nl whitewash met krijtverf

Whitewash met verniswas

Verniswas is een product op waterbasis dat een kleurwaas geeft aan onbehandeld hout en het tevens beschermt tegen vlekken. Abbondanza verniswas is er in allerlei tinten, maar voor een traditionele whitewash gebruik je natuurlijk wit. Het aanbrengen van witte verniswas gaat eigenlijk net zo als een krijtverfwash; aanbrengen met een kwast en uitvegen met een doek. Het grote voordeel van werken met verniswas is dat je daarna geen extra beschermlaag of afwerking hoeft aan te brengen.

Brocant en sleets effect

En dan dus dat versleten, landelijke effect van een oude verflaag zoals je ziet op brocante meubels. Veel mensen noemen deze sleetse look ook whitewash. Toch is dit een andere verftechniek. Hierbij breng je de verf namelijk wel gewoon dekkend aan. Naderhand wordt de dekkende verflaag met allerlei technieken verouderd; bijvoorbeeld doorschuren, bewerken met antiekwas of patineren.

Brocante look verftechnieken


In mijn boek Decoratieve Verftechnieken leg ik stap voor stap uit hoe de verschillende whitewash technieken (en heel veel andere verftechnieken) kunnen worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke techniek voor jouw project geschikt is.

Maar je kunt voor meer informatie ook terecht op de uitgebreide pagina whitewash op onze website. Daar vind je stap voor stap uitleg van alle whitewash technieken, foto’s met voorbeelden én de benodigde producten.

xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Terug naar blog

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen en creatieve DIY-projecten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief