Zelf maken: sloophouten lijstje

sloophouten lijstje

Bron originele foto: vt-wonen

Ik heb een beetje een lijsten-tic. Spiegellijsten, schilderijlijsten, groot, klein, bewerkt of sober, ik vind het allemaal leuk! Ik gebruik graag bestaande lijsten (oud of nieuw) om ze met een likje verf of een leuke verftechniek een andere look te geven. In de vt-wonen van deze maand zag ik een leuk sloophouten lijstje. Simpel, klein, en in een mooie kleurstelling; vergrijsd roze met wit. In zo’n geval gaan mijn handen jeuken. Dat wil ik zelf maken!

Ik had ooit bij de Xenos een hele partij kleine vierkante lijstjes gekocht en vanochtend had ik er eindelijk even de tijd voor. Lekker op zondagochtend een beetje aan de keukentafel prutsen is altijd leuk. De juiste kleuren krijtverf erbij gezocht, een kaarsstompje, een pot boenwas, stanleymes, schroevendraaier, liniaal en een kwast. Meer heb je er niet voor nodig.

sloophouten lijstje zelf maken

Ik heb de lijst eerst ingekerfd om de indruk te wekken dat hij uit losse stukken sloophout is opgebouwd. Dit deed ik door met een stanleymes de schuine hoeken (het verstek) te accentueren en door een smalle nep-binnenlijst te kerven. Hiervoor hield ik een liniaal op een paar centimeter afstand parallel aan de binnenrand en daarlangs kerfde ik de groeven. Met een schroevendraaier maakte ik de groeven wat breder. (Een echte timmerman zou dat natuurlijk met het juiste gereedschap doen, maar ik ben daar nogal pragmatisch in. Ik pak gewoon dat wat ik voorhanden heb.)

Vervolgens heb ik de lijst een basislaag gegeven met Abbondanza Krijtverf in de kleur Taupe. Toen dit droog was markeerde ik met boenwas en druppels kaarsvet de slijtplekken. Daarna verfde ik de binnenrand met Abbondanza krijtverf in de kleur Pure White en de buitenrand met een vergrijsd roze; Abbondanza Nude. Toen de verf bijna droog was haalde ik de schroevendraaier opnieuw door de ingekerfde lijnen om de Taupekleurige basislaag weer tevoorschijn te halen. Zo accentueerde ik de groeven. Vervolgens hier en daar de witte en roze verf opgeschuurd en de gestolde druppels kaarsvet eraf gewipt met het stanleymes. Zo krijg je mooie afgebakende slijtplekken. Het lijkt alsof er stukjes verf afgesprongen zijn en dat geeft een mooi authentiek effect. Een mooie sobere vergrijsde foto van brocante stoeltjes, die ik nog op mijn computer had staan, printte ik uit op het juiste formaat. Even bijsnijden, inlijsten en klaar!

Terug naar blog

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen en creatieve DIY-projecten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief