Rode houtsoorten whitewashen of vergrijzen

Rode houtsoorten whitewashen of vergrijzenKun je rode houtsoorten ook whitewashen of vergrijzen?

Tja hoe pak je dat nou aan, zo’n kersenhouten tafel of kast een make over geven? Dit is een vraag die regelmatig bij ons bedrijf binnenkomt. Lees vooral verder, want met onze tips voorkom je dat je eindigt met een roze tafel of kast 🙂

Op zich is met een meubel met een rode kleur of ondertoon natuurlijk helemaal niets mis. Deze meubels zijn vaak van goede kwaliteit en nog in perfecte conditie. De reden dat men bij ons advies vraagt is dan ook meestal dat het zonde is om zo’n mooi meubel weg te doen, maar dat het gewoonweg niet meer past bij de interieurstijl van de bewoners. In een botanische woonstijl, of een Scandinavisch of industrieel interieur valt zo’n rode houtsoort immers toch een beetje uit de toon.

Whitewash op een rode houtsoort

Op een houtsoort die van zichzelf rood is kun je beter geen whitewash aanbrengen, want zo’n witte waas op een rode ondergrond kan resulteren in het al genoemde roze effect. Logisch eigenlijk want rood + wit = roze.

Een beter plan is dan om kleuren te gebruiken met een enigszins groene ondertoon. De groene ondertoon werkt als een concealer en camoufleert het rode effect. Jazeker dames, klinkt logisch hè? Heren: vraag je vriendin wat wij hiermee bedoelen, of kijk even een YouTube video van een beautyvlogger. (Nee flauw, ik zal het even uitleggen: in de beauty industrie wordt vaak groene concealer gebruikt om rode vlekken op de huid te camoufleren.)

rode houtsoort whitewashen

Wil je dus graag een licht wash effect? Gebruik dan geen wit, maar kies voor lichte natureltinten met een groene ondertoon. Kleuren en producten die je kunt gebruiken in plaats van een whitewash zijn bijvoorbeeld: een krijtverfwash gemaakt van de Abbondanza krijtverf kleuren Hemp, Linen of Driftwood. Ook kun je Abbondanza colourwax Taupe gebruiken.

Op het tafelblad op de foto hierboven is gewerkt met een krijtverfwash van Linen en Driftwood.

Rode houtsoort vergrijzen

Als je het hout gaat vergrijzen en donkerder maken, dan valt het met de rode ondertoon meestal best mee. Maar ook voor een donkerder vergrijsd effect zijn er kleuren die wat groen bevatten en die dan de voorkeur hebben. Voor zo’n effect kun je bijvoorbeeld gaan werken met een wash van Abbondanza krijtverf Taupe of Loam, of kies voor verniswas Taupe.

Tip: voor een stoer effect kun je ook voor donkergrijs of zwart gaan, Gebruik bijvoorbeeld colourwax Dark Grey of Black, of zwarte verniswas.

Meer tips over vergrijzen en whitewash

Wil je weten hoe je een wash aanbrengt en waar je op moet letten? Of vraag je je af hoe je een wash maakt van krijtverf? Of heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen? Op onze site hebben we allerlei themapagina’s met tips en advies. Kijk bijvoorbeeld op de pagina Greywash. Ook is er een themapagina over whitewash. Voor het behandelen van meubels, het onderzoeken met wat voor materiaal je hebt te maken e.d. kun je de pagina over meubels verven eens bekijken.

Krijtverf wash Taupe

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel