Hoe breng je krijtverf aan? Tips en trucs!
Tips en trucs over het aanbrengen van krijtverf
Wij krijgen regelmatig vragen over het werken met krijtverf. Krijtverf aanbrengen is echt niet moeilijk. Maar doordat er zoveel verhalen gaan over krijtverf, kalkverf en whitewash en al deze producten ook nogal eens met elkaar verward worden, ontstaat er soms wat onduidelijkheid.
Zo denken veel mensen dat krijtverf gewoon weer met water van een meubel of oppervlak kan worden verwijderd. Maar dat is schoolbordverf en dus echt heel iets anders! Ook wordt krijtverf vaak verward met kalkverf, wat ook weer een heel ander product is. Hoog tijd dus om wat duidelijkheid te scheppen.
Veel gestelde vragen over krijtverf:
- Is krijtverf dekkend?
- Krijg je met krijtverf een egale afwerking?
- Breng je krijtverf aan met een kwast of met een doek?
- Kan je krijtverf ook met een roller aanbrengen?
- Is krijtverf watervast?
- Kun je krijtverf afnemen met een sopje en schoonmaken?
- Kan ik krijtverf ook buiten gebruiken?
- etc…
In dit artikel zal ik je wat meer uitleg geven over krijtverf en hoe je krijtverf het best kunt aanbrengen.
Wat is krijtverf?
Abbondanza krijtverf is een watergedragen verf met een poedermatte en fluweelachtige uitstraling. Krijtverf is een dekkende verf met een egaal effect. Het is dus niet vlekkerig, zoals kalkverf en je kunt krijtverf ook heel gemakkelijk naderhand weer overschilderen. Je gebruikt krijtverf normaal gesproken onverdund, maar ik zal verderop uitleggen hoe (en waarom) je de verf ook kunt verdunnen met water.
Afhankelijk van de kleur kan krijtverf variëren van vrij dik tot redelijk normaal van consistentie. Dit heeft te maken met de benodigde hoeveelheden vulmiddelen en pigmenten die nodig zijn om de kleur te maken. De pigmenten bepalen ook voor een deel hoe dekkend een kleur is, omdat niet alle pigmenten dezelfde structuur hebben en in meer of mindere mate licht doorlaten. Aan Abbondanza krijtverf wordt de maximale hoeveelheid pigment toegevoegd, zodat de dekking van de pigmenten optimaal is en de kleuren intens.
Abbondanza krijtverf is tevens ademend en vochtregulerend. Omdat er vochttransport mogelijk is zal de verf dus ook niet snel bladderen. Bladderen ontstaat namelijk als het vocht onder de verflaag niet weg kan. Deze eigenschappen maken Abbondanza krijtverf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken op meubels en accessoires, zoals het doorschuren van verflagen en effecten met antiekwas, kalkwas of colourwax. Kijk voor uitleg over al deze technieken op onze website. Voor alle verftechnieken en allerlei soorten ondergronden hebben we thema pagina’s gemaakt met uitleg en stappenplannen.
Hoe moet je krijtverf aanbrengen?
Allereerst even dit: ik kan niet spreken voor alle merken die je momenteel ziet verschijnen. Krijtverf is booming en iedereen wil een graantje meepikken. Helaas met als gevolg dat er hier en daar nogal wat dubieuze producten op de markt zijn verschenen. Dus even voor de duidelijkheid: mijn tips en alle uitleg over aanbrengen, dekkingsgraad, voorbehandelen of nabehandelen hebben betrekking op onze eigen verflijn; Abbondanza krijtverf. Abbondanza bestaat in 2020 alweer 10 jaar en heeft zich dus inmiddels wel bewezen.
Abbondanza krijtverf kan worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, stucwerk, muren, etc. Oude verf- of laklagen hoeven er niet altijd af. Gewoon goed ontvetten en dof schuren is bijna altijd voldoende. Voor meer info over schuren, gronden en andere voorbereidingen kun je ook dit artikel lezen.
Voor een authentiek effect gebruik je bij voorkeur een kwast. Je kunt hiermee de verf glad opzetten, maar je kunt ook opzettelijk een ietwat streperig effect aanbrengen. Een beetje reliëf in de ondergrond, of wat lichte kwaststrepen in de verf kan prachtig zijn als je later nog gaat patineren met antiekwas of kalkwas. Het patina zal dan dat licht gestreepte effect nog eens accentueren. Als je dit wilt dan kun je het best een kwast van natuurhaar gebruiken, zoals een spalter of onze speciale krijtverf kwast. Houd je meer van een glad en strak resultaat? Dat kan ook, een gladder effect krijg je als je werkt met een synthetische kwast.
Kun je krijtverf aanbrengen met een roller?
Dat kan, en vooral voor grote oppervlakken zoals muren is dat ook erg handig. Gebruik een lakvilt rollertje voor grote meubels of een muurverf roller voor je muren. Eventueel kun je ook de verf met een rollertje vlot aanbrengen en verdelen en dan direct even in één richting na strijken met de punten van een kwast. Zo voorkom je een ‘sinaasappel effect’ en kun je toch – als je dat wilt- nog wat kwaststrepen aanbrengen. Omdat krijtverf snel droogt kun je het best vlot werken. Niet te lang op één plek blijven strijken. Breng liever 2 dunne lagen aan dan hardnekkig proberen het in één laag te laten dekken. De verf droogt enorm snel dus je kunt al gauw weer een tweede laag aanbrengen.
Tip: wil je echt liever een gladder en wat strakker effect dat je niet hoeft af te werken? Kies dan voor Abbondanza Soft Silk. Soft Silk watergedragen lak is satijnachtig, bijna mat en creëert een krasvaste, vlekbestendige laag die niet hoeft te worden afgewerkt. Soft Silk kan zelfs op houtwerk buiten worden gebruikt. Soft Silk is in dezelfde kleuren verkrijgbaar als krijtverf.
Kun je krijtverf ook verdunnen?
Abbondanza krijtverf is echt een heel veelzijdige verf. Je kunt de verf bijvoorbeeld verdunnen met water. Hierdoor zal de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter worden. Op deze manier kun je de verf gebruiken als een ‘wash’. Een krijtverf wash is niet dekkend, geeft een kleurwaas en laat dus de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf (bijvoorbeeld Abbondanza Pure White of Old White) kun je dus zelf een whitewash mengsel maken.
Maar ook andere kleuren lenen zich voor een wash. Met een wash van een grijstint of vergrijsd taupe, kun je hout of riet vergrijzen en een oude look geven. Voor meer informatie hierover kun je een kijkje nemen op onze themapagina over greywash.
Of klik even door naar het artikel op ons blog over het vergrijzen van Lloyd loom en rieten stoelen met Abbondanza krijtverf.
Moet je krijtverf ook afwerken?
Dit is niet altijd nodig. Een muur hoef je bijvoorbeeld niet af te werken. Maar een houten lambrisering in een bijkeuken, of een spatwand in de keuken kun je wel (plaatselijk) even afwerken en een extra beschermlaag geven. Dit kun je doen met Abbondanza extra matte vernis zodat het nauwelijks opvalt.
Of je krijtverf moet afwerken is dus afhankelijk van de toepassing. Dit geldt ook voor meubels; een kast in de woon- of slaapkamer hoeft gewoonlijk niet, maar een buffetkast in de keuken zou ik wel afwerken. Ook het blad van je eettafel, of een werkblad kun je beter wel beschermen.
Waarmee werk je krijtverf af?
Je kunt krijtverf afwerken met Abbondanza vernis (extra mat of zijdeglans) of met blanke boenwas. Twijfel je over de beste afwerking en weet je niet of voor vernis of was moet kiezen? Kijk dan op onze pagina met uitleg over het verschil tussen was en vernis.
Meer over Abbondanza krijtverf kun je lezen op de themapagina werken met krijtverf op onze website. Ook kun je daar de verf en alle andere producten bestellen. En kijk ook zeker even op de pagina Meubels restylen met krijtverf. Een superleuke pagina met nog veel meer tips en trucs! En mocht je dan toch nog vragen hebben? Op onze website kun je ook terecht voor het stellen van vragen via het contactformulier, onze live chat of telefonisch.
Veel verfplezier!
xoxo Mirjam
~ Deze pagina is bijgewerkt op 17 oktober 2020 ~
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren